Úterý 17. května 2022, svátek má Aneta
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 17. května 2022 Aneta

Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se její výtvor překonat.

Celé klání Sollertia pořádá pražský magistrát, aby podpořil učňovské školství, a to napříč obory. Klání cukrářů probíhalo na Středním odborném učilišti gastronomickém U Krbu, které je líhní mnoha pražských kuchařů na špičkové úrovni.

Kdo také studoval U Krbu

  • Roman Paulus - Alcron
  • Oldřich Sahajdák - La Degustatin Boheme Bourgeoise
  • Zdeněk Pohlreich - Cafe Imperial
  • Jiří Král - Aureole
  • Patrik Bečvář - Selský dvůr
  • Pavel Sapík - Terasa U Zlaté studně
  • Adéla Hostášková - Francouzská restaurace, Obecní dům

„Celá soutěž je vícekolová. To znamená, že na každé škole napřed proběhne vnitřní kolo a z něj vyjde vítěz, který je pak vyslaný do klání s ostatními školami,“ vysvětluje ředitelka školy Kateřina Mrvová. Všichni soutěžící pak mají jediný úkol: přesvědčit porotu, že se co nejvíce přiblíží kvalitou svého výtvoru profesionálnímu cukráři. Jeho dezert je oceněn stovkou bodů, učni pak dostávají příslušný počet podle svého výkonu.

„Já jsem v první řadě ráda, že se taková soutěž vůbec pořádá. Ty děti to nutí přemýšlet nad receptem, nad surovinami. Dávají do toho obrovskou spoustu práce. Dnes takový dezert začíná už třeba výběrem talíře. Ale stejně nakonec je podstatná chuť, tu neošidíte, i kdyby zákusek vypadal sebelíp,“ popisuje Jaroslava Stejskalová, spoluzakladatelka Asociace kuchařů a cukrářů ČR, která se na soutěži představila jako vedoucí odborné poroty hodnotitelů.

Mezitím v kuchyni odborného učiliště zuří poslední dodělávky a přípravy na prezentaci dortíků. Všechny tři finalistky městského kola musejí do několika minut připravit prezentaci svých dezertů. Mezi nimi je i studentka, která reprezentuje svoje domovské gastronomické učiliště.

„V podstatě mě do soutěže vybrala naše paní učitelka. Vybrala tři lidi ze třídy, kteří dostali úkol. A pak to paní ředitelka s ostatními hodnotili a prostě mě vybrali,“ popisovala vítězka soutěže Michaela Javorovská ze SOU U Krbu. Přiznává, že marcipánový dezert není úplně z její hlavy, „nakopla“ ji také její mistrová z praxe. Nebýt však zájmu o obor, asi by těžko mohla v soutěži uspět.

Fotogalerie

S tím souhlasí i její konkurentka Kateřina Ježková z gastronomické školy Za Černým mostem. „Já už od druháku jezdím na soutěže a u nás jsem kolo vyhrála, takže jsem jela i sem. Mně se na cukrařině líbí, že nás nechávají přicházet se svými nápady a můžeme improvizovat s chutěmi. Takže rozhodně nepatřím k těm, kteří by školou jen tak prošli,“ vypráví nadšeně.

Možná, že se časem dostanou na podobně dobrou štaci jako jejich vyzyvatelka v soutěži Adéla Hostášková, která pracuje jako šéfcukrářka ve Francouzské restauraci v Obecním domě. „Ty holky vypadají velmi šikovně, mají sice trochu stres, protože ještě nemají takové zkušenosti, ale to se praxí poddá. Já už to vidím trochu z odstupu, vyšla jsem ze školy před dvanácti lety. Navíc za tu dobu došlo k neuvěřitelnému pokroku, hlavně v surovinách,“ popisuje.

Na soutěži oceňuje i to, že se tu ukáží hlavně lidé, kteří chtějí, nikoliv z povinnosti. „A když se chce, tak všechno jde. Nikdo dnes nedokáže odhadnout, kde skončí. Někomu bude vyhovovat restaurační provoz, někomu hotelový. A někdo se udělá pro sebe a naskočí na nějakou módní vlnu, které se střídají prakticky každý rok. Jednou jsou v módě makronky, pak zase pralinky, pak zase cupcakes.

A oceňuje i to, že většina škol, ač se tam učí klasicky, nabízí studentům vyjet ven na zkušenou. „To je to nejlepší. Tam teprve zjistíte, že to jde dělat jinak, a tak, jak by vás to ani nenapadlo,“ chválí Adéla Hostášková.

Autor:
  • Nejčtenější

Pralinky a Aljaška rozhodly. Soutěž Peče celá země vyhrála máma na mateřské

Přestože finále soutěže amatérských pekařů a cukrářů proběhlo loni v létě, diváci České televize si ho užili až dnes...

Udržování okrajů záhonů a trávníku bývá problém, řešení je prosté

Stačilo pár opravdu pěkných dnů a tráva začíná v leckterých zahradách majitelům přerůstat nejen přes hlavu, ale i přes...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zvládla těžké výzvy, řekl Maršálek o Martině, vítězce Peče celá země

Rozstřel V sobotu večer Česká televize odvysílala finále druhé řady soutěže Peče celá země, z nějž se jako vítězka domů vrátila...

Nejhorší je, že se svým starým hláškám sám směju, říká Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v novém pořadu Jak to bylo, šéfe? vzpomíná na stará natáčení, ale zároveň míří do restaurací, jež jsou...

Neuvěřitelnou rekonstrukcí vyrobili z dřevěné boudy domov a trvalé bydlení

Seriál V novém dílu cyklu Do montérek!, který můžete sledovat na televizi Prima, se zkušený řemeslník Václav Adamec vydal za...

Všechno vymyslela Škrlová. Je to hlava manipulace, říká režisér Síbrt

Premium Před patnácti lety Česko šokovala kuřimská kauza. Týrání malých chlapců nejbližšími příbuznými i podivná role „Aničky“....

Češi řeší, čím topit. Proč bychom se neměli zbavovat plynového kotle?

Premium Plynu pro domácnosti by mělo být dosti při přerušení dodávek z Ruska. Nedostatkový plyn sice zdražuje, ale rychlý...

I vysokoškolák může být blbý, říká obávaný lovec z Novy Doktor Vševěd

Premium Na úspěchu televizní soutěže Na lovu má Jiří Martínek velký podíl. Diváci žasnou nad jeho znalostmi. On žasne taky –...

  • Další z rubriky

V Česku chybí pět tisíc řezníků. Firmy je lákají na praxi při škole

Česká republika postrádá až pět tisíc řezníků. Zájem o obor řezník-uzenář dlouhodobě klesá a řemeslo přežívá zejména...

Všichni jí jdou po krku. Raději využijte toho, co pampeliška dokáže

Mnozí lidé pampelišku považují za plevel, je jí všude plno, roste odvážně na každé louce, zahrádce, po příkopech, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Místo masa jezme hmyz, snížíme tak spotřebu na pětinu, spočítali vědci

Podle nové studie by výměna živočišných produktů za potraviny budoucnosti, jako jsou hmyzí bílkoviny nebo kultivované...

Zpěvem ptáci předávají informaci, že je přes noc nic nesežralo, říká zoolog

Premium Jak by vypadal svět bez ptáků? Ztichl by, neslyšeli bychom žádné popěvování a z korun stromů i keřů by zmizel život....

Kolik utratí průměrná česká rodina a jak tyto náklady snížit?
Kolik utratí průměrná česká rodina a jak tyto náklady snížit?

Podle diskuzí na eMimino.cz průměrná čtyřčlenná rodina utratila v roce 2021 za jídlo a drogerii průměrně 10-17 000 Kč. Tedy až 204 000 Kč ročně....

Vláda má 20 korun z každého litru benzinu, říká šéf sítě levných čerpacích stanic

Premium Nikoho nenechají na pochybách, že tohle je nízkonákladová firma, kde se nehýří. Okázalost tu nemá místo. Spolumajitel...

Bez nebezpečných injekcí do penisu si dnes nic nevyděláte, říká pornoherec

V posledních letech se ve videích pro dospělé objevuje další nerealistický prvek – hodiny trvající erekce. Pornoherec a...

Eurovizi vyhráli Ukrajinci s písní pro matky, čeští We Are Domi nezaujali

Na šedesátém šestém ročníku mezinárodní pěvecké soutěže Eurovize, který se letos konal v italském Turíně, zvítězil...

Památka na sověty. Turkmenistán hodlá jednou provždy uhasit Bránu do pekla

Sovětští důlní inženýři podnikli v šedesátých a sedmdesátých letech řadu misí. Jejich expedice do Turkmenistánu v roce...

Nešvar z devadesátých let se vrací. Turisté na místě zjišťují, že bydlí jinde

Premium Nešvar z devadesátých let se vrací. Turisté si zaplatí zájezd v zahraničí, přijedou do hotelu a teprve na jeho recepci...