Česko na grilu: o první sestupující dvojici rozhodl nedopečený štrúdl

  • 3
Porotci pořadu, který můžete sledovat každou sobotu na Primě se mýlili, když neodhadli chutě skautů, kteří vybrali vítěze druhého kola. Tvrdili, že ostřejší verze křidýlek Buffalo pro mládežníky bude nestravitelné. Kupodivu jim to nevadilo a poslali touto variantou soutěžící Dannyho s Danielou rovnou do dalšího kola.

Dan se svojí dcerou ve skautech oba vyrůstali, snad proto odhadli, že se jim svěží a zajímavé chutě mohou zalíbit – po těch konzervách a chlebech se salámem v batohu, které často nosí při výpravách do přírody. A jelikož bylo hlavní hvězdou tohoto dílu kuře, křidýlka byla jasnou volbou.

A protože Dan žil po léta v Americe a manželku má z Mexika, pro trochu té ostrosti není daleko, v čemž vyrůstala i jejich dcera Daniela. „Rozhodli jsme se, že se nebudeme nechávat ovlivňovat porotou a budeme grilovat tak, aby to chutnalo hlavně nám,“ tvrdila rodinná dvojice.

Když bylo jasné, kdo rozhodně postoupí, stejně bylo třeba zvolit tři černé Petry, kteří půjdou do rozstřelu a budou bojovat o přežití. Tady už byli skauti ze hry venku a role katů se ujali porotci Zdeněk Pohlreich a Martin Svatek.

Jeden z nejslabších výkonů tentokrát předvedly Dominika s Denisou. Evidentně je rozhodil Dominičin úraz, když se ošklivě řízla během přípravy. A hlavně: jejich talíř vypadal jako hodně nepovedený oběd ze školní jídelny, navíc bez chuti. Dalšími napřímo nepostupujícími se stali Helena a Rado, doplnili je Roman s Janou.

Zdeněk Pohlreich radí, jak snadno grilovat kuře na placato:

Pro soutěžící se stal trochu šokujícím zadáním pro rozstřel štrúdl. Vůbec si neuměli představit, jak by bylo možné připravit toto klasické české jídlo na grilu, místo v troubě.

Jako náplň zvolit? Klasickou jablečnou, se švestkami, mákem, anebo něco netradičního? Zdeněk Pohlreich hlavně připomněl, jak pracovat s grilem tak, aby fungoval jako klasická trouba. Rozhrnout uhlíky do stran tak, aby se negrilovalo na přímém žáru.

První zásada při grilování kuřecího masa: po řezu musí vytékat čirá šťáva

Roman s Janou podcenili roztopení grilu, těsto nekřuplo na skusu, ale jejich náplň chutnala. Denisa s Dominikou zvolily netradiční náplň se směsí hrušek a fíků, což zpočátku porotce trochu „rozhazovalo“. Jenže když ochutnali výsledek, nevěřili svým chuťovým buňkám. Kombinace fíků a hrušek s citronovou kůrou bezpečně holky poslalo do dalšího kola.

Smutní nakonec zůstali Helena a Rado. Zdálo se, že si neporadili se specifikem práce s grilem. Připravili „bleduli“, která na první pohled prozradila, že těsto se nestačilo propéct. „Jak není upečené těsto, nestačily se upéct ani jablka v té náplni. A to je u štrúdlu dost velká vada,“ hodnotil.

Česko na grilu

Pořad můžete sledovat každou sobotu večer na Primě, anebo týden předem na Prima+.

Topila Helena. Už v minulém dílu se přiznala, že šla v do soutěže s hendikepem ztráty chuti a čichu po covidu-19, stala se topičem, ale zřejmě to není její silnou stránkou.

Nakonec bez ztráty kytičky jednoznačně postoupily Denisa s Dominikou, ostatní dvě dvojice to měly do poslední chvíle na hraně, protože nepropekly těsto. Nakonec zachránila Romana s Janou jejich švestková náplň. Soutěž tedy opustili Helena s Radem. „Ten výkon měl stoupající tendenci, ale dnes to nestačilo,“ zhodnotil dvojici Pohlreich.


Letní grilování - Maso