Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

  • 4
Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle agentury AP to v neděli uvedl guvernér tohoto amerického státu Kevin Stitt. Postiženy nepříznivým počasím jsou i okolní státy.

Národní meteorologická služba (NWS) podle agentury Reuters oznámila, že oblast centrálních Spojených států zasáhlo 38 pravděpodobných tornád a že nejhorší z bouří se v noci ze soboty na neděli přehnala přes střední Oklahomu a zasáhla i severozápadní Texas, západní Missouri a Kansas. Podle NWS přetrvá nestabilní počasí nejméně do pondělka.

Úřady v Oklahomě dříve hlásily dvě oběti z městečka Holdenville, další člověk pak zemřel na mezistátní silnici 35 u města Marietta. Velké množství dalších lidí utrpělo zranění.

Den, kdy se Amerikou hnalo 150 tornád. Od tragické smršti uplynulo půl století

Nejhůře zasaženo je město Sulphur, v němž žije asi 5 tisíc obyvatel. Některé budovy v centru se proměnily v trosky, řada dalších přišla o střechu. Na 30 lidí bylo zraněno. Výpadky dodávek elektrického proudu postihly na 30 tisíc lidí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video