Tamago jako od babičky, chválí oceněnou restauraci Aureole Japonci

  4:01aktualizováno  4:01
Restaurace Aureole umístěná v 27. patře mrakodrapu na Pankráci dostala letos poprvé michelinské doporučení "Bib Gourmand" pro cenově dostupnější podniky. Vaří Evropskou kuchyni říznutou Asií. Používají výhradně čerstvé suroviny a dokážou si na sebe vydělat. Jejich Sushi a omeletu Tamago chválí i zaměstnanci japonské ambasády.

Šéfkuchař Aureole Jiří Král (vpravo) a majitel restaurace Pavel Kumžák. | foto:  Michal Šula, MAFRA

Ve čtvrtek jste si v Aureole mohli k obědu za 390 korun vychutnat kromě výhledu na Prahu květákový krém nebo tatarák z lososa jako první chod, vepřovou kýtu po thajsku s křupající zeleninou a kokosovým mlékem a jako dezert pěnu z bílé čokolády s jahodami. Jídlo poskládané z jídelníčku vyjde v součtu zhruba dvakrát tak draho. Ve čtvrtek v Aureole obědvala více než třicítka hostů, většina stolů byla obsazená.

Právě ve čtvrtek uděloval prestižní gastronomický průvodce vydávaný společností Michelin svá respektovaná ocenění pro nejlepší restaurace. V Česku je z loňska obhájily dva podniky - Alcron a La Degustation. 

Ptali jsme se

šéfkuchaře restaurace La Degustation Oldřicha Sahajdáka

Jaký byl dopad hvězdičky na vaše podnikání?
Pocítili jsme to hlavně ty první měsíce po udělení hvězdičky. Byl větší zájem, měli jsme hodně rezervací dopředu a hodně zájemců o práci. Nikdy jsme to sice nepočítali, ale hostů přibylo tak o třicet procent. To trvalo asi do října a pak se vše vrátilo do stejných kolejí. Ale získali jsme respekt a je to strašně dobré pro sebevědomí lidí, kteří tam pracují. Přinese to náboj.

Zdražili jste?
Rozšířili jsme sortiment a zrušili obědy, ale rozhodnutí jsme byli už od ledna (dva měsíce před udělením hvězdičky, pozn.red.). Prodloužili jsme jedno menu a zdražili jsme ho a druhé jsme trochu zlevnili a ubrali nějaké chody.

Proč jste zrušili polední provoz?
Hlavně proto, že denně nakupujeme čerstvé suroviny na trzích od různých dodavatelů, a měli jsme problém dostat ty suroviny do restaurace včas. Nechtěli jsme to riskovat, večer je daleko lepší.

Nebáli jste se snížení obratu?
Nebáli, protože jsme přidali neděli, která byla dříve zavírací den. Víte, my chceme vařit výborně, tak, abychom na to mohli být pyšní, nechceme dělat jen něco pro peníze.

Daří se vám na sebe vydělávat?
Daří se nám splácet naše závazky. Pokud nám to půjde jako dosud, tak by to třeba příští rok mohlo fungovat.

Zvedl se i zájem dodavatelů?
Ne, ten máme pořád. Takový tlak máme neustále.

Představil se vám nějaký michelinský inspektor?
Víme o jednom. Při placení nám ukázal doklad, že je inspektor pro Michelin, šel se podívat do kuchyně, kde jsme spolu krátce, asi pět minut mluvili. Ani nemůžu říct přesně, o čem. Rozhlížel se, usmíval se, pak poděkoval a nashledanou. Ten den jsme měli strašně moc lidí, hodně práce.

Loni jste uspořádal benefiční večeři. Pomáhá vám to ocenění k prezentaci?
Tu už jsme s Romanem Paulusem dělali potřetí. Nedělám nic, co bych nedělal předtím.

Co vaříte v tuto sezónu?
Topinambur, sumce, kuřata, uzený hovězí jazyk ale i kapří líčka. Vždycky jsme chtěli mít ústřice, ale zároveň jsme chtěli mít jen lokální suroviny. Kolem vánoc, když jsme vařili kapří hlavy, nás napadlo vyndat líčka. To je inovace. Soustředíme se na české zapomenuté věci, které lidi znají. Znovuobjevujeme českou kuchyni.

Kromě hvězdiček pak Michelinský průvodce také doporučuje cenově dostupnější restaurace a uděluje symbolického panáčka Bib Gourmand

Právě Bib pro Aureole byl jedinou novinkou mezi českými oceněnými podniky. Pro znalé gurmety však její šéfkuchař Jiří Král stojí vysoko na kuchařském nebi už dlouho. Před lety šéfoval Francouzské restauraci v Obecním domě a ve světě jeho tým vyhrával kuchařské soutěže. Přesto ho cena očividně dojala. "Strašně jsme si to přáli," řekl v rozhovoru s MF DNES, a když se restaurace po obědech vyprázdnila, svolal všechny zaměstnance na skleničku.

V tyto dny jsou hodně utahaní. Šéfkuchař a majitel se vrátili z inspirační cesty po Thajsku, Číně, Japonsku a Indonésii, a ve čtvrtek se proto v zákulisí trénovalo nové menu; vařili ho, ochutnávali, servírovali, skládali cenu a fotili.

Tak dobré tamago mi udělala naposledy babička, říká Japonec

Majitel Aureole Pavel Kumžák neskrýval z michelinské ceny nadšení. "Ambice jsme měli skromnější. Octnout se v michelinském průvodci po dvou letech je raketový nástup. Snad nezpychneme. Jsem moc rád, že je to cena zvenku, má punc objektivity," řekl.

Připouštějí, že prestižní ceny zejména po horším umístění v Maurerově žebříčku Grand Restaurant pustili z hlavy s tím, že se budou starat jen o jídlo a hosty. "Obědy jsou vyprodané, plno hostů sem jezdí i z centra Prahy, cestu sem našli," dodal Kumžák.

Japonské sushi obstojí tak, že na ně chodí i zaměstnanci japonské ambasády. "Jeden z nich řekl, že tak dobré tamago (japonskou omeletu, pozn. red.) mu naposledy udělala jeho babička. Máme moc šikovné kolegy, jeden z nich dělal osm let v japonské kuchyni," dodal šéfkuchař Jiří Král.

Z Česka na konec světa

Aby si na sebe restaurace vydělala, je problém. Už jen to, že nakupují maso chlazené, stojí více než mražené zásoby. Například k Aureole několikrát týdně přijede chladící dodávka firmy Havelland z Německa, která vozí ryby z obřího trhu z Rungis na předměstí Paříže.

"Dříve jsem od dodavatelů musel i 60 procent ryb vracet, tady si mohu sám ve voze vybrat. To je pak ryba dne," popsal Král. Co lze, objednává místně; maso a sezonní zeleninu a ovoce.

Dosud všechny hvězdičkové restaurace v Praze živilo něco jiného než jídlo. Kulinářské perly si proto mohly dovolit hotely Four Seasons nebo nyní Radisson Blu Alcron. Podnik La Degustation z řetězce Ambiente se udrží díky přispění celé restaurační skupiny. Zdá se, že finanční zázemí oceňuje i Michelin, zatím hvězdy v Česku udělovali jen takto silným podnikům.

Aureole příští týden otevře sesterský podnik v širším centru Prahy Aureole B13. "Na začátku jsme něco nainvestovali do vybavení, do designu, ale od té doby si na sebe restaurace vydělá," odpověděl majitel Kumžák. Pomáhá jim, že vedle restaurace leží i Kongresové centrum, pro které někdy vaří.

Kvůli přípravám nové restaurace však zažili šok. Aureole totiž navštívil michelinský inspektor, který se při placení představil. "Projevil lítost, že tam nebyl ani majitel, ani šéfkuchař. My jsme z toho pak měsíce nemohli spát, že se kvůli tomu nedostaneme do průvodce," přidal historku majitel restaurace.

Evropská šéfka komisařů Rebecca Burrová však už dříve popsala MF DNES, že je naopak známkou kvality, když podnik funguje dobře i při absenci šéfů. To se nedařilo slavnému britskému kuchaři Gordonu Ramsayovi, který během ekonomického boomu před pěti lety otevřel řady podniků po Evropě včetně Prahy, ale kvalitu v nich nevykřesal.

  • Nejčtenější

Multimilionářem přes noc. Šťastlivec vyhrál ve sportce čtvrt miliardy korun

Ve Sportce ve středečním losování padla druhá nejvyšší výhra v historii této hry. Sázející ze Středočeského kraje...

Kanál smrti jako brána k prosperitě. Z Rumunska je opět obilná velmoc

Tisíce politických vězňů zahynuly v 50. letech na stavbě kanálu Dunaj–Černé moře. Monumentální projekt dokončený jen...

Granko slaví 40 let. Jak dnes vypadá holčička z obalu?

Před čtyřiceti lety přivedla maminka Veroniku Fojtů do ateliéru, kde vznikla fotka na obal krabice kakaa. Tehdy...

V mýtu je zapsána ani ne polovina aut, kolony na hranicích mohou mít až 40 km

Až čtyřicet kilometrů dlouhé kolony a desítky hodin čekání zřejmě potkají šoféry přijíždějící začátkem prosince ze...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Premium

Hra o 80 tisíc: kolik peněz navíc mohou rodiče získat a jak to udělat

Rodičovský příspěvek se od ledna zvýší ze současných 220 tisíc korun až na celkových 300 tisíc. MF DNES přináší návod –...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Premium

Špičkový výrobek i po letech funguje. Kvůli hloupé chybě je však k ničemu

Snoubení spotřební elektroniky a počítačů provázely porodní bolesti, které jsou z dnešního pohledu absurdní a...

  • Další z rubriky

Ministerstvo chce prodat státní rezervy kovů, proti je nejen opozice

Ministerstvo průmyslu a obchodu navrhuje postupně rozprodat základní kovy z hmotných rezerv státu. Podle úřadu je...

Granko slaví 40 let. Jak dnes vypadá holčička z obalu?

Před čtyřiceti lety přivedla maminka Veroniku Fojtů do ateliéru, kde vznikla fotka na obal krabice kakaa. Tehdy...

Multimilionářem přes noc. Šťastlivec vyhrál ve sportce čtvrt miliardy korun

Ve Sportce ve středečním losování padla druhá nejvyšší výhra v historii této hry. Sázející ze Středočeského kraje...

Ekonomika zpomalila, ve třetím čtvrtletí rostla o 2,5 procenta

Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí zpomalila meziroční růst na 2,5 procenta, oproti předchozímu čtvrtletí stoupl hrubý...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz