Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Le Penová se distancovala od AfD, plán „remigrace“ je moc i na ni

  13:18
Neznámější tvář francouzské krajní pravice Marine Le Penová se distancovala od plánů německé protiimigrační Alternativy pro Německo týkajících se možného vykazování lidí s přistěhovaleckými kořeny z Německa. Německá strana a Národní sdružení Le Penové jsou členy stejné politické skupiny v Evropském parlamentu.
Marine Le Penová (25. ledna 2024)

Marine Le Penová (25. ledna 2024) | foto: Profimedia.cz

Le Penová německou stranu kritizovala v souvislosti se schůzkou, která se loni v listopadu konala v Postupimi a na níž ultrakonzervativní němečtí politici, zástupci Alternativy pro Německo (AfD) a představitelé krajní pravice probírali možnosti deportací lidí s migračními kořeny. Mluvili o takzvané remigraci. Na konání schůzky upozornila investigativní skupina Correctiv.

Krajní pravice u Wannsee jednala o deportaci migrantů. Fanatici, zuří Scholz

Lídryně Národního sdružení dala podle internetového portálu Spiegel Online najevo, že rozhodně nesouhlasí s návrhy, o kterých se v Postupimi mluvilo. AfD vzkázala, že o „těchto velkých názorových odlišnostech“ budou muset mluvit a že bude nutné se podívat, zda tyto rozdíly nebudou mít vliv na možnost další spolupráce v rámci frakce Identita a demokracie. Připustila však, že o této věci rozhodovat nemůže.

Německý list připomíná, že Le Penová se chce v roce 2027 znovu ucházet o francouzský prezidentský post a že na rozdíl od AfD vystupuje umírněněji, což zvyšuje její šance na úspěch. „Nikdy jsme neobhajovali politiku ‚remigrace‘, která by znamenala odebrat lidem francouzské občanství,“ řekla Le Penová. „I když podmínky jeho udělení kritizujeme,“ dodala.

Tisíce lidí demonstrovaly v neděli v Berlíně, Postupimi či Saarbrückenu proti extremismu a krajní pravici. (14. ledna 2024)

Maximilian Krah, lídr kandidátky AfD v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu, v reakci na slova Le Penové na sociální síti X napsal, že „rozladění ohledně AfD ve Francii bylo vyřešeno“. Krah francouzskému deníku Le Point řekl, že podle AfD Le Penová jednala na základě dezinformací. Tvrdí, že když se mluví o takzvané remigraci, jde o „ilegální migranty, zločince a cizince, kteří léta žijí ze sociálních dávek“. Na německé občany se to podle něho nevztahuje.

Jeden z účastníků postupimské schůzky, bývalý šéf rakouské odnože krajně pravicového Identitárního hnutí Martin Sellner skupině Correctiv potvrdil, že na ní o takzvané remigraci mluvil. Vztahovat by se podle něj měla na tři skupiny: žadatele o azyl, cizince s povolením k pobytu a na „neasimilované občany“.

AfD už v průzkumech ztrácí

AfD v posledních dnech řeší propad v předvolebních preferencích. Nadále však zůstává po konzervativní unii CDU/CSU druhou největší politickou silou v zemi. Aktuální průzkum agentury Insa pro nejprodávanější německý deník Bild slibuje AfD 21,5 procenta hlasů. To je stále vysoké číslo ve srovnání s vládní sociální demokracií (SPD) kancléře Olafa Scholze, která má 13,5 procenta. Před týdnem ve stejné sondáži měla ale AfD 23 procent, které si držela od poloviny loňského prosince. Navíc mezitýdenní propad o 1,5 procentního bodu je pro AfD největší za poslední takřka dva roky.

Dojde i na AfD? Ústavní soud pomohl státu utnout peníze části krajní pravice

„Demonstrace proti AfD podporuje 37 procent Němců. Nyní se ukazuje jejich dopad,“ řekl šéf Insa Hermann Binkert. Poznamenal, že podle průzkumů si 57 procent Němců nedovede vůbec představit dát AfD hlas.

Pokles popularity AfD zaznamenal i průzkum agentury Forsa, ve kterém strana tento týden dosáhla 20 procent. Před týdnem měla ve stejné sondáži 22 procent a v polovině prosince 23 procent. Horší výsledek než nyní měla AfD loni v létě, kdy jí průzkum Forsa sliboval 19 procent hlasů. Pokles o dva procentní body AfD zaznamenala v sondážích Forsa naposledy v březnu 2022.

Statisíce lidí v ulicích

V Německu se už několik týdnů proti AfD a krajní pravici každý den konají demonstrace. O uplynulém víkendu vyšly do ulic statisíce lidí, což němečtí politici včetně kancléře oceňují. Vyjádřil se k nim i spolkový prezident Frank-Walter Steinmeiera, který je označil za jasnou odpověď na plány radikálů. „Demokraté v naší zemi povstali a společně konstatovali, že pravicový extremismus v naší zemi nechceme mít a ani ho nechceme trpět,“ řekl v rozhovoru s veřejnoprávní televizí ARD.

„To, co nyní na ulicích vidíme, je možná budíčkem demokratického středu. Nebo bych měl spíše říct, že je to budíčkem pro všechny, kteří v této zemi chtějí společně pokojně a svobodně žít,“ dodal Steinmeier.

AfD chce změnit Německo ve fašistický stát po vzoru Ruska, varuje vicekancléř

Ostatní parlamentní strany slibují, že se vzestupu AfD postaví, zároveň se ale obviňují z toho, kdo je za vysokou popularitu pravicových populistů zodpovědný. Konzervativní unie CDU/CSU často zdůrazňuje, že vinu nese vláda kancléře Scholze, kterou zmítají vnitřní neshody.

Scholz, který už počátkem ledna označil účastníky postupimské schůzky za fanatiky s asimilačními fantaziemi, tento týden uznal, že za špatný obraz je spoluodpovědný. „Jako spolkový kancléř nesu za vládu odpovědnost. Tečka,“ řekl týdeníku Die Zeit. Na dotaz, zda je o sebekritiku, odpověděl, že ano. Německá média to označila za vzácné uznání vlastních chyb.

Velkým testem obliby AfD budou červnové volby do Evropského parlamentu a především zářijové zemské volby v Sasku, Durynsku a Braniborsku. Ve všech těchto regionech je Alternativa pro Německo podle průzkumů nejsilnější stranou.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...