Neděle 17. října 2021, svátek má Hedvika
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 17. října 2021 Hedvika

Šéfkuchař se vzbouřil proti náhražkám z učebnic, učí vařit na webu

  6:19
Zastaralé osnovy i učebnice jsou důvodem, proč si restauratéři dlouhodobě stěžují na nevalné znalosti absolventů kuchařských škol. Jiří Roith proto začal s internetovými kurzy a zaujal jimi nejen školy, ale i profesionály.

Jiří Roith trefil s online kurzy díru na trhu | foto: MAFRA

Sedmina ze zhruba sedmi desítek gastronomických středních škol, které vyučují kuchaře, už přešla na onlinové kurzy Kulinářského umění šéfkuchaře Jiřího Roitha. „Deset škol si už zaplatilo licenci a vyškolilo učitele, s dalšími čtyřmi jednáme,“ říká Roith.

Roith svým inovátorským kurzem mění učební osnovy a školy odkládají staré učebnice receptur a technologií pokrmů z okleštěných dob socialismu. Časem by snad ze škol už mohli vycházet skutečně „použitelní“ kuchaři.

To je totiž v Česku pro restauratéry značný problém. Šéfkuchaři, kteří prošli praxí v zahraničí a pak si otevřeli vlastní podniky, si rok co rok stěžují na to, že si kuchaře musí vychovávat sami. Ti, kdo přijdou z kuchařských škol, jídlu a jeho moderním úpravám bez polotovarů a přísad příliš nerozumějí.

„Ve škole se mnoho nenaučí. Proto když přijímám nového kuchaře, neptám se, kde se vyučil, ale kde měl praxi,“ popisuje šéfkuchař Jiří Král, který vládne luxusní restauraci Aureole ve 27. patře budovy City Tower na pražské Pankráci. „Je to dané konkurencí, škol hodně přibylo, berou učně i s horšími známkami a jsou velmi tolerantní,“ popisuje. Gastronomických škol je v Česku kolem 70, ale dalších 70 učilišť nabízí kuchařský výuční list.

Učebnice jsou plné náhražek, měly by se vyměnit

Šéfkuchař michelinských kvalit Jan Punčochář míní, že až na výjimky by se sami učitelé měli učit. „A vyměnit učebnice, ve kterých se to hemží náhražkami a omáčky se míchají z prášku. Většina neví, co je moderní zdravé stravování,“ podotýká Punčochář, který nedávno rozjel pražskou restauraci Grand Cru. Podle něj by měl po škole každý jít na vyučenou do světa.

Jiřího Roitha k tomu, aby vytvořil internetovou školu pro kuchaře, vedla vlastní zkušenost. Ve 34 letech a s praxí z obchodu a marketingu se rozhodl vystudovat kulinářské umění a restaurační management ve Vancouveru (The International Culinary School at the Art Institute), aby si splnil sen stát se restauratérem. 

Po dvouletém studiu si u Máchova jezera otevřel restauraci typu „od farmy na stůl“ a pochopil zásadní problém českých restaurací, proti němuž bojují tuzemští špičkoví kuchaři každý po svém. Někdo trpělivě stále školí, jiný rozjel pořad v televizi, další si otevřeli kurzy.

Než Roith svůj podnik rozjel, musel své kuchaře vyučit. „Byl velký rozdíl v kvalitě vyučených kuchařů. Nemůžeme jim to mít za zlé, nikdo je to nenaučil. Jenže každý restauratér je jen tak dobrý, jak dobří jsou oni. Všem nám pomůže, když studenti budou mít znalosti na profesionální úrovni,“ vysvětluje.

Restaurace chtějí čerstvé maso, pak ho špatně uskladní

Do projektu Kulinářské umění s ním šel dodavatel potravin do restaurací Bidvest, konkurent Makra. Podle jeho zástupců přibývá podniků, které dbají o kvalitu. „Stále více restaurací zvyšuje poptávku po chlazeném mase, drůbeži a rybách. Dnes tvoří 40 procent našich dodávek, zatímco před deseti lety to bylo jen 15 procent. Většina restaurací tehdy chtěla levnější, mražené maso,“ říká šéf prodeje Bidvestu Radim Kopecký.

Jenže mnozí kuchaři nevyužijí přednosti čerstvých surovin. „Nejčastějšími prohřešky jsou špatné skladování, rozmrazování v mikrovlnce, používání polotovarů a umělých dochucovadel nebo tepelná úprava masa a ryb při zbytečně vysokých teplotách, až se vysuší a ztratí chuť,“ vypočítává Roith.

Roith nakonec restauraci zavřel, aby se plně věnoval výchově nových kuchařů. „Vzdělávací osnovy se musí změnit,“ říká. V internetovém programu, který je cenově dostupný pro školy, profesionální kuchaře i amatéry, už nabízí 22 kurzů a dalších osm přibude do konce roku.

Pro profesionály má na konci kurzu i propočet nákladů na jídlo. „V recepturách je, kolik máte dát suroviny, my přidáváme průměrnou cenu. Je to on-line systém, žák se učí postupy profesionální restaurace,“ dodává. Roční licence na kurz pro amatéry stojí necelé tři tisíce korun, dvojnásobek zaplatí profesionální kuchaři, protože dostanou více licencí a rozpis kalkulace navíc. Škola, která si koupí licenci, získá přístup do kurzů za 990 korun na učně na celou dobu studia.

Školy si internetovou výuku pochvalují

Školy oslovené MF DNES si kurz chválí. „Mám zkušenosti ze zahraničí, udělal jsem si vlastní studijní materiál a ten dáváme studentům zdarma. On-line kurz je pro mě naprostá revoluce. Co já učím v teorii i v praxi, pan Roith zpracoval jako z pohledu profesionální gastronomie. Není zatížený minulostí, vše je tak, jak správně se to má dělat. Je to tak nadčasové a revoluční, že se bojím, že to některé školy nepochopí. Novinky se ve školství nevstřebávají vždy dobře,“ komentuje Roman Sejval ze Soukromé hotelové školy Bukaschool v Mostě.

Podobně mluví v dalších školách. „Naši odborní učitelé již několik let klasickou učebnici doplňovali vlastními materiály vytvořenými z českých i zahraničních zdrojů z internetu,“ popisuje Miloš Procházka, ředitel Střední školy hotelnictví a gastronomie SČMSD Praha.

„Moc změn se za posledních 25 let nestalo, takže jakýkoliv posun vítáme. Žáci dnes velmi dobře používají technologie a Kulinářské umění je krokem dopředu. Slouží nám jako doplněk k odbornému výcviku,“ dodává Věra Rejhonová, ředitelka Střediska praktického vyučování hotelu InterContinental. Mezi profíky už si našel Roith stovku klientů, přitom mezi nimi začal prodávat kurzy teprve před dvěma týdny. 

ŽIVĚ: Planespotting Letiště Václava Havla

  • Nejčtenější

Vysoké ceny dohnaly Bohemia Energy ke krachu. Dotkne se to téměř milionu lidí

Firma Bohemia Energy, největší uskupení alternativních dodavatelů energií v ČR, ukončí činnost a dodávky elektřiny a...

Kvůli nárůstu cen na trhu končí další dodavatelé plynu a elektřiny

V pondělí ukončí dodávky všem odběratelům po firmě Bohemian Energy další společnost, tentokrát děčínská Kolibřík...

Babiš žádá cenový strop pro klienty Bohemia Energy a kompenzaci pro všechny

Premiér Andrej Babiš vyzval Energetický regulační úřad, aby zvážil zastropování cen u dodavatelů energií, kteří...

Ceny potravin se dosud držely. Teď ale přijde zdražovací skok

Premium Zrychlující inflace se odráží v cenách prakticky všeho zboží i služeb. Ze srovnání cen potravin v modelovém nákupním...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Miliony rodin můžou být v zimě bez proudu. Státy hledají podporu, nemusí ale stačit

Premium Letošní zima v Evropě bude podle odhadů velmi chladná a obyvatelům se prodraží. Prudce totiž rostou ceny plynu a...

KOMENTÁŘ Jindřicha Forejta: Jak prezident mohl z ARO jmenovat šéfa soudu

Premium Proč mohl prezident republiky v úterý 12. října bez komplikací jmenovat předsedu Krajského soudu v Brně, i když řadové...

Manželé v sukních. Gender Blender boří stereotypy v oblékání

Premium Oblékají se podle vlastních pravidel a svými outfity boří společenské konvence. Manželský pár Michaela a Vlastimil...

Jak se rodí sebevražda. Psychiatr Höschl nejen o schizofrenii a depresi

Premium Jak velká musí být síla, která člověka dožene k tomu, že si sám dobrovolně vezme život? Jaké jsou poslední myšlenky...

  • Další z rubriky

Nezkrachovali jsme a všechny přeplatky vrátíme, slibuje Bohemia Energy

Končící energetická skupina Bohemia Energy dostojí všem svým závazkům vůči zákazníkům, zaměstnancům, bankám i...

Kvůli nárůstu cen na trhu končí další dodavatelé plynu a elektřiny

V pondělí ukončí dodávky všem odběratelům po firmě Bohemian Energy další společnost, tentokrát děčínská Kolibřík...

Restauratéři nesouhlasí s návrhem Vojtěcha, aby kontrolovali bezinfekčnost

Restauratéři nesouhlasí s návrhem ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), aby kontrolovali bezinfekčnost. Nikdo...

Pracovat a šetřit. Michl si půjčil Rašínovo heslo a radí, jak z krize

Všem velkým změnám, které kdy v ekonomice nastaly, předcházely nepředvídatelné události, píše centrální bankéř Aleš...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Vysoké ceny dohnaly Bohemia Energy ke krachu. Dotkne se to téměř milionu lidí

Firma Bohemia Energy, největší uskupení alternativních dodavatelů energií v ČR, ukončí činnost a dodávky elektřiny a...

Kvůli nárůstu cen na trhu končí další dodavatelé plynu a elektřiny

V pondělí ukončí dodávky všem odběratelům po firmě Bohemian Energy další společnost, tentokrát děčínská Kolibřík...

Leoš Mareš se pochlubil šťastnou novinou. Bude trojnásobným tatínkem

Leoš Mareš (45) a jeho druhá manželka Monika (40) čekají miminko. Moderátor se zprávou pochlubil v ranním vysílání...

Psychiatr mě sexuálně napadl, partner málem zabil, popisuje dcera Urbánkové

Dcera zpěvačky Nadi Urbánkové (82) Jana Fabiánová (42) promluvila o sexuálním napadení v ordinaci lékaře. Zavzpomínala...

Babiš žádá cenový strop pro klienty Bohemia Energy a kompenzaci pro všechny

Premiér Andrej Babiš vyzval Energetický regulační úřad, aby zvážil zastropování cen u dodavatelů energií, kteří...