Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vztahy s Českem jsou podle Posselta blízké. Na sjezdu varoval před nacionalisty

  6:15aktualizováno  15:10
Sudetští Němci si v příštích dvou letech chtějí společně s Českem připomenout 80. výročí konce druhé světové války. V Augšpurku to před sjezdem Sudetoněmeckého krajanského sdružení řekl jeho předák Bernd Posselt. Současné vztahy mezi Čechy a sudetskými Němci označil za blízké a srdečné. Varoval před polarizací společnosti a nacionalisty, kteří chtějí rozbít demokracii EU.
Šéf Sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernd Posselt (27. května 2023)

Šéf Sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernd Posselt (27. května 2023) | foto: ČTK

„Polarizaci a nenávist je důležité překonat. Nenávist a polarizace ničí demokracii,“ řekl Posselt. O atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica prohlásil, že je to odsouzeníhodný čin.

„Nesouhlasím s Ficovou politikou, ale chci výslovně jménem sudetských Němců říct, že atentát hluboce odsuzujeme. Přeji si, aby se Fico co nejdříve uzdravil,“ uvedl na tiskové konferenci před třídenním sjezdem v bavorském Augšpurku. Ten se koná krátce před volbami do Evropského parlamentu a snaží se poukázat na sounáležitost Čechů a sudetských Němců k Evropě.

Posselt, který v minulosti opakovaně označil nacionalismus za příčinu druhé světové války a následného odsunu německé populace z Československa, nyní varuje před opětovným návratem nacionalismu. Ocenil proto, že většina české i německé společnosti je proevropská.

„Je ale absurdní, že jeden z předních zástupců antievropských nacionalistů v Německu a v Bavorsku je někdo, kdo pochází z někdejšího Československa a kdo je Čech,“ řekl Posselt na adresu spolkového poslance pravicově populistické Alternativy pro Německo (AfD) a dvojky eurokandidátky této strany Petra Bystroně. „A že někdo tak protiněmecký jako (Václav) Klaus je kamarádem německých nacionalistů. Klaus vícekrát podpořil AfD v její kampani,“ poznamenal sudetoněmecký předák o někdejším českém prezidentovi.

Fiala zachránil čest Evropy, říká sudetský předák Posselt. Většina států podle něj v ukrajinské krizi selhala

„Teoreticky by čeští a němečtí nacionalisté měli stát proti sobě, ale ve skutečnosti jsou spolu a spolu bojují proti tomu nejcennějšímu, čeho naše starší generace včetně Václava Havla dosáhly, a to evropskému sjednocení,“ řekl Posselt. „Věřím, že my jako Češi a sudetští Němci musíme bojovat společně proti těm, kteří chtějí Evropu rozložit a zničit. A to jsou nacionalisté,“ dodal.

AfD, kterou německá civilní kontrarozvědka vede jako podezřelou z krajně pravicových aktivit, má na sudetoněmecký sjezd dlouhodobě přístup zapovězen. „Nechceme zde žádné extremisty - pravicové ani levicové,“ uvedl k tomu Posselt.

Češi a Němci se potřebují, myslí si Posselt

V letech 2025 a 2026 si chce Posselt společně s Českem připomenout 80. výročí konce druhé světové války a odsunu německé populace z někdejšího Československa. „Doufáme ve viditelný signál i od českých politiků. Od nás tomu tak bude, jako tomu již mnohokrát bylo,“ řekl.

Z Československa byly po druhé světové válce odsunuty asi tři miliony Němců. Podle česko-německé komise historiků přitom přišlo o život 15 000 až 30 000 lidí. Během předešlé více než šestileté nacistické nadvlády zahynulo kolem 320 000 až 350 000 obyvatel někdejšího Československa.

Věří, že společně s českými osobnostmi a českými institucemi bude možné v Česku uspořádat společné vzpomínkové akce. Poznamenal, že společné odsouzení minulosti pomůže snadnějšímu společnému rozvoji budoucnosti. „To je náš cíl,“ sdělil.

Posselt za největší tragédie 20. století v Evropě označil nacismus, mnichovskou dohodu o postoupení československého pohraničí Německu, válku, odsun Němců a komunismus. Řekl, že o to více ho nyní těší, že Češi a sudetští Němci společně volí Evropský parlament. Na evropský osud Čechů a sudetských Němců odkazuje i letošní motto sjezdu, které zní Sudetští Němci a Češi - společně pro Evropu.

Neprošli Zeman, Posselt ani Kundera. Poslanci třídili návrhy na vyznamenání

O vztahu Čechů a sudetských Němců Posselt řekl, že se vzájemně potřebují. „Žijeme společně a pro sebe v této malé střední Evropě,“ uvedl. „My sudetští Němci a Češi nejsme jen sousedé, jsme krajané. Raději než o dvou národech hovořím o dvou jazykových skupinách. Máme velmi podobnou mentalitu a kulturu, ale hovoříme dvěma jazyky,“ řekl.

O kdysi složitých poměrech mezi Čechy a sudetskými Němci uvedl, že tomu tak v rodinách bývá. „Jsme rodina, proto byly naše spory obzvláště bolestivé. Spory v rodině jsou bolestivější než mezi sousedy,“ dodal.

Chvála Pavla i Fialy za Ukrajinu

Posselt k nové podobě vztahů řekl, že ho těší, že na sudetoněmecké sjezdy jezdí stále více českých politiků a českých návštěvníků. „Nyní v Augšpurku je to pro Čechy trochu dál, ale v příštím roce chceme sjezd uspořádat v Řezně u hranic s Českem,“ řekl.

Česko letos v Augšpurku zastupuje český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka, který v neděli pronese projev. Loni Česko reprezentoval ministr školství Mikuláš Bek. To, že letos na sjezdu žádný český ministr nebude, je Posseltovi líto. „Ale rozumím tomu. Jsou eurovolby a kampaň je nyní v horké fázi,“ uvedl.

Na adresu českého premiéra Petra Fialy a prezidenta Petra Pavla nešetřil Posselt na tiskové konferenci chválou. Ocenil je za jejich proevropský postoj a za podporu Ukrajiny. O Pavlovi pak řekl, že v jeho očích patří k nejvýznamnějším evropským osobnostem. Zmínil také české předsednictví v Evropské unii v roce 2022, které označil za jedno z nejlepších v historii bloku.

Bek pozdravil sudetské Němce jako milé krajany. Posselt se omluvil za nacismus

V Augšpurku bude také český lidovecký poslanec Šimon Heller, který navrhl udělit Posseltovi medaili Za zásluhy o sblížení Čechů a sudetských Němců. Na dotaz ČTK k tomu Posselt řekl, že o Hellerově kroku nevěděl. „Kdyby se mě zeptal, řekl bych, aby mě nenavrhoval,“ uvedl. Proces výběru komentovat nechtěl, protože to označil za vnitřní českou záležitost. „Nejde o mě, ale o česko-sudetoněmecké vztahy,“ uvedl.

Posselt rovněž řekl, že mu nejde o řády, ačkoli jich už vícero z několika zemí má. „Jeden mě těší nejvíce, a to zákaz vstupu do Ruska od (prezidenta Vladimira) Putina,“ řekl. Pokud by český prezident Pavel usmíření a porozumění mezi Čechy a sudetskými Němci chtěl ocenit, potěšilo by ho to. „Ale jasně říkám, je to vnitročeská věc,“ uvedl.

Na sjezdu stejně jako loni a předloni zazní česká hymna, a to v sobotu a poté v neděli po projevu velvyslance Kafky. „Letos k tomu poskytneme i text v češtině a němčině. Loni si řada sudetských Němců stěžovala, že text nebyl, aby si lidé mohli v obou jazycích hymnu zazpívat,“ řekl Posselt.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Pláže vylodění v Normandii by se mohly stát památkou UNESCO

  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Policie zabavila 300 milionů na nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu

5. června 2024

Premium Česká policie v tichosti řeší třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní obchody...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Zelenskému se hroutí mírový summit. Spojenectví s USA dostává trhliny

3. června 2024  17:52,  aktualizováno  20:53

Nedorazí ani Číňané, ani Saúdové. Z očekávaného mírového summitu ve Švýcarsku se omluvilo několik...

Začaly eurovolby. Nizozemci už odvolili, bojuje se i o více křesel po Britech

6. června 2024  7:30,  aktualizováno  22:07

Sledujeme online V Evropě začaly volby do Evropského parlamentu. Jako první hlasovali v Nizozemsku, kde podle odhadů...

Poslední TV střet lídrů k eurovolbám: obviňování kvůli Green Dealu i migraci

6. června 2024  20:55,  aktualizováno  21:54

V poslední velké televizní debatě před eurovolbami, kterou uspořádala Česká televize, se střetávají...

AfD chtěla uspořádat sjezd v Essenu. Město vypovědělo smlouvu o pronájmu haly

6. června 2024  21:10

Západoněmecké město Essen ve čtvrtek vypovědělo straně Alternativa pro Německo (AfD) smlouvu o...

Oslavy Dne D na pláži Omaha: Biden mluvil o tyranech, Pavel šel za veterány

6. června 2024  9:24,  aktualizováno  20:58

Druhým dnem ve Francii vrcholila akce připomínající 80. výročí vylodění v Normandii, které...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava kávy trvá příliš...