Vajíčko ze sirek i obří pomlázka. Muzeum rekordů láká na velikonoční rarity

aktualizováno 
K Velikonocům se váže spousta příběhů, které lákají k tvorbě exemplářů, jež se vymykajícím běžné sváteční výzdobě. Podívejte se na sbírku, kterou sestavili v pelhřimovském Muzeu rekordů a kuriozit.
Část 1/5

Obří pomlázka

Lze jí přetáhnout 15 dívčích zadečků najednou.

V Muzeu rekordů a kuriozit v Pelhřimově je vystavena klasická pomlázka z osmi vrbových prutů, ovšem dlouhá 583 centimetrů. Jejím autorem je Robert Zauer. S pomlázkou se velmi špatně manipuluje, takže na snímku s dívkami je pomlázka o něco kratší.

Aktuálně drží rekord parta koledníků z obce Silůvky, kde pod dohledem komisařů z Agentury Dobrý den z Pelhřimova dokázali uplést pomlázku dlouhou 699 cm.

Do zcela jiné kategorie ovšem spadá rekordní naplétaná pomlázka, kterou vyrobil Ladislav Šumbera z Biskupic (nedaleko Luhačovic) se svými pomocníky. Měřila tehdy 101 metrů, čímž překonal o 40 metrů stávající rekord. Podívejte se na video, jak se tehdy s pomlázkou radovali nejen tvůrci, ale i další obyvatelé obce. 

Posílejte názvy pro pomlázku

Muzeum rekordů a kuriozit v Pelhřimově vyhlásilo k letošním svátkům jara pokus o společný zápis do České knihy rekordů, spočívající v nalezení co největšího počtu místních pojmenování pro předmět, který je se svátky jara neodmyslitelně spjat – pro pomlázku spletenou z vrbových proutků. Se „svými“ názvy se přihlásily desítky příznivců s řadou různých názvů. Pomlázce se u nás říká například:

žila, karabáč, korbáč, prut, tatar, šlupačka, dynovačka, binovačka, mrskačka, kruťanka (podle kroucení proutků), plácačka, lískačka, prášilka, fofrovačka, lépačka, hodovačka, lípačka, zavdávačka, pamihoda, šibačka, vyprašovačka, vomlazovačka, pomlazovačka, řiťomlaska, pletenica, pletenka, vrbovka, vrbovica, proutek, metlička, šabla, mrskutka, proutěnka…

Ale těch pojmenování je zcela jistě mnohem víc. Některá známější, některá méně známá. Některá krajová, některá jen místní nebo dokonce jen spojená s nějakou rodinnou či rodovou tradicí. Velikonoční pelhřimovská výzva trvá ještě týden (do konce dubna). Svůj příspěvek můžete poslat (a tím pádem se připojit  ke skupině, jež vytvoří společný český rekord) na adresu muzeum@dobryden.cz, na facebook nebo jej vložit do formuláře na www.dobryden.cz/pomlazka.

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

Zahradu u Baťova domku zvládli přetvořit za sto tisíc, pomohli kamarádi

Terasu ze starých cihel doplnil nábytek ze zlínské produkce.

Proměna zahrady u jednoho z Baťových půldomků ve Zlíně vyžadovala citlivý přístup s respektem ke specifické historii i...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Městské včelaření není výhra. Včely berou potravu ostatním opylovačům

Včelařka Dagmar Šormová

Městské včelaření je hit posledních let. Vlastním medem se chlubí i mnohé hotely u nás a nabízejí ho hostům jako bonus....

Další z rubriky

Na ochranu rostlin před plísněmi a škůdci vyzkoušejte přírodní postřiky

Přírodní postřiky využijte na okrasné rostliny, zeleninu, bylinky a v případě...

Chránit rostliny před plísněmi a škůdci je třeba už v brzkých růstových fázích, největší boj však nastává krátce před...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Bioplasty mohou dle ministerstva představovat větší hrozbu než běžný plast

S rozložitelností biorozložitelných tašek to podle posledních výzkumů není až...

Bioplasty vyrobené z kukuřičného škrobu nebo z kyseliny polymléčné mohou představovat pro životní prostředí větší...

Najdete na iDNES.cz