Úterý 14. července 2020, svátek má Karolína
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 14. července 2020 Karolína

Mladé skopové je pro Velikonoce typickým pokrmem. Jen vědět, jak na něj

aktualizováno 
Mladé maso se považuje za jeden ze symbolů jarních svátků. Mnozí se nad ním ošklibují, je to však spíše tím, že se setkali s nesprávnou úpravou a nesprávným výběrem suroviny. Kompletní soupis surovin najdete v těle článku.

Problém spočívá v tom, že se na trh někdy dostávají plemena, která nejsou určena jako jateční jako masná, ale ta, která byly určena spíše na chov pro vlnu. Tradičně se na Velikonoce konzumuje mladé jehněčí maso. Je klasifikováno jako maso červené, třebaže maso jehněte je ve skutečnosti růžové barvy. Je získáváno z mláďat ovcí mladších jeden rok. Maso dospělé ovce se nazývá skopové.  

Bývá tak trochu problematické koupit jehněčí na poslední chvíli. Běžně totiž na pultech řeznictví nebývá. Vyplatí se proto sledovat nabídku specializovaných chovatelů. Navíc i samotní řezníci, tedy alespoň ti lepší, cítí ve velikonočních svátcích obchodní šanci a zkoušejí jehněčí na svátky objednávat. Pro náš recept by byla nejvhodnější jehněčí kýta.

Budete potřebovat:

  • 1 000 g skopového masa 
  • 1 000 ml kyselého mléka 
  • hrst sušených hub 
  • 4 lžíce oleje 
  • 2 cibule 
  • 200 g kořenové zeleniny 
  • sůl 
  • mletý černý pepř 
  • voda nebo vývar na podlévání 
  • 200 ml zakysané smetany

Postup:

Skopové maso vykostíme a odblaníme. Pevně ho převážeme potravinářským provázkem, aby drželo tvar, a vložíme do mísy. 

Maso zalijeme kyselým mlékem a do druhého dne necháme marinovat.

Sušené houby namočíme do studené vody a necháme nabobtnat. Cibule oloupeme a nakrájíme na plátky. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky. 

Maso vyjmeme z marinády a osušíme ho. Osolíme ho, opepříme a na rozehřátém oleji ze všech stran opečeme. 

Skopové maso i s výpekem přendáme do pekáčku. Přidáme k němu zeleninu a scezené houby. Podlijeme ho trochou vody nebo vývaru, přiklopíme a v troubě při 190 °C necháme dusit. 

Když je maso měkké, odklopíme ho a při 220 °C necháme zezlátnout. Šťávu zjemníme smetanou. Hotové skopové nakrájíme na plátky, rozdělíme na talíře a podáváme s omáčkou a houskovými knedlíky.

Doba přípravy 150 minut.

1 porce obsahuje 2277 kJ/544 kcal

Počet porcí/kusů 4

Zobrazit celou fotogalerii

Prohlédněte si pohodlně všechny fotografie

Autoři:
  • Nejčtenější

KVÍZ: Rozumíte řeči svých mazlíčků?

I zvířata se s vámi snaží komunikovat. Jde jen o to, jestli víte, co se vám snaží sdělit. Naučte se jejich řeč a...

Nejprve postavili domek u lesa. Pak se vrhli na jezírko se slanou vodou

Soutěž Parcelu u lesa na samotném konci vesnice koupila rodina paní Miriam před sedmi lety. Původně měli v plánu postavit si...

Češi se pivem baví. Pijí ho vzhůru nohama a otevírají motorovou pilou

Pivo je v Česku nejen nápojem, ale i lidovou zábavou. Byť se nejrychleji vypitým tuplákem na světě chlubí Američané, v...

Když hodně rostou, čeká nás krveprolití. Rozkrýváme houbové záhady

Premium Nejsou to ani rostliny, ani živočichové. Rostou skrytě. Mohou nás otrávit… Magazín Víkend DNES přináší vybraná fakta a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Prosciutto, guanciale a pancetta. Jak se vyznáte v sušeném mase?

Podávají se jako předkrm, k vínu nebo coby součást různých jídel, vyžadují péči zkušeného uzenáře a dostávají název...

Snažím se naučit mít jizvy po popálení ráda, říká Týnuš Třešničková

Premium Byl to okamžik. Vteřina, v níž ji ožehly plameny. Vlasy, krk, ruce, obličej... Ten krásný obličej, který ji živí. Jedna...

Největší slabiny ojetých dodávek. Přinášíme přehled nejporuchovějších vozů

Premium Dodávky byly stvořeny pro práci. Najedou mnohem více kilometrů než osobní auta, a to v náročných podmínkách. Ne všechna...

VELKÝ TEST ZOO: přehled cen, zvířat i atrakcí. Přijeďte, pomůžete!

Premium Mají otevřeno 365 dní v roce, ať praží slunce, nebo se žení čerti. Na několik týdnů je zavřel až koronavirus. Chcete...

  • Další z rubriky

Češi se pivem baví. Pijí ho vzhůru nohama a otevírají motorovou pilou

Pivo je v Česku nejen nápojem, ale i lidovou zábavou. Byť se nejrychleji vypitým tuplákem na světě chlubí Američané, v...

Chrostíci mění zvyklosti, místo písku si stavějí schránky z mikroplastů

Chrostíci spolu s pískem začali ke stavbě schránek používat i mikročástice umělohmotného odpadu. Odhalili to výzkumníci...

Užijte si zdravé jahodové opojení. Navařte džem a nasušte listí na čaj

Užijte si sezony českých jahod, jsou nejzdravější. Obsahují spoustu vitaminů a dalších prospěšných látek, na organismus...

Nevíte, co s nasbíranými houbami? Zkuste uvařit krémové krupeto

Pokud jste přes víkend z lesa přinesli nadměrnou úrodu hub, nemusíte hned vyhlašovat poplach a hnát celou rodinu do...

Víte, proč má smysl vybírat BIO potraviny?
Víte, proč má smysl vybírat BIO potraviny?

Skladba jídelníčku batolete je důležitější, než by se nám mohlo zdát. Právě v rané fázi života vznikají stravovací návyky, které budou dítě provázet do dospělosti.

Nejjasnější kometa za třináct let. Na obloze ji uvidíte i bez dalekohledu

Oficiálně se jmenuje C/2020 F3, ale má také civilnější pojmenování Neowise. Po dlouhé době je to tak jasná kometa, že...

Depp a Heardová u soudu perou špinavé prádlo. Kromě drog došlo i na výkaly

Johnny Depp popřel, že by během pobytu na svém soukromém ostrově na Bahamách zaútočil na exmanželku Amber Heardovou....

Snažím se naučit mít jizvy po popálení ráda, říká Týnuš Třešničková

Premium Byl to okamžik. Vteřina, v níž ji ožehly plameny. Vlasy, krk, ruce, obličej... Ten krásný obličej, který ji živí. Jedna...

Úspěšný šéf Škody po pěti letech náhle končí, prohrál boj o moc

Mladoboleslavská Škoda Auto oznámila, že Bernhard Maier po téměř pěti letech v čele společnosti opustí k 31. červenci...

Zemřela herečka Kelly Prestonová, manželka Johna Travolty

Americká herečka Kelly Prestonová zemřela v 57 letech na rakovinu prsu. Manželka herce Johna Travolty, který její smrt...