Novotný je pro vedení ODS nepřijatelný, jeho konec stvrdí výkonná rada

  • 319
Pro starostu pražských Řeporyjí za ODS Pavla Novotného, který čelí kritice za své výroky, to nebyl úplně dobrý den. Nejprve mu ráno jeho odpůrci přivezli před úřad hnůj, pak špičky ODS rozhodly, že ve straně skončí. „Výroky Pavla Novotného považuje předsednictvo za lidsky nepřijatelné a neslučitelné s členstvím v ODS,“ oznámil šéf poslanců ODS Marek Benda.

Výroky Novotného se bude zabývat výkonná rada na svém příštím jednání. Právě ta musí rozhodnutí schválit, předsednictvo tu pravomoc nemá.

„ODS má dostatečně silné vnitřní demokratické mechanismy, aby si s touto situací poradila,“ odvětil při příchodu na jednání předsednictva ODS premiér Petr Fiala na dotaz iDNES.cz, zda může Pavel Novotný ve straně zůstat, nebo se bude přimlouvat za to, aby starosta odešel sám, nebo ho ze strany vyloučí.

Tak mě vyhodí z ODS, a co? Přežijí beze mě, já bez nich taky, říká Novotný

„Za chyby se platí. To, co jsem předvedl, je neodpustitelné. Jestli je to na vyhazov ze strany, od toho máme výkonnou radu. Bude mi to líto. Ale zasloužím si to a život půjde dál,“ reagoval v úterý večer na sociální síti X na výsledek jednání předsednictva ODS Pavel Novotný.

Výrok o Slováčkové absolutně za čárou

„Myslím si, že to, co pan Novotný napsal ve vztahu k Aničce Slováčkové, bylo absolutně za čarou nejenom osobně vůči ní. Může nesouhlasit s tím, jestli se někde pan Slováček fotí s Kateřinou Konečnou, ale prostě děti se do toho netahají,“ řekl šéf poslanců ODS Marek Benda v nedělní debatě na Primě a CNN Prima News. „Podle mého názoru překročil některé hranice, které se překračovat v politice nemají,“ řekl Benda.

Čím Novotný podle Bendy tak přestřelil? Nejprve sdílel fotku saxofonisty Felixe Slováčka z prvomájového mítinku koalice STAČILO!, kterou sestavila šéfka komunistů Kateřina Konečná a připsal k ní: „Felix byl vždycky de*bil.“ Pak se ale ještě v diskusi velmi nevybíravě zmínil o jeho dceři, zpěvačce, která se léčí s rakovinou. „Dávám mu pokoj asi rok a půl, co vím, že mu zemře dcera. Anička, bohužel, nemá žádnou šanci. Ale tohle přehnal,“ napsal Novotný.

Nejen Benda, ale i místopředseda občanských demokratů a lídr kandidátky SPOLU pro eurovolby Alexandr Vondra dal najevo, že si myslí, že to přehnal spíš Novotný. „Myslím, že se to řešit musí. Jeho výroky jsou daleko za hranou,“ uvedl pro iDNES.cz Vondra.

A za pravdu tomu, že to Novotný přehnal, dalo i předsednictvo ODS.

Jak podle vás dopadne aktuální skandál Pavla Novotného?

celkem hlasů: 3187
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 úterý 21. května 2024. Anketa je uzavřena.

Členství v ODS zaniká podle stanov členovi zrušením členství místním sněmem nebo výkonnou radou z důvodu závažného porušení povinností nebo z důvodu pravomocného odsouzení člena pro úmyslný trestný čin. Povinností člena ODS je podle stanov, mimo jiné, aby jednal a vystupoval způsobem, který nepoškozuje dobré jméno strany.

Hnůj před úřadem v Řeporyjích

Před městským úřadem v pražských Řeporyjích se v úterý ráno objevila hromada hnoje. Starostovi Pavlovi Novotnému ji tam přivezli aktivisté podporující zemědělské protesty.

Dárek pro starostu Řeporyjí. Před úřad mu aktivisté vysypali kupu hnoje

Jejich spoluorganizátorem je agrobaron, majitel velké zemědělské skupiny RABBIT Zdeněk Jandejsek, který zároveň kandiduje v eurovolbách za koalici STAČILO!, kterou sestavila komunistka Konečná.

Řeporyjský starosta dal již v pondělí najevo, že počítá s tím, že tentokrát ho už čeká vyhazov ze strany. „Udělal jsem chybu, zaplatím za ní, byli by to idioti, kdyby toho nevyužili,“ řekl iDNES.cz Pavel Novotný.

„Tak mě vyhodí z ODS a co? Já si myslím, že ODS beze mě rozhodně přežije. Mně to bude strašně líto, ale já bez nich přežiju taky,“ řekl starosta.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video