Začal Prague Food Festival. Ochutnejte to nejlepší z Česka

aktualizováno 
V pohodovém počasí začal na pražském Vyšehradě už dvanáctý ročník jednoho z nejvyhlášenějšího festivalu dobrého jídla a pití. Od pátku až do neděle je možné ochutnávat, co dobrého připravily ty nejoceňovanější restaurace, které u nás můžete najít.

„Tady na Vyšehradě máme k dispozici tři hektary plochy, na kterých najdete ty nejlepší delikatesy významných restaurací, ale na své si přijdou i milovníci vín, koktejlů i piva,“ popisuje Monika Maurerová, která je produkční festivalu a s pomocí týmu dala dohromady téměř padesátku restaurací nebo výrobců delikates.

Fotogalerie

Zvláštností letošního ročníku je slogan Víš, co jíš? Nevíš. To znamená, že ve stáncích označených tímto sloganem najdete pokrmy, které se tváří jinak, než skutečně jsou. Což přivádí k molekulární kuchyni. 

Mimo tohoto hravého akcentu se festival spojil s organizací Unicef a vyhlásil akci Kozy pro Rwandu. Kdo si zakoupí degustaci pokrmu Isombe, přispěje tak na koupi koz, které v této zemi mohou pomoci zachránit mnoho hladovějících dětí.

Návštěvník se nemusí bát, že by tu nenašel jídlo podle svého gusta. Ochutnávat lze totiž nejen maso a ryby, ale i vegetariánské speciality. Jsou zastoupeny restaurace z oblasti fusion, ale i asijská jídla, restaurace, které využívají fermentované a bio produkty.

Pro mnohé návštěvníky může být zvlášť zajímavý doprovodný program. Na velké aréně budou kuchařské show, můžete se zúčastnit kurzu vaření marmelády, Zdeněk Pohlreich poradí, jak správně zacházet s grilem, odborníci ze Smíchovského pivovaru předvedou, jak správně párovat jídlo s pivem.

Nechybí však ani další slavná jména, například Riccardo Lucque, Patrik Bečvář, Jiří Král nebo Moreno Cedroni. Vařit budou i na stánku Národního týmu AKC ČR, který se před několika dny vrátil ze Singapuru a přivezl nejvyšší ocenění. Připraví pro vás unikátní prvorepublikové menu.

Autor:

Nejčtenější

Střešní divočinu buduje 20 let. Dnes sklízí ovoce a sousedům chladí okolí

Zelená oáza na střeše garáže. Svět sám pro sebe, který přitom dělá radost i...

Kdysi si paní Helena přála dům se zahradou, což se jí nikdy nesplnilo. Přesto dneska nádhernou zelenou oázu má, ač...

Snažte se dostat vodu do zahrady, radí zahradní architekt Ferdinand Leffler

Pozor na náročnost. Voda v přírodním jezeru je živá a poskytuje domov řadě...

Voda v zahradě je nesmírně přitažlivá a současně citlivá na péči. Dodává ovšem místu nenahraditelnou atmosféru a tlumí...

Dešťová voda je pro zahradu spása, v suchu se nebudete bát o budoucí úrodu

Takto to vypadá v praxi, když vám na zahradě instalují akumulační nádrž.

Vodu z deště zachycují lidé do sudů snad od nepaměti. Pro záhony je prospěšnější než ta z kohoutku. Vybudovat můžete i...

Rozkvetlá zahrada v centru Hodonína, kde se relaxuje i sbírá úroda

Zahrada u starého domu koresponduje s atmosférou místa. Asi byste netipovali,...

„Chceme dům se zahradou a ne se psím výběhem, řekli jsme si při hledání vysněného bydlení. A povedlo se. V roce 2013...

Pohlreich se pustil do hovězího pupku. Vyšperkoval ho cibulovou marmeládou

Flank steak s rajčaty a cibulovou marmeládou

Zatímco běžné steaky jako rib eye nebo nízký roštěnec se dávají na gril nakrájené proti vláknu, u flank steaku alias...

Další z rubriky

Hip hop svědčí sýrům, jsou pak lepší, vyzkoumala švýcarská studie

Vítězný sýr, kterému se hrála hudba ve stylu hip hopu.

Neobvyklý experiment provedla Bernská umělecká univerzita. Vzala devět kol ementálského sýru a každému z nich hrála...

Je sezona bylinek. Užívejte si v kuchyni různé druhy bazalky, každá je dobrá

Červenolistá bazalka, odrůda "Rubim".

Liší se velikostí listů, zbarvením, chutí i vůní, ale účinné látky mají prakticky stejné. Bazalek je celá řada, v Česku...

Spousta Čechů ani neví, jak chutná dobrý kus masa, tvrdí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Ačkoliv šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tráví za oceánem i několik měsíců v roce, v USA by natrvalo žít nechtěl. Všechno,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz