Loď Borkum připlula do španělské Cartageny. V tamním přístavu proti jejímu...

Loď Borkum připlula do španělské Cartageny. V tamním přístavu proti jejímu vylodění protestovala skupina lidí. (16. května 2024) | foto: Profimedia.cz

Aktivisté si spletli lodě. Ta s municí pro Česko nakonec ve Španělsku nezakotví

  • 53
Protesty aktivistů a levicových stran proti vylodění lodi Borkum ve španělské Cartageně jsou zřejmě vyvolané tím, že si kritici loď převážející munici pro Česko spletly s dánskou lodí Marianne Danica. Ta veze zbraně Izraeli. Právě zásobování izraelské armády během konfliktu v Gaze je to, co Španělům vadí. Posádka Borkumu však zastávku v Cartageně vynechá.

Podle španělské vlády má loď Borkum veškerá povolení, její vstup do jihošpanělského přístavu však chtěly zablokovat některé španělské levicové strany. Tvrdily totiž, že konečným příjemcem materiálu bude Izrael.

Jiné lodi, Marianne Danica, která veze zbraně do Izraele, španělská vláda zakotvit na jihu země nepovolila a nebude to povolat ani dalším lodím se zbraněmi pro Izrael, řekl španělský ministr zahraničí José Manuel Albares. Deník El País v pátek napsal, že protesty aktivistů a levicových stran proti lodi Borkum zřejmě způsobilo, že si spletly tyto dvě lodě.

Španělská levice chce zablokovat zbraně do Česka. Tvrdí, že je získá Izrael

Španělská televize RTVE uvedla, že Borkum veze zásobníky na zbraně a munici, která míří do Česka a bude před tím vyložena ve Slovinsku. Španělský ministr dopravy Óscar Puente už dříve na sociální síti X napsal, že Borkum neveze zbraně do Izraele a má potřebná povolení, prošla už podle něj celní kontrolou v Las Palmas na španělských Kanárských ostrovech.

Puente později také uvedl, že kupujícím je české ministerstvo obrany a že jde o materiál na obranu Česka, který nebude dál převezen do další země. El País už ve čtvrtek na svém webu sdílel dokument českého ministerstva obrany, který se dodávky zbraní do Česka týká.

V něm se uvádí, že prodejcem je indická firma, kupujícím bulharská firma a konečným uživatelem bude české ministerstvo obrany. Pravost dokumentu v pátek potvrdilo české ministerstvo obrany, které uvedlo, že „bližší informace není možné z bezpečnostních důvodů poskytnout“.

Podle deníku se německý majitel lodi Borkum, která pluje pod vlajkou Antiguy a Barbudy, rozhodl nakonec v Cartageně nezakotvit, ač má veškerou potřebnou dokumentaci.

Izrael nejspíš zneužil americké zbraně v Pásmu Gazy, tvrdí Bílý dům

Ministr zahraničí Albares ve čtvrtek uvedl, že zákaz zakotvení pro loď Marianne Danica ve španělském přístavu je první, který jeho vláda vydala, aby zabránila dovozu zbraní do Izraele. „To poslední, co Blízký východ potřebuje, je více zbraní. Potřebuje mír,“ řekl.

El País také připomněl, že přes Gibraltarský průliv nyní míří lodě, které změnily trasu a obeplouvají Afriku kvůli útokům jemenských povstalců v Rudém moři. Šíitští povstalci, kteří ovládají velkou část Jemenu, od loňského listopadu ostřelují obchodní lodě, jež jsou podle nich nějak napojeny na Izrael nebo země, které jej podporují. Tvrdí, že útoky jsou reakcí na válku Izraele v Pásmu Gazy a na podporu, kterou některé země poskytují izraelské vládě.

Cartagena

Cartagena

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video