První větší náraz pro hospodyňky přijde s jahodami a rebarborou a pak to pokračuje třešněmi, višněmi, rybízem, malinami, borůvkami a kdoví čím ještě… Takových chutí! Poradíme vám, co se s tím kromě mražení a rychlého zpracování dá dělat. A nebojte se, zvládne to každý.
Co všechno potřebujete?
Je nutné dodržovat pár zásad, které platí všeobecně. Zpracovávejte jen zdravé a zralé plody, natlučené, nahnilé, poškozené prostě vyřaďte – bez kompromisu. Budete potřebovat cukr, je jen na vás, jestli dáte přednost želírovacímu, nebo klasickému bílému či třtinovému.
Důležitý je také pektin, který se postará o to, aby hmota zhoustla a zželírovala. Jenže některé ovoce ho má málo, jiné dostatek. Takže přiměřeně, přiměřeně… Vysoký podíl pektinu má červený rybíz, jablka, všechny citrusové plody, meruňky, naopak minimální množství obsahují třešně či borůvky.
A ještě kyselina citronová, která poslouží jako konzervant. Na výběr máte výběr citronové šťávy nebo kyselinu citronovou v prášku.