Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

GLOSA: Šok, evropští nacionalisté se hádají! Zachrání nás sudetští Němci

  16:34
Tři týdny před volbami do Evropského parlamentu se dovršil pozoruhodný (a logický) rozkol, francouzští a čeští nacionalisté se rozhodli nespolupracovat s těmi německými. Napětí je patrné i jinde, třeba i ve vztazích mezi Španělskem a Argentinou. Ještě že to v Evropě tmelí sudetští Němci.
Marine Le Penová a spolupředseda AfD Tino Chrupalla v Lisabonu (23. listopadu...

Marine Le Penová a spolupředseda AfD Tino Chrupalla v Lisabonu (23. listopadu 2023) | foto: ČTK

Francouzské Národní sdružení dává ruce pryč od Alternativy pro Německo. Vedle takových existencí v jedné europarlamentní skupině sedět nebudeme, vzkázalo ve středu. V zimě to začalo, když členové AfD probírali „remigraci“ migrantů, pokračovalo to přestřelkou týkající se ostrova Mayotte a vyvrcholilo to tím, když (nyní již bývalý) lídr kandidátky německé strany Sebastian Krah prohlásil, že ne každý esesák byl automaticky zločinec. Možná úplně nepochopil knihu Christophera Browninga Obyčejní muži: 101. záložní policejní prapor a „konečné řešení“ v Polsku.

Na stranu Marine Le Penové, jež se tak usilovně snaží zjemnit svou image, to každopádně už bylo moc a její postoj se rozhodlo napodobit i české hnutí SPD. Frakce Identita a svoboda to tak má krátce před eurovolbami dosti nahnuté. Jak je to možné? Jak to, že si nacionalistické strany, jejichž primárním cílem je prosazování národních zájmů na úkor jiných států, a tedy i jiných nacionalistických stran, nerozumějí? Nečekané! Jak jsme viděli v minulosti, Evropa národů by přece dokonale fungovala. Že, pane Krah?

Rozkol nacionalistů. S AfD nechce být ve frakci Le Penová ani česká SPD

Argentinský prezident Javier Milei (který se o víkendu s Le Penovou a spol. účastnil pravičácké konference v Madridu) se s tím nemaže a pro ostré slovo nejde daleko. Výsledkem je značné poškození vztahů mezi jeho zemí a Španělskem. Někdejší kolonizační mocnost natrvalo odvolala svou velvyslankyni poté, co se ekonomický libertarián, někdejší učitel tantry a vlastník sedmdesátkové kštice odmítl omluvit za své výroky o manželce španělského levicového premiéra Pedra Sáncheze. „Když máte zkorumpovanou manželku, ušpiníte se a vezmete si pět dní na rozmyšlenou,“ prohlásil.

Zahraniční glosář

GLOSA: Zatopit Uhry. Desetibodový plán, jak se zbavit Slovenska a Maďarska

GLOSA: Putinův dvojník nalezen, pancéřový Scholz a prašivý Wilders

GLOSA: Třetí světová už je tady, zašijme se v Surinamu. V Německu přituhuje

Narážel tak na skandál týkající se Sánchezovy chotě Begoně Gómezové podezřelé z kupčení s vlivem, po jehož propuknutí socialistický nezmar po vzoru dědy Lebedy uvedl, že musí přemýšlet, načež po pěti dnech oznámil, že… neodstoupí.

Nevadí, je dobré, že v paláci Moncloa zůstane někdo s takto španělským jménem. Lepší už má jen mluvčí evropských lidovců Pedro Lopéz de Pablo. A Milei si může chystat další výpady. V minulosti už například nazval brazilského prezidenta Lulu da Silva „rozčíleným komunistou“, mexickou hlavu státu Andrése Manuela Lópeze Obradora „ignorantem“ a kolumbijského prezidenta Gustava Petra „teroristickým vrahounem“. Krok Madridu pak nazval „absurdním rozhodnutím arogantního socialisty“.

Někdejší šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker se v poslední době opět více objevuje ve veřejném prostoru. O víkendu ho ocenili na sudetoněmeckém sjezdu v Augsburgu nejvyšším vyznamenáním – Evropskou cenou Karla IV. za jeho přínos k porozumění mezi národy. Berndt Posselt řekl, že Juncker (jenž se akce ze zdravotních důvodů osobně nezúčastnil) patří všem Evropanům; ocenil také jeho vizionářství. Málokdo je teď tak přátelský a proevropský jako sudetští Němci.

Maximilian Krah (21. května 2024)

Velikán lucemburské politiky, který strávil 18 let ve funkci premiéra, byl onehdy v rozhovoru pro rakouský Kleine Zeitung sebekritičtější. Uvedl, že se „zásadně mýlil“ ve Vladimiru Putinovi, s nímž prý často i po nocích vedl v němčině dlouhá a „intimní“ jednání, a vyčítá si, že více nenaslouchal východoevropským státům, které před Rusy už dávno varovaly.

Pro změnu jednání Junckera s britskou expremiérkou Theresou Mayovou připomíná nová kniha No Way Out komentátora The Sunday Times Tima Shipmana. Juncker podle ní při jednáních kouřil tolik cigaret, až z toho nebohá Britka začala chraptit a skřehotat. Byla prý příliš zdvořilá na to, aby se ozvala, ale jeden z jejích poradců označil šéfa Komise za „drzého ču*áka“.

Kniha teď vyšla i australskému expremiérovi Scottu Morrisonovi (ve funkci v letech 2018-2022). Nese skromný název Plans for Your Good (Plány pro vaše dobro). Píše tam o víře, Bohu ale i trápení, jež ve funkci zažíval. Přiznává, že trpěl úzkostmi a čirým fyzickým vyčerpáním kvůli „neutuchající a bezcitné politické brutalitě“, až se prý doktor divil, že to zvládá tak dlouho.

„Politici nejsou z kamene, i když se k nim tak jejich okolí, včetně jich samých, často chová,“ píše šestapadesátletý konzervativní politik, jehož kritizovali kvůli dvěma levým botám na obrázku, skolení chlapce k zemi při fotbalu nebo dovolené na Havaji během zuřících požárů.

Australskému premiérovi nadávali do idiotů. Navštívil město zničené požáry

U protinožců jsou vůbec nějací citliví, Morrisonův předchůdce v úřadu Malcom Turnbull v memoárech A Bigger Picture pro změnu přiznal, že se chtěl v roce 2009, když ho poprvé vystrnadili z čela Liberální strany, zabít.

Válka mi zbystřila smysly, poznám směr letadla podle zvuku, říká Stomatová

  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

„Tak dlouho tam ta zrůda byla...“ Zjištění o střelbě na fakultě rozlítila pozůstalé

18. června 2024

Premium Univerzita Karlova i pozůstalí podali stížnosti proti policejním závěrům prosincové střelby na...

GLOSA: Slunce, seno, Euro. Zoufalí evropští lídři vzývají fotbalový úspěch

19. června 2024

Začátek července? To mělo být fotbalové Euro, Wimbledon, povalování se na gauči při sledování krás...

Útočník s nožem napadl v Praze šest lidí, dva zranil. Policie muže zadržela

19. června 2024  16:46,  aktualizováno  17:38

Policie zasahovala u případu napadení šesti lidí v Praze 7 v Argentinské ulici. Vážně zraněného...

Bouře nad Českem. Moravou prošla supercela s kroupami

19. června 2024  7:56,  aktualizováno  17:25

Nad Moravou prošla intenzivní supercela. Zasáhla pomezí Pardubického a Olomouckého kraje. Ještě...

V Praze je nová magnetická rezonance. Vyšetří od hlavy po patu

19. června 2024  16:25,  aktualizováno  17:18

Ve středu otevřela poliklinika Agel na Praze 2 nové pracoviště magnetické rezonance. „Jsme...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Ostuda bratrů Bendigů v AZ-kvízu. Jan se vymlouval na trému z Mareše

Ve speciálním díle AZ-kvízu s názvem ČT art kvíz se proti sobě utkali bratři Jan a Marsell Bendigovi. V soutěži se jim...

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...