Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Manuál, jak se vyznat ve zmrzlinách a sorbetech. A tipy na domácí výrobu

V horkých letních dnech není lepšího osvěžení, než je ledová zmrzlina, jejíž přípravu zvládnete i doma. A v obchodech si můžete koupit nanuk, kornout či mražený sendvič. U stánku zase nabízejí točenou nebo kopečkovou do kelímku či kornoutku. Víte, jaký je v nich rozdíl a jaké další variace existují?
Zmrzlina

Zmrzlina | foto: Shutterstock

Druhy zmrzliny a hlavní rozdíly mezi nimi

Zmrzlina – vaří se ze smetany a obsahuje nejméně 10 % tuku. Rychlý mrznoucí proces za stálého míchání zaručuje lehký a nadýchaný výsledek.

Vyznáte se ve zmrzlinách a sorbetech?

Sorbet – připravuje se z oslazené vody a dalších vhodných surovin – například ovocné šťávy, pyré, džusu, sirupu, kávy, čerstvého a mraženého ovoce či koření. Neobsahuje vejce ani mléčné výrobky. Je zcela bez tuku, ale zpravidla obsahuje více cukru než mléčné či smetanové zmrzliny.

Gelato – italská zmrzlina, která pomalejším způsobem mražení získává hustší a krémovitější konzistenci. Základní surovinou je mléko, a přirozeně tak obsahuje méně tuku, cca 5 až 8 %.

Mražený jogurt – skládá se z mléka, jogurtových kultur a cukru. Typicky se servíruje točený, jelikož jeho struktura je měkčí a tekutější, než je například u zmrzliny – obsahuje totiž méně tuku. Nabízí se v mnoha příchutích a podává se posypaný různými sladkostmi nebo třeba zakapaný toppingem či sirupem.

A odkud mražený jogurt pochází? Kolébkou ledového dezertu jsou Spojené státy americké. Američané mu neřeknou jinak než „froyo“, což je zkratka anglického názvu „frozen jogurt“, tedy mražený jogurt. Jde o zdravější variantu zmrzliny, kterou můžete již pár let ochutnat i u nás.

Domácí nanuky, po kterých neztloustnete. Osvěžující letní svačinka

Točená zmrzlina – obsahuje méně tuku, aby byla lehčí, a servíruje se teplejší. Po vytlačení speciálním strojem pomocí vzduchu je krémovější než běžná zmrzlina v krabičce.

Mražený krém – francouzský způsob výroby zmrzliny. Kromě mléka, smetany a cukru se do s ní přimíchávají navíc žloutky. Kvůli vajíčkům se skladuje při nižších teplotách než klasická zmrzlina a má o poznání hustší konzistenci.

Sherbet a granita – obě vycházejí ze sorbetu (viz výše). Sherbet navíc obsahuje kapku smetany či mléka a granita má zase jemnější a krystaličtější konzistenci. Všechny tři varianty můžete podávat s alkoholem.

Parfait – francouzský pohár, kde základem je zmrzlinový krém, který je proložen ovocem, korpusy, sušenkami nebo třeba granolou. Někdy se podává ozdobený šlehačkou.

Semifredo – italská polomražená dobrota s texturou pěny se nabízí často jako dezert v restauraci. Vláčné textury nabude díky smíchání šlehačky a zmrzliny v poměru 1:1.

Kulfi – kuželovitý mražený dezert na dřevěné tyčce, který si vychutnávají Indové po celý rok. Prodává se na ulicích ve speciálních vozech plných ledu a speciální soli pro udržení správné konzistence zmrzliny. Kulfi se vaří dlouhé hodiny z plnotučného mléka, které se na závěr ochutí tradičními ingrediencemi, jako jsou pistácie, kardamom nebo šafrán.

Na co si dát pozor při domácí výrobě?

  1. Nepoužívejte ingredience (jogurt, tvaroh a podobně) zcela bez tuku. Pamatujte, že tuk dělá chuť a zmrzlina má být přece sladkým potěšením, tak si ji užijte.
  2. Nepřežeňte to s cukrem. Příliš vysoké množství může často způsobit velmi tvrdou strukturu, kterou bude obtížné nabrat.
  3. Pokud nemáte zmrzlinovač, tak krém v průběhu procesu mražení alespoň pětkrát po 30 minutách promíchejte. Předejdete tak nežádoucí zrnité konzistenci a přiblížíte se komerční verzi.
  4. Zmrzlinu neskladujte příliš dlouho. Na rozdíl od kupovaných verzí neobsahuje totiž žádné stabilizátory.
  5. Přidáváte-li pro dospělé alkohol, přidejte ho jen kapku pro ovonění. Vysoký obsah alkoholu by totiž znemožnil řádné ztuhnutí zmrzliny.
Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Zahrada u řadovky je malá, úzká a moc do kopce. Architektka si poradila

14. května 2024

Velmi omezený prostor, pouhých sto čtverečních metrů s ne zrovna ideálním půdorysem, navíc ve...

KVÍZ: Poznáte podle obrázku plemeno psa?

12. května 2024

Když na ulici potkáte vlčáka nebo jezevčíka, určitě je rozeznáte. Ale co méně známá psí plemena?...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Michelinské restaurace? Toxické prostředí, šikana i drogy, líčí kuchař Molina

14. května 2024

Premium Přiznává, že naplňuje známé klišé: „Špatně jsem se učil, a tak jsem šel na kuchaře.“ Ale Ondřej...

Zahradu v Podještědí si užívají u bazénu. S výhledem na rybník i do krajiny

13. května 2024

Soutěž Sudetská zahrada na ostrůvku, říká čtenář Roman skromně své zahradě v Podještědí, vypadá však spíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Czech Nature Photo: Tajemný snímek s pavučinami pořídil vítěz v Austrálii

15. května 2024

Mezinárodní porota si musela pozorně prohlédnout dva a půl tisíce snímků z celého světa, aby...

Zbyla vám ze stavby pórobetonová tvárnice? Vyrobte z ní elegantní truhlík

17. května 2024

Zbyla vám tvárnice pórobetonu ze stavby nebo rovnou několik a nemáte pro ně využití? Na terasu nebo...

Vysaďte si damašskou růži. Voňavou léčivku, kterou využijete na pěstění pleti

17. května 2024

Královna květin, říká se jí. Umí opravdu potěšit, některé kultivary nadchnou i nádhernou vůní....

Včely na Rudolfinum? Samy by si takové místo nikdy nevybraly, říká vědec Titěra

16. května 2024

Premium Včely letos vylétly dřív. Může jim uškodit brzké jaro? Nakolik je na nich lidstvo závislé? Jak...

Okusování rostlin, zkažené krmení. Chraňte svého psa před otravou

16. května 2024

S nástupem teplého počasí nastává pro naše psy nejen doba delších vycházek v přírodě, ale také...

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...