Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

VIDEO: Telecí kýta by pro kuchaře byla moc suchá, raději ji nabrinoval

Ačkoli se u italské kuchyně říká, že její předností je hlavně jednoduchost a rychlost, v pořadu Ve varu ukazuje šéfkuchař Marco Giampaoli, že v případě některých receptů si složitostí nezadá s komplikovanými michelinskými recepturami.

Když se tu odkazuje na kuchaře s italským jménem, nenechte se zmást. Tento vyrostl v Mostu, jen má italské kořeny. K vaření se dostal až na brigádě při studiu na vysoké škole a tak ho to pohltilo, že se kuchyni začal věnovat na plný úvazek.

Absolvoval stáže v mnoha podnicích u nás i v zahraničí a nakonec skončil jako šéfkuchař pražské italské restauraci Aromi. V pořadu to nevyslovuje, ale vzhledem k tomu, že se objevuje v rondonu označeném logem restaurace (a strýček Google to potvrzuje), souhlasí to. Tvrdí o sobě, že se pokouší připravovat tradiční italskou kuchyni moderně.

Ve varu

Pořad můžete sledovat každou neděli odpoledne nebo na iPrima.cz

Jeho první recept na vitello tonnato, což je telecí brzlík s omáčkou piccata, totiž vychází z kusu telecí kýty. Jenže toto maso je v podstatě dost suché, takže ho napřed musí naložit do nálevu.

Podívejte se na video, jak a proč se takový nálev používá a že určitě stojí za to si ho někdy vyzkoušet i doma. Zvlášť když budete vědět, že si budete muset poradit s hodně libovým masem, u kterého po upečení hrozí vysušení. Prostě že zbude podrážka.

Metoda se odborně jmenuje brining a znají ji všichni, kdo třeba udí. Do litru vody se přidá zhruba 100 mg soli a bylinky podle toho, jaký druh masa se chystáte naložit.

Poměry vody a soli se mohou lišit podle velikosti a druhu masa. Zatímco kuřecímu prsu stačí půlhodina v 10% nálevu (tedy 100 g soli na litr vody), stehna v něm odpočívají asi hodinu. Ryby se zpravidla brinují půl hodiny až hodinu v 3% roztoku a nakládání celého zvířete může zabrat třeba celý den.

Nálev napřed necháte projít varem a vystydnout. Pak do něj na vyzkoušenou dobu ponoříte maso. Když ho vyndáte, pečlivě ho osušíte a můžete dál kuchyňsky připravovat.

Co se s masem mezitím stane? Tím nejvýznamnějším je takzvaná denaturace, tedy změna struktury bílkovin. Vlákna tak lépe absorbují tekutinu ze solného roztoku (po naložení váží maso o 6 až 8 % víc) a během další tepelné úpravy nedochází k takové ztrátě vlhkosti jako u nebrinovaného masa.

Brinování se hodí především k úpravě libového masa, jako je drůbež (kuřecí, krůtí, kapoun), telecí nebo bílé ryby, které mají tendenci se vysoušet a tuhnout. Možná by mohl pomoct třeba i v případě vepřové pečeně, která je až nechutně libová a když ji jenom o chvíli v troubě „přetáhnete“, je k nerozkousání.

Naopak u hovězího nebo zvěřiny se tato metoda nedoporučuje, protože má výraznější chuť, a nálev by chutě mohl vyplavit.

Výsledkem nakládání je maso prosolené v celé tloušťce svého objemu. Na to je třeba myslet s mírou použití soli při dalším zpracování.

Autor:
  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

Nutrie jako plyšáci? Útočí i na psy. Možná to lidi přesvědčí, říká biolog

19. května 2024

Premium Kdo u nás chrání jeleny sika, čím hrozí kněžice a proč ekologové na rozdíl od včelařů někdy...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chausie rozhodně nebude sedět v koutě, tato kočka nezapře divokou krev

22. května 2024

Kočičí plemeno chausie vzniklo křížením kočky bažinné (Felis chaus) s kočkou domácí. Chovatelé se...

Osiřelý vnitroblok bytového domu ležel ladem, teď je to sdílený zelený ráj

27. května 2024

Soutěž S generační výměnou obyvatel bytového domu v centru Českých Budějovic přišla na konci první dekády...

Tvorové, kteří mají zázračné pohybové nadání. Běhají a skáčou lépe než atleti

27. května 2024

Letci nad savanou, běžci po vodě nebo lezci přes žiletky – nejrůznější tvorové předvádějí doslova...

VIDEO: Rychle, či pomalu? Dva způsoby, jak si na grilu užít květovou špičku

26. května 2024

Hovězí květová špička a farmářská zelenina budou vedle našich mistrů grilu hrát hlavní roli v...

Seznamte se s vaší narozeninovou květinou. Může vás dokonale popsat

25. května 2024

Co může být smyslnějšího než květiny? Vnášejí do života radost a ovlivňují prý dokonce i vaši...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...