Nemocniční stravu si pacienti obvykle moc nepochvalují. Bývá bez chuti, je v ní málo ryb a zeleniny a servíruje se na nevzhledných plastových podnosech. Král to chce v Uherském Hradišti změnit.
„Budu vlastně takový přespolní trenér nemocničních kuchařů, budeme zlepšovat to, co je, vymýšlet něco nového, lépe servírovat, zaměříme se na sezonní věci,“ okomentoval nápad, který vznikl v rámci projektu Uherskohradišťské nemocnice Rok výživy.
Za sebou má účinkování ve známé televizní reality show Kuchařská pohotovost, je dlouholetým kapitánem národního týmu kuchařů a cukrářů, vařil v zahraničí a už několik let tvoří jídelní lístek ve vyhledávané pražské restauraci Aureole.
Ta sídlí ve 27. patře nejvyšší budovy hlavního města City Tower na Pankráci ve výšce 109 metrů a je vůbec nejvyše položenou restaurací v Praze.
Letos už potřetí i díky Královi obhájili kulinářské ocenění Bib Gourmand, které každý rok vyhlašuje prestižní gastronomický průvodce. Vyhrává ten, kdo nabízí současně dobré jídlo za dobrou cenu (o prvním ocenění z roku 2013 čtěte zde).
Král přijede poprvé vařit na podzim
V tomto podniku Král vymýšlí a vaří světovou a asijskou kuchyni. A v menu nabízí mnoho druhů sushi, thajskou polévku, ravioli, středomořskou sépii, královské krevety nebo býčí svíčkovou.
V nemocnici v Uherském Hradišti bude mít na starosti běžné obědy pro pacienty.
Při tvoření nemocniční stravy přitom ještě nikdy neradil. Myšlenka ho ale nadchla. V kuchyni už se byl podívat, ale poprvé by v ní měl vařit až na podzim.
Pacienti by se tak měli dočkat stravy, na níž si pochutnají a která je zároveň zdravotně posílí.
Letošní projekt Rok výživy odstartoval v nemocnici v Hradišti několik změn. Špitál se například zapojil do projektu, jenž podporuje regionální prvovýrobce a produkty, zavedl také výběrovou stravu pro zaměstnance a otevřel nutriční ambulanci. Na podzim chystá rovněž nadstandardní výběrovou stravu pro pacienty za příplatek.