Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Foto

Myslim,ze jsme si sve pozice uz vyjasnili a neni treba dal hloubit prikopy a eskalovat nenavist.S valecne generace na obou stranach zije uz jen par jedincu.Je potreba spise spolecne pracovat na tom any se takova situace uz nikdy neopakovala a spolecne se snazit menit EU tak aby lidem slouzila ne v nich vzbuzovala odpor a nenavist.

KS

Nemyslím, že Češi jako celek mají dnes ještě nějaké problémy se sudetskými Němci. Spousta lidí žijících v pohraničí zná rodiny, které kdysi bydleli v jejich domech, stýkají se. Někteří si u nás znovu koupili nemovitosti a jezdí sem na chalupu. Další obnovili a používají rodinné hroby. V devadesátých letech zaplatili opravy mnoha památek.

TT

Víš, jak se v poválečném Německu člověk vyhnul denacifikaci? - Když byl Sudeťák. Co začalo tou jejich stranou DNSAP, kterou Hitler okopíroval, to beze změny pokračuje dodnes. Pod čím maršírují jak v roce '38, je jejich "Právo na vlast".

MN

Napíši tady znovu svůj názor na odsun sudetských Němců:

Z individuálního hlediska každého jednoho člověka to byla tragédie. Ti lidé přišli o majetek, půdu, tradice, rodinné kořeny. Muselo to pro ně být hrozné.

Ale!

Nemůžeme na to nahlížet současnou optikou současných lidských práv a pojetí národa a národnosti. Druhá světová válka byla rozpoutána Hitlerem výlučně v národnostním zájmu. Etnicita hrála v nacistické ideologii naprosto dominantní roli. Takž i po skončení války nebyli lidé schopni nahlížet na druhé jinak než skrze národní příslušnost a jazyk. To co Češi zažili od Němců během těch 6 let bylo strašné a bylo by naivní se domnívat, že by byli Češi schopni to Němcům odpustit. Kdyby nebyli Němci odsunuti tak by se velmi pravděpodobně v Sudetech odehrávaly pogromy a akty msty. A přestože bychom je dnes neschvalovali, tak tehdy by byly naprosto pochopitelné.

Čili!

Vyslovím kacířskou myšlenku, že odsun zachránil sudetským Němcům holé životy. Přišli o svou minulost, kořeny, půdu, majetek, ale získali budoucnost.

Je třeba se tedy od té nehezké minulosti definitivně odstřihnout a najít cestu k sobě jako rovný s rovným. 80 let po válce už to je možné, tehdy těsně po ní to nešlo.

PM

Ano! Znovu najít cestu. Ale ne na základě jakékoliv servility a sebemrskačství! Až se k nám přestanou chovat jako ke kolonii a přestanou vykrádat naši ekonomiku!

JK

J97a27n 58K30r76o38u73p87a

17. 5. 2024 6:34

Smíšené pocity zůstávají ohledně Sudet a jejich smutné historie. To se nevymaže. Tolik let od války a pořád to v nás je. (Je to oboustranné) Je otázkou, zda se v tom pořád hrabat a nebo se s tím srovnat a koukat se dál do budoucnosti, co se s tím vztahem dá dělat k lepšímu. Mám k nim jistý morální odstup. I když znám případy, kdy se lidé z Německa do Sudet vrátili hledat svoje předky, kteří tam žili dlouho před válkou a sami hovoří o letech 1936-1945 jako o období, kdy to bylo hodně špatné. A sami se snaží navázat kontakt s Čechy a nějak spolu fungovat. Chce to čas.

DT

Neřekla bych, že je to oboustranné. Naprostá většina Němců ani neví, kde vlastně Česko leží - natož aby věděli, že existují nějaké Sudety.

DN

Odsun Němců ze Sudet na základě ROZHODNUTÍ VÍTĚZNÝCH MOCNOSTÍ se neustále omílá.... O vyhnání Čechů ze Sudet "před válkou" se mlčí.... Stejně jako o odsunu Němců z jiných částí Evropy (také z rozhodnutí vítězných mocností)

KS

Ale nemlčí, historici to zdokumentovali velmi podrobně, existuje spousta literatury a pamětí. Důkazem o nemlčení je i Váš příspěvek.

PK

P14e22t41r 58K47ř97í60ž

17. 5. 2024 11:35

V otázce Sudet vše co mohlo bylo špatně, od samého začátku od konce WW1 až po období po r1945. Pro mě jsou krajané. Chce to tlustou čáru a jít dál.

JV

A to ti co z pohraničí vyhnali Čechy a domy zabrali? A komu to teď vracet? Jim?

Foto

Fialkovo kamarád. Jejich sen o Panevropské unii stále žije. Stejně jako stále žije obrovská nenávist některých sudetských němců vůči všemu českému.

Doporučuji stránky Sudetenland nebo Sudety v proměnách na FB. Tam Čechy vyloženě potírají.

KS

Jo, to jsou jednotlivci, kteří jsou na obou stranách. 95 % Němců se s Vámi bude bavit úplně normálně.

Foto

🔄Dobré sousedské vztahy se přece mohou pěstovat bez každoročních sudetoněmeckých srazů a Fialovou českou oficiální účast na nich nevidím jako přínosnou.

RK
LB

Sudetoněmecký Landsmanschaft měl ještě relativně nedávno ve stanovách navrácení českých Sudet do německého vlastnictví a samozřejmě také navrácení majetků sudetských Němců.

Pokud dnes americký Ku-klux-klan oficiálně odmítá rasismus, neznamená to přece, že se stal partou skautů, kterým budu jezdit na jejich sedánky. A stejně bychom se měli chovat k Landsmanschaftu.

Napište odkaz na požadavek Landsmanschaftu na navracení majetku mladší 15 let.

KJ

K73a95r90e85l 49J85a67r15o74š

17. 5. 2024 16:16

Nenávist je nutné ukončit. Na rozdíl od Ruska se nám Německo důkladně omluvilo, obětem zaplatilo -i můj děda dostal nemalou částku- a nepopírá vlastní zodpovědnost. Zločinům nacistů věnují celý rok dějepisu. Odsun sudetských Němců je historická událost která se už nezmění. Z dnešního hlediska to celkem zdevastovalo pohraničí a moc nám to nepomohlo, ale tenkrát tomu prostě bylo jinak.

MH

Když ani netušíte před jakými budoucími problémy jsme se zachránili právě tím, že jsme Němce, co nás většinou nenáviděli, vyhnali.

Sudety by dnes mohla být naše Gaza nebo Kosovo. Máme velké štěstí, že jsme je vyhnali včas.

  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Policie zabavila 300 milionů na nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu

5. června 2024

Premium Česká policie v tichosti řeší třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní obchody...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Zelenskému se hroutí mírový summit. Spojenectví s USA dostává trhliny

3. června 2024  17:52,  aktualizováno  20:53

Nedorazí ani Číňané, ani Saúdové. Z očekávaného mírového summitu ve Švýcarsku se omluvilo několik...

Green Deal, migrace, ale co Ukrajina? Eurovolby mohou rozbít pomoc Kyjevu

6. června 2024

Premium Probíhající volby do Evropského parlamentu mají několik stěžejních témat, jen výjimečně se však...

Stávka v Markíze nebude, ocenilo vedení. Stanovilo „nepřekročitelné“ body

6. června 2024  19:38

Slovenská televize Markíza po sporech s novinářem Michalem Kovačičem a skupinou dalších pracovníků...

Den D jako den svatby. Stoletý veterán se vrátil do Normandie za láskou

6. června 2024  18:45

Před osmdesáti lety se Harold Terens zúčastnil vylodění v Normandii. Dnes se již stoletý americký...

První supercela vznikla nad Slaným. Bouře se přesunou na východ

6. června 2024  7:53,  aktualizováno  18:35

Výstraha před silnými bouřkami začala platit od čtvrtečního odpoledne do pátečního večera. Silnější...