Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Budoucí MasterChef musí za půlhodinu zvládnout luxusní steak Rossini

  22:02
Přes obrazovku k jídlu nepřivoníte, natož abyste ochutnali. Přesto se divákům dalšího kola MasterChefa v úterý večer musely sbíhat sliny, když Radek Kašpárek odhalil talíř s lahůdkou světové gastronomie. Steak ze svíčkové s foie gras a lanýži tak, jak ho měl rád hudební skladatel Giacomo Rossini.

Ve vyřazovacím kole se tentokrát utkali pouze čtyři soutěžící, kteří před týdnem prohráli ve venkovní výzvě. Věděli, že musí zabojovat, jinak v soutěži končí, a porota si pro ně připravila skutečnou záludnost. Mohli uvařit cokoliv, na co si ve spižírně vyberou suroviny, ovšem s tím, že z přístrojů mohou použít pouze rychlovarnou konvici, moderní obdobu remosky nebo toustovač. 

Nejlépe si s tím poradil Roman, který v toustovači připravil tuňáka a k němu salát, jemuž dodal kyselosti šťávou z ananasu, citrusy totiž neměl.

O postup se tedy rozhodovalo mezi Pavlínou, Evou a Pepou, kteří se museli předvést, jak umí pracovat s masem. Protože připravit steak a la Rossini, tedy opravdu exkluzivní jídlo ze samých drahých surovin, v tom už je kus umění. 

Za receptem a touto legendární kulinářskou pochoutkou stojí hudební skladatel Giacomo Rossini, který se před čtyřicítkou rozhodl, že oper bylo dost a je na čase si užívat života. A začal s vášní pro věc skládat v kuchyni: recepty i hudbu pro oblíbené šéfkuchaře. A steak ze svíčkové si ideálně představoval připravený s lanýži a ztučnělými husími jatýrky, tedy ´foie gras´, hus či kachen. 

Recept na steak Rossini 

Na 4 porce potřebujete: 800 g argentinské svíčkové, sůl a pepř, olej na potření, lžíci másla, 320 g foie gras a černý lanýž. Na omáčku šalotku, 200 ml telecího demi glace, 50 ml koňaku, 2 lžíce másla a sůl.

Maso rozdělíme na porce. Každou porci rukama lehce potřeme olejem. Vložíme do rozpálené pánve. Jakmile se maso zatáhne ze všech stran, tedy i po obvodu, přidáme do pánve lžíci másla. Do másla přidáme sůl a pepř, zpěněným máslem několikrát maso lžící v pánvi přelijeme, tak maso osolíme a opepříme. Opečené maso dáme odpočinout do trouby předehřáté na 60° C.

Dobře zachlazená játra zprudka opečeme na pánvi. Dáme stranou. Na výpeku z jater pozvolna orestujeme krájenou šalotku dosklovata, osolíme. Zastříkneme koňakem, který necháme prudce odvařit, přidáme demi glace a provaříme. Nakonec vmícháme kostičky chladného másla, čímž omáčku zjemníme a částečně i zahustíme. Na plátky svíčkové položíme foie gras, přelijeme omáčkou, přidáme plátek lanýže a můžeme servírovat.

Podívejte se na videu, jak připravují steak Rossini v restauraci La Finestra

5. prosince 2014

Do finálové sedmičky se nepodívá Evi. Zradila ji chuť

Mít na přípravu luxusního steaku čistou půlhodinu je sice dostatečně dlouhá doba, ale respekt amatéra z drahých surovin musí svazovat ruce. Takže všechny tři steaky s lanýži a orestovanými jatýrky sice byly připravené dobře, drobné chybky nehodné MasterChefa se ovšem našly. Nejlépe si s legendárním receptem poradila Pavlína, mezi Pepou a Evi nakonec o postupu do finálové sedmičky rozhodl obávaný chuťový test.

Poslepu ochutnávat kostičky základních surovin totiž sice vypadá jednoduše, ale zkuste si to někdy. Není tedy divu, že ředkvička Evě chutnala jako kedluben a uzeného lososa zaměnila za makrelu. Tak jako tak dokázala, že i v zapálené a nadšené amatérské kuchařce s malými dětmi pod křídly se může skrývat spousta vášně pro přípravu opravdu dobrého jídla. A ta ji určitě neopustí.

Autor:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

Péči o dvě gorilí mimina v jedné náruči si zkouší Duni, dcera slavné Moji

30. dubna 2024

Minulý týden začala samice Kijivu, zkušená pětinásobná matka, půjčovat své sotva dvoutýdenní mládě...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

OBRAZEM: Vyrobte si hmyzí hotel. Můžete ho mít i na balkoně nebo terase

29. dubna 2024

Na loukách i polích vídáme spoustu užitečného hmyzu. Aby brouci měli kde najít úkryt a bydlení,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...