Mladé skopové je pro Velikonoce typickým pokrmem. Jen vědět, jak na něj

aktualizováno 
Mladé maso se považuje za jeden ze symbolů jarních svátků. Mnozí se nad ním ošklibují, je to však spíše tím, že se setkali s nesprávnou úpravou a nesprávným výběrem suroviny. Kompletní soupis surovin najdete v těle článku.

Problém spočívá v tom, že se na trh někdy dostávají plemena, která nejsou určena jako jateční jako masná, ale ta, která byly určena spíše na chov pro vlnu. Tradičně se na Velikonoce konzumuje mladé jehněčí maso. Je klasifikováno jako maso červené, třebaže maso jehněte je ve skutečnosti růžové barvy. Je získáváno z mláďat ovcí mladších jeden rok. Maso dospělé ovce se nazývá skopové.  

Bývá tak trochu problematické koupit jehněčí na poslední chvíli. Běžně totiž na pultech řeznictví nebývá. Vyplatí se proto sledovat nabídku specializovaných chovatelů. Navíc i samotní řezníci, tedy alespoň ti lepší, cítí ve velikonočních svátcích obchodní šanci a zkoušejí jehněčí na svátky objednávat. Pro náš recept by byla nejvhodnější jehněčí kýta.

Budete potřebovat:

  • 1 000 g skopového masa 
  • 1 000 ml kyselého mléka 
  • hrst sušených hub 
  • 4 lžíce oleje 
  • 2 cibule 
  • 200 g kořenové zeleniny 
  • sůl 
  • mletý černý pepř 
  • voda nebo vývar na podlévání 
  • 200 ml zakysané smetany

Postup:

Skopové maso vykostíme a odblaníme. Pevně ho převážeme potravinářským provázkem, aby drželo tvar, a vložíme do mísy. 

Maso zalijeme kyselým mlékem a do druhého dne necháme marinovat.

Sušené houby namočíme do studené vody a necháme nabobtnat. Cibule oloupeme a nakrájíme na plátky. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky. 

Maso vyjmeme z marinády a osušíme ho. Osolíme ho, opepříme a na rozehřátém oleji ze všech stran opečeme. 

Skopové maso i s výpekem přendáme do pekáčku. Přidáme k němu zeleninu a scezené houby. Podlijeme ho trochou vody nebo vývaru, přiklopíme a v troubě při 190 °C necháme dusit. 

Když je maso měkké, odklopíme ho a při 220 °C necháme zezlátnout. Šťávu zjemníme smetanou. Hotové skopové nakrájíme na plátky, rozdělíme na talíře a podáváme s omáčkou a houskovými knedlíky.

Doba přípravy 150 minut.

1 porce obsahuje 2277 kJ/544 kcal

Počet porcí/kusů 4

Zobrazit celou fotogalerii

Prohlédněte si pohodlně všechny fotografie

Autoři:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

Zahradu u Baťova domku zvládli přetvořit za sto tisíc, pomohli kamarádi

Terasu ze starých cihel doplnil nábytek ze zlínské produkce.

Proměna zahrady u jednoho z Baťových půldomků ve Zlíně vyžadovala citlivý přístup s respektem ke specifické historii i...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Městské včelaření není výhra. Včely berou potravu ostatním opylovačům

Včelařka Dagmar Šormová

Městské včelaření je hit posledních let. Vlastním medem se chlubí i mnohé hotely u nás a nabízejí ho hostům jako bonus....

Další z rubriky

Sehnat kuchaře je největší problém gastronomie, řekl Punčochář v Rozstřelu

Šéfkuchař Jan Punčochář v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel. (30. dubna 2019)

Šéfkuchař Jan Punčochář je jedním z nejvýraznějším členů pražské kulinářské scény. V současné době ho můžete pravidelně...

Přehledný kalendář pro milovníky pokojovek aneb co vám kdy doma pokvete

V zimní zahradě či na terase vám v sezoně mohou dělat společnost nejen tradiční...

Víte jak na to, aby vám v bytě celý rok něco kvetlo? Stačí si jen správně vybrat rostliny. Tvar a velikost květů jsou...

Špatná štětka, špatný šťouch. Co musíte vědět, než se pustíte do čištění komína

I když se doba změnila, základ práce je pořád vylézt na střechu a zkontrolovat...

Než poprvé po zimě poprvé roztopíte kamna na chatě nebo chalupě, měli byste si připomenout, že dobře vyčištěný a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz