Pondělí 27. června 2022, svátek má Ladislav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 27. června 2022 Ladislav

První zásada při grilování kuřecího masa: po řezu musí vytékat čirá šťáva

Příprava grilovaných jídel má svá specifika. Zvláště jde-li o kuřecí maso. To musí být dostatečně propečené, ale nikoliv vysušené, připomíná týdeník 5plus2.

Doma grilované kuře nemá konkurenci, takové u stánku nekoupíte. Celý fígl spočívá v tom, vědět, kde říznout, a celé kuře tak jednoduše zbavit kostí a převést do placaté formy. | foto: FTV Prima

„Vždy kupujte chlazenou drůbež. Nejlepší jsou domácí, bio, s kontrolovatelným původem a francouzská kuřata,“ radí šéfkuchař Radek David, který vede například restaurace Babiččina zahrada a La Veranda.

U většiny drůbeže (krůta, kuře, perlička) platí, že musí být upečená well done, abychom zabránili možné nemoci salmonelózy. Kachní prsa můžete grilovat na úpravu medium.

Které části jsou nejvhodnější

Z kuřat jsou nejvhodnější na grilování stehna nebo vrchní část stehen - paličky, pak křidélka a až nakonec prsa. Proč prsa jako poslední? 

„Je to libová část masa a po ugrilování bývá sušší než stehna. Prsa nenaklepávejte, ale nechte je v celku,“ radí David.

Maso solte až po ugrilování. Při grilování velkých kusů v celku používejte nepřímé grilování, tedy že drůbež je uprostřed a okolo jsou uhlíky. 

Po ugrilování nechte maso tři minuty odstát. Pokud je drůbež grilovaná v celku, tak klidně 10 minut pod alobalem.

Jak zjistit, jestli je maso upečené, když nemáte teploměr? „Zkuste v silnější části maso naříznout ke kosti. Pokud z něj vytéká narůžovělá šťáva, tak grilujte dál, pokud je šťáva čirá, je už hotovo,“ doporučuje šéfkuchař.

Kuře „naplacato“ s chřestem podle Zdeňka Pohlreicha

Pokud jste přesvědčení, že celé kuře nelze jen tak ugrilovat položené na rozžhavené mřížce grilu, šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vás vyvede z omylu. Celý fígl spočívá v tom vědět, kde říznout a celé kuře tak jednoduše zbavit kostí a převést do placaté formy. 

Jeho potření suchou grilovací směsí koření, kterou si sami připravíte v hmoždíři, už je pak dílem okamžiku. A kuřátko může celé na gril. Spolu se zeleným chřestem, který je ideální sezonní přílohou. Na bílý chřest v tomto případě zapomeňte, ten se musí vařit. 

Na videu přesně uvidíte, jak na přípravu kuřete před grilováním:

27. května 2016

Postup: 

Očištěné kuře ostrým nožem jednoduše rozkrojíme u páteře a jakoby rozdělíme na polovic, což dovolí, abychom ho krásně rozevřeli a dostali se „dovnitř“. Pak ho ostrým nožíkem zbavíme většiny kostí. 

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Pokud v něm nějaké kosti zůstanou, nevadí. Například stehýnka stačí podél kosti naříznout a také jakoby rozevřít do plochy. 

Grilovací směs si sami připravíme v hmoždíři, ať se krásně rozvoní. Smícháme v něm a nasucho podrtíme římský kmín, obyčejný kmín, kousek skořice, pár chilli papriček, ideálně jalapeňos, trochu kayenského pepře, sůl a dva lístky bobkového listu, přidat můžeme i sušený česnek. 

Touto směsí kuře z obou stran potřeme a můžeme ho položit – kůží dolů – na rozpálený gril. Přikryjeme a hlídáme, ať neprošvihneme správný čas na jeho otočení. 

Během grilování ho také můžeme pokapat citronovou šťávou – získá na lehkosti i na chuti. Suché nebude, protože až ho otočíme, tuk uvolněný zpod kůže bude protékat do masa. 

Obecná rada pro grilování steaků

Podle minut se u grilování orientovat nemůžete, protože každé maso se peče jinak. Nejlepší je do steaku šťouchnout a posoudit jeho měkkost.

Tato rada je k nezaplacení zvláště při grilování hovězích steaků: porovnejte ho s měkkostí svalu pod palcem své ruky, když se palcem dotýkáte jednotlivých prstů. 

  • RARE: Spojte palec a ukazovák. Bříško pod palcem je tak měkké jako krvavý steak. 
  • MEDIUM: Spojte palec a prostředníček. Teď máte měkkost středně propečeného steaku. 
  • WELL DONE: Spojte palec a malíček. To je nejtužší stupeň. Rychle ho sundejte, nebo se přesuší.

VIDEO: Pohlreich v novém pořadu ukazuje, jak se změnila česká gastronomie

Zdeněk Pohlreich se vrací na místo činu.

VIDEO Zdeněk Pohlreich se v novém pořadu Jak to bylo, šéfe? vrací v nejlepší formě, na vybavení kuchyní...

VIDEO: Vepřová žebra na grilu, která se budou jenom rozpadat

Vepřová žebra v jablečné omáčce

VIDEO Vepřová žebra jsou asi nejčastější pochoutkou, kterou milovníci grilování v Česku připravují....

VIDEO: Pečené trhané kuře na grilu nezapomeňte nakrmit vínem

Trhané kuře v domácí briošce, vše na grilu

VIDEO Na grilu se dají upéct také skvělé briošky, z kuřete pak udělat mix neodolatelných chutí a vůní....

VIDEO: Souboj kuchařů na grilu přinesl dva stejné lososy a rozdílnou chuť

Jak vyudit lososa na grilu

VIDEO Dva kuchaři spojili síly, aby ukázali, jak lze přistupovat ke grilování. Zatímco Martin Kortus...

Trošku hořká, sladká i kyselá. Podle Pohlreicha jsou taková křídla bomba

Křidýlka si při konzumaci můžete namáčet do omáčky.

VIDEO Mořské plody s avokádovou omáčkou, uzený lilek nebo vdolky na grilu jste mohli vidět v dalším díle...

Podívejte se živě do útrob včelího úlu

  • Nejčtenější

Nenápadná amfora vám ohlídá závlahu rostlin. Za sucha i během dovolené

„Něco vám ukážu,“ zvala nás Lucie Lankašová ze spolku Kokoza do skleníku, kde kromě rostlin nešlo přehlédnout...

V pražské zoo uhynul oblíbený lachtan Meloun, syn proslulého Gastona

Ve dvaceti letech v pražské zoo uhynul lachtaní samec Meloun. O jeho smrti informoval na sociálních sítích ředitel zoo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe letošního nejošklivějšího psa na světě. Je to Pan Smíšek

V soutěži o titul nejošklivějšího psa na světě si letos vítězství připsal olysalý nalezenec z Arizony, sedmnáctiletý...

Se zahradou ve svahu si poradili, pomohla žula a staré sloupy z chmelnic

Soutěž Nemít s budováním zahrady žádné zkušenosti a před sebou pozemek v prudším svahu, to je výzva. „Byla to naše první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Svéhlavá dcera měla na rekonstrukci svůj názor, šikovný taťka ji přesvědčil

Seriál Pořad Do montérek! na televizi Prima ukazuje nejen jak ušetřit na rekonstrukci domu, ale zajímavé vztahy mezi členy...

Nadané děti mají společné rysy. Rodiče to někdy nepoznají, říká expert Mensy

Premium Pouhá dvě promile populace – tedy jenom jeden člověk z pěti set – má IQ vyšší než 150. Zhruba každý padesátý má přes...

Cesta do Chorvatska 2022: Jak projet rozkopané Slovinsko a tankovat v Maďarsku

Premium Dobrá zpráva pro dovolenkáře mířící autem na Jadran. Cesta byla letos hladká, na nejrychlejší trase přes Vídeň, Graz...

Ekonomie hlouposti: počet hlupáků „v oběhu“ je vyšší, než si myslíte

Premium Hloupí lidé patří ekonomicky k nejnebezpečnějším. Za hloupé je třeba považovat ty, kteří škodí druhým i sobě samým. V...

  • Další z rubriky

Kedlubna je hvězda. Uděláte z ní zelí i řízek. A nacpete se vitaminem C

Kedlubna patří na jaře k nejoblíbenější zelenině. Hodí se k masu, ovšem dobroty z ní vykouzlí také vegetariáni,...

Hovězí steak s koprovkou na grilu. Divili byste se, jak ta kombinace funguje

Seriál Rozžhavte grily, velí zlepšující se počasí. V letošní Grilovací akademii ukážeme některé méně obvyklé postupy a...

Cukrařina není sprint, ale maraton, říká cukrář Josef Maršálek

Premium Čerstvý čtyřicátník Josef Maršálek se řadí k osobnostem, které se v zahraničí proslavily dříve než u nás. Ještě před...

Užijte si včas kyselou zeleninu vhodnou na sladký koláč nebo na čatní

Rebarbora neboli reveň. Netradiční zelenina, která se hodí do slaných i sladkých receptů. Užijte si ji, dokud to jde,...

Aerolinky ruší tisíce prázdninových letů. Pilot vysvětluje proč

Tisíce zrušených letů, mnohahodinové fronty, vyčerpaný personál ostřelovaný výpověďmi. Současné letectví je v těžké...

Nadané děti mají společné rysy. Rodiče to někdy nepoznají, říká expert Mensy

Premium Pouhá dvě promile populace – tedy jenom jeden člověk z pěti set – má IQ vyšší než 150. Zhruba každý padesátý má přes...

Kladivo na ruské dělostřelectvo. HIMARS se zapojil do bojů

Americký dělostřelecký systém HIMARS, po kterém Ukrajina volá už několik týdnů, byl konečně dopraven k bojujícím...

Někde bědují nad benzinem, jinde už hladoví. Zdražování pociťují lidé všude

To, že je všechno dražší a že pravděpodobně bude ještě o něco hůř, se rozhodně netýká jen Česka. Britský deník The...

Tradiční hluboká orba vadí Bruselu. Čeští farmáři mohou přijít o peníze

Premium Jarní ječmen, který se používá v pivovarnictví a sladařství, ztratí kvalitu. Česká pole už nebudou jako dřív a farmáře...