Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Jiří Král (šéfkuchař)

Otravy z jídla v restauracích. Alergici narážejí na nebezpečné chyby v menu

Premium

Restaurace, školy i nemocnice při nabídce jídel chybují v alergenech. Někdy je špatně označí, jindy je zase nezná personál. Redakci MF DNES se s negativní zkušeností svěřily více než dvě stovky lidí.

19. prosince 2023

Nestačí jen mačkat tlačítko. Bike Unchained 2 vyžaduje strategii

Prostředí e-sportu zná ze všech stran. Účastní se ho nejen jako aktivní hráč, ale i jako organizátor turnajů. Jiří Král hraje rovněž na mobilu a o Bike Unchained 2 říká, že je to jedna z nejlépe...

28. března 2021

Ze Šroubkovy slavné kuchyně do nebe. Slavný restauratér by oslavil 140 let

Premium

Je libo jelení guláš s ­hřiby, husí stehýnka s hrachem anebo raději rostbíf? Také tyto delikatesy dostávali na stůl hosté legendárního Grandhotelu Šroubek na Václavském náměstí. Jeho tvůrce Karel...

24. března 2020

Gurmán Hejlík navštívil už 1 500 restaurací v Česku: Kam na nejlepší jídlo?

Premium

Aby splnil úkol, jedli jsme v rakovnické burgrárně Ella’s burger. Každý den na internetu zhodnotí aspoň jednu restauraci. Takže ještě přidal řadu mimopražských tipů na skvělé restaurace. Knížku...

20. ledna 2020

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku Gambrinus, tradiční smažený sýr často kuchař často vymění za méně kvalitní...

20. září 2018

Začal Prague Food Festival. Ochutnejte to nejlepší z Česka

V pohodovém počasí začal na pražském Vyšehradě už dvanáctý ročník jednoho z nejvyhlášenějšího festivalu dobrého jídla a pití. Od pátku až do neděle je možné ochutnávat, co dobrého připravily ty...

26. května 2018

Saranče i jehličí. Grand Restaurant Festival zkouší superpotraviny

Až do konce února můžete ochutnávat menu v devadesáti restauracích po celém Česku. Po loňském barokním tématu přišlo na řadu jiné zadání: kuchaři by měli vymyslet menu na téma superpotravin s velkou...

25. ledna 2018

Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se její výtvor překonat.

26. dubna 2017

Jídlo v michelinských restauracích: od párku s hořčicí po menu za tři tisíce

Zajít si jednou za čas do restaurace oceněné michelinskou hvězdou nebo Bibem vůbec není špatné. Minimálně proto, aby se člověk nemusel spoléhat na názory druhých vyčtené z internetových diskusí a...

9. března 2017

Je libo lososa, kachnu či ovocný salát, ptají se pacientů v nemocnici

K obědu pečený norský losos, jako zákusek cukrový banán ve vanilkovém krému a k večeři třeba šafránové těstoviny s listovým špenátem. To není nabídka čtyřhvězdičkové restaurace, ale Uherskohradišťské...

9. listopadu 2015  16:30

VIDEO: Známý šéfkuchař Král vaří pacientům nemocnice, na oběd má 17 korun

Na vaření v nemocnici v Uherském Hradišti začal dohlížet šéfkuchař čtyřhvězdičkové pražské restaurace Aureole Jiří Král. I s omezeným rozpočtem chce pacientům nabídnout sezonní suroviny a občas také...

6. srpna 2015  20:12

V Uherském Hradišti začne vařit pacientům kuchařská hvězda

Nemocnice v Uherském Hradišti chce zásadně změnit často nepopulární nemocniční stravu. S vařením jídel zde začne pomáhat jeden z nejuznávanějších šéfkuchařů v České republice Jiří Král, který vede...

13. května 2015  9:16,  aktualizováno  9:49

Restaurace nemají důvod vařit kvalitněji. Češi platí, i když jim nechutná

Je několik signálů, jak poznat restauraci, do které jste vkročili omylem. (Ne)čistota ubrusů, zápach omastku, ochucovadla na stolech, náměsíčná obsluha. Co když už je ale jídlo na stole a neodpovídá...

14. dubna 2015  5:22

Česko má nového Biba, restauraci, kde se výborně najíte za dobrou cenu

Nálepkou z produkce michelinského průvodce se nově může pochlubit restaurace Na Kopci v Praze. Restaurace, o níž se mezi pražskou kuchařskou elitou šušká, že už by si to opravdu zasloužila.

13. března 2015  12:05

Šéfkuchař se vzbouřil proti náhražkám z učebnic, učí vařit na webu

Zastaralé osnovy i učebnice jsou důvodem, proč si restauratéři dlouhodobě stěžují na nevalné znalosti absolventů kuchařských škol. Jiří Roith proto začal s internetovými kurzy a zaujal jimi nejen...

2. listopadu 2014  6:19

VIDEO: Šéfkuchař zaskočil hosty tatarákem z řepy, šodem místo svíčkové

Vypadalo to jako ve špatném snu. Hosté v restauraci si objednali normální jídlo a dostali pokrm, který identicky vypadal, ale chutnal úplně jinak. To vše dokáže molekulární kuchyně.

4. července 2014

Česko si udrželo dvě michelinské hvězdy. Dobrých restaurací přibylo

Restaurace Alcron hotelu Radisson Romana Pauluse a La Degustation Oldřicha Sahajdáka mají už třetí rok prestižní michelinskou hvězdu. Rozhodli o tom komisaři v nejnovějším evropském kulinárním...

12. března 2014  11:01,  aktualizováno  15:44

Michelinští komisaři přitvrzují. Zůstanou Česku prestižní hvězdy?

Špičkoví čeští šéfkuchaři se dnes dozvědí, zda uhájili, dostali nebo ztratili prestižní hodnocení v michelinském gastronomickém průvodci pro Evropu. Jisté není nic, jen to, že Michelin zavelel k...

12. března 2014  9:29

Tamago jako od babičky, chválí oceněnou restauraci Aureole Japonci

Restaurace Aureole umístěná v 27. patře mrakodrapu na Pankráci dostala letos poprvé michelinské doporučení "Bib Gourmand" pro cenově dostupnější podniky. Vaří Evropskou kuchyni říznutou Asií....

15. března 2013  4:01

V Litomyšli začnou slavnosti jídla. Týden se bude vařit z Rettigové

V Litomyšli přichystali na příští týden neobvyklou akci. V pondělí začnou ve městě gastronomické slavnosti, při nichž budou prakticky všechny tamní restaurace nabízet menu inspirované pokrmy...

11. května 2012  12:03

K obědu guláš se šesti a pracovní výkon klesá až o dvacet procent

Jak člověk jí, tak i pracuje. Nevyvážené jídlo, stejně jako hladovění nebo naopak přejídání, snižuje produktivitu práce. Podle Christophera Wanjeka, odborníka na výživu, dokonce až o dvacet procent.

8. června 2011

Nejvýše položená restaurace v Praze je v mrakodrapu na Pankráci, šéfuje jí Král

Restaurace Aureole v mrakodrapu na Pankráci nabízí vskutku vysokou gastronomii. Podnik leží na špici budovy City Tower ve výšce 109 metrů a je tak nejvýše položenou restauraci v metropoli. Hostům...

10. ledna 2011  12:03

Knedlíky netradičně: špenátové, chlupaté, odpalované

Naše recepty vás naučí vařit knedlíky tak, že se vyhnete nepříjemným lapáliím. Pokud chcete udělat maximum pro dobrý výsledek, připravte si v předstihu všechny ingredience, aby při samotné přípravě...

12. září 2009

Nejlepší české restaurace má Praha

Špičkoví šéfkuchaři, majitelé hotelů a všichni gurmáni dostávají v předvánoční čas nový kompas na cestu po restauracích. Už podesáté letos vychází obdoba francouzského Michelinu, Maurerův Grand...

29. listopadu 2006

Reportáž o tom, co se vám také může v restauraci přihodit

Průzkum českých hospod začínáme v samém srdci Prahy. První zastávkou je obyčejná, velmi vytížená restaurace nedaleko Staroměstského náměstí. U stolů sedí zatím jen několik hostů, ale i přesto je...

30. října 2002

Když prezidenti večeří

Velkolepé slávě předcházely dny, týdny a měsíce příprav. V zákulisí, kam málokdo nahlédne... Teprve pak ke společnému stolu usedli všichni Češi a všichni Mexičané. Jen někteří se však najedli. Za...

8. listopadu 2001  11:36

České jídlo uspělo, kuchaři přivezli medaile

Z jubilejního stého ročníku kuchařské olympiády IKA 2000, který se konal koncem října v Německu, si český tým přivezl jednu stříbrnou a dvě bronzové medaile. V soutěži jednotlivců získal stříbrnou ...

16. listopadu 2000  17:06

Kuchaři a cukráři z Obecního domu získali ocenění

Praha Kuchaři a cukráři z Francouzské a Plzeňské restaurace Obecního domu získali významná ocenění na světové olympiádě kuchařů a cukrářů v německém Erfurtu. Jiří Král a Josef Rychter získali stříbrné a...

16. listopadu 2000  15:45