Mladé skopové je pro Velikonoce typickým pokrmem. Jen vědět, jak na něj

  • 16
Mladé maso se považuje za jeden ze symbolů jarních svátků. Mnozí se nad ním ošklibují, je to však spíše tím, že se setkali s nesprávnou úpravou a nesprávným výběrem suroviny. Kompletní soupis surovin najdete v těle článku.

Problém spočívá v tom, že se na trh někdy dostávají plemena, která nejsou určena jako jateční jako masná, ale ta, která byly určena spíše na chov pro vlnu. Tradičně se na Velikonoce konzumuje mladé jehněčí maso. Je klasifikováno jako maso červené, třebaže maso jehněte je ve skutečnosti růžové barvy. Je získáváno z mláďat ovcí mladších jeden rok. Maso dospělé ovce se nazývá skopové.  

Bývá tak trochu problematické koupit jehněčí na poslední chvíli. Běžně totiž na pultech řeznictví nebývá. Vyplatí se proto sledovat nabídku specializovaných chovatelů. Navíc i samotní řezníci, tedy alespoň ti lepší, cítí ve velikonočních svátcích obchodní šanci a zkoušejí jehněčí na svátky objednávat. Pro náš recept by byla nejvhodnější jehněčí kýta.

Budete potřebovat:

  • 1 000 g skopového masa 
  • 1 000 ml kyselého mléka 
  • hrst sušených hub 
  • 4 lžíce oleje 
  • 2 cibule 
  • 200 g kořenové zeleniny 
  • sůl 
  • mletý černý pepř 
  • voda nebo vývar na podlévání 
  • 200 ml zakysané smetany

Postup:

Skopové maso vykostíme a odblaníme. Pevně ho převážeme potravinářským provázkem, aby drželo tvar, a vložíme do mísy. 

Maso zalijeme kyselým mlékem a do druhého dne necháme marinovat.

Sušené houby namočíme do studené vody a necháme nabobtnat. Cibule oloupeme a nakrájíme na plátky. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky. 

Maso vyjmeme z marinády a osušíme ho. Osolíme ho, opepříme a na rozehřátém oleji ze všech stran opečeme. 

Skopové maso i s výpekem přendáme do pekáčku. Přidáme k němu zeleninu a scezené houby. Podlijeme ho trochou vody nebo vývaru, přiklopíme a v troubě při 190 °C necháme dusit. 

Když je maso měkké, odklopíme ho a při 220 °C necháme zezlátnout. Šťávu zjemníme smetanou. Hotové skopové nakrájíme na plátky, rozdělíme na talíře a podáváme s omáčkou a houskovými knedlíky.

Doba přípravy 150 minut.

1 porce obsahuje 2277 kJ/544 kcal

Počet porcí/kusů 4