Středa 8. února 2023, svátek má Milada
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 8. února 2023 Milada

Mladé skopové je pro Velikonoce typickým pokrmem. Jen vědět, jak na něj

Mladé maso se považuje za jeden ze symbolů jarních svátků. Mnozí se nad ním ošklibují, je to však spíše tím, že se setkali s nesprávnou úpravou a nesprávným výběrem suroviny. Kompletní soupis surovin najdete v těle článku.

Problém spočívá v tom, že se na trh někdy dostávají plemena, která nejsou určena jako jateční jako masná, ale ta, která byly určena spíše na chov pro vlnu. Tradičně se na Velikonoce konzumuje mladé jehněčí maso. Je klasifikováno jako maso červené, třebaže maso jehněte je ve skutečnosti růžové barvy. Je získáváno z mláďat ovcí mladších jeden rok. Maso dospělé ovce se nazývá skopové.  

Bývá tak trochu problematické koupit jehněčí na poslední chvíli. Běžně totiž na pultech řeznictví nebývá. Vyplatí se proto sledovat nabídku specializovaných chovatelů. Navíc i samotní řezníci, tedy alespoň ti lepší, cítí ve velikonočních svátcích obchodní šanci a zkoušejí jehněčí na svátky objednávat. Pro náš recept by byla nejvhodnější jehněčí kýta.

Budete potřebovat:

  • 1 000 g skopového masa 
  • 1 000 ml kyselého mléka 
  • hrst sušených hub 
  • 4 lžíce oleje 
  • 2 cibule 
  • 200 g kořenové zeleniny 
  • sůl 
  • mletý černý pepř 
  • voda nebo vývar na podlévání 
  • 200 ml zakysané smetany

Postup:

Skopové maso vykostíme a odblaníme. Pevně ho převážeme potravinářským provázkem, aby drželo tvar, a vložíme do mísy. 

Maso zalijeme kyselým mlékem a do druhého dne necháme marinovat.

Sušené houby namočíme do studené vody a necháme nabobtnat. Cibule oloupeme a nakrájíme na plátky. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky. 

Maso vyjmeme z marinády a osušíme ho. Osolíme ho, opepříme a na rozehřátém oleji ze všech stran opečeme. 

Skopové maso i s výpekem přendáme do pekáčku. Přidáme k němu zeleninu a scezené houby. Podlijeme ho trochou vody nebo vývaru, přiklopíme a v troubě při 190 °C necháme dusit. 

Když je maso měkké, odklopíme ho a při 220 °C necháme zezlátnout. Šťávu zjemníme smetanou. Hotové skopové nakrájíme na plátky, rozdělíme na talíře a podáváme s omáčkou a houskovými knedlíky.

Doba přípravy 150 minut.

1 porce obsahuje 2277 kJ/544 kcal

Počet porcí/kusů 4

Zobrazit celou fotogalerii

Prohlédněte si pohodlně všechny fotografie

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jezdec na koni je stejně nepřirozený jako slepice na praseti, říká hipolog

Premium Je legendou mezi fotografy koní i mezi hipology, tedy znalci koní. Doktor veterinární medicíny Norbert Záliš je ale...

V pražské zoo přišel na svět malý luskoun, je to první mládě narozené v Evropě

V pražské zoo se ve čtvrtek narodilo mládě luskouna krátkoocasého. Ředitel zahrady Miroslav Bobek uvedl, že je to první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Veřejné ovocné sady v Praze jsou světovým unikátem, říká potulný sadař

Premium Potulný sadař Dominik Grohmann svou prací navazuje na staleté tradice české krajiny, zároveň se nebojí bořit zažité...

Potraviny přesýpejte do dóz. Osm pravidel, aby se do nich nedali moli

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je však uložit, aby...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rozčiluje vás mastná skvrna na stěně? Jednoduše se jí zbavte

Někde v kuchyni vám na stěnu stříkl olej, nebo vám děti opatlaly zeď mastnýma ručičkama? To je hned, ale kdo by se na...

Kriminalista Karel Tichý: Jestli se Radovan Krejčíř vrátí, budu první mrtvý

Premium Podle Karla Tichého už dříve Radovan Krejčíř vyslal signál, že chce zpátky do Česka. A byl za to ochotný vysvětlit...

Trable s láskou v posteli. Když chce jeden z partnerů víc než ten druhý

Premium „Ty už mě nemiluješ! Vůbec tě nevzrušuju!“ protne noční ticho výčitka ostrá jako břitva a následuje vzlykot, nad nímž...

Závislost na alkoholu? Při odvykání můžete vidět bílé myši, vysvětluje odbornice

Premium Dvě skleničky vína ještě neznamenají závislost na alkoholu. „Aby člověk mohl být označen za závislého, musí splnit...

Jak na povidlové buchty podle Maršálka, aby správně kynuly a voněly

To takhle vezmete kilo hladké mouky a kostičku droždí a proměníte je svým umem v pekáč buchet, plech mrkvánků a ještě v...

Mistři grilu ukážou, jak na ikonický burger Juicy Lucy se sýrem

Tvrdí se o něm, že je nejlepším burgerem v Americe, protože v sobě spojuje ideální poměr masa a sýru. V dnešním dílu...

Najdi si svého opraváře. Kutilství má v Česku tradici, po zdražování vzkvétá

Premium Zvykli jsme si nakupovat neustále nové věci a ty vysloužilé šmahem vyhazovat. Jenže časy bezbřehé hojnosti skončily,...

Potraviny přesýpejte do dóz. Osm pravidel, aby se do nich nedali moli

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je však uložit, aby...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Z jídelníčku vyřadila zánětlivé potraviny. Za půl roku zhubla 9 kilo

Paní Petra byla vždy sportovně založená. Problém přišel po operaci nohou, kdy musela omezit sport, což se projevilo na...

Každý má nějakou erotickou slabůstku či fetiš. Které patří mezi nejčastější?

Mít v sexuálních hrátkách nějakou více či méně podivnou „úchylku“, která nám dělá dobře, rozhodně není hřích. Je to...

A TOTO VÍTE? K čemu je ten tlustý válec na hlavních moderních tanků

Seriál I na tanku lze identifikovat věci, které mohou u někoho vzbudit otazníky. Například tlustší válec na hlavni kanonu....

Zemřela zpěvačka Naďa Urbánková. Proslavila se hity Závidím či Drahý můj

Ve věku 83 let zemřela v pátek zpěvačka a herečka Naďa Urbánková, držitelka pěti Zlatých slavíků, interpretka hitů...

Žena vypadá jako holčička, lidé zaměňují jejího manžela za tatínka

Třicetiletá Carolyn Fulltzová z USA už je trojnásobnou maminkou, ale stále vypadá jako malá holka. Její o tři roky...