Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Odpusťte mi to, maestro! Suchý se noblesně loučil se zesnulým Harapesem

  10:10aktualizováno  13:08
Veřejnost a kolegové se v historické budově naší první scény rozloučili s emeritním sólistou a bývalým šéfem Baletu Národního divadla Vlastimilem Harapesem. Během obřadu postupně před zcela naplněným hledištěm promluvili Jan Burian, Jaroslav Slavický, Ondřej Kepka a Jiří Suchý. Vlastimil Harapes zemřel 15. května ve věku 77 let.

K historické budově naší první scény přicházeli smuteční hosté s květinami už po desáté hodině. Mezi dalšími dorazili třeba spisovatel Jáchym Topol, herec Miloslav Mejzlík či herečka Uršula Kluková. Před samotným otevřením hlavního vchodu pro veřejnost už stála před budovou dlouhá řada táhnoucí se směrem k Nové scéně.

Rakev zdobily tři řady smutečních věnců a velká černobílá fotografie. Další věnce a květiny pak byly položeny po celé délce jeviště. Na katafalku se skvěl umělcův bílý podpis a na plátně nad jevištěm se střídaly fotografie z Harapesovy taneční i filmové tvorby. Čtvrt hodiny před polednem a tedy i začátkem obřadu už bylo hlediště Národního divadla téměř zaplněné.

Smuteční program zahájila reprodukce známého duetu Jen pár dnů (Cosa sei), který Vlastimil Harapes nazpíval se svou bývalou ženou Hanou Zagorovou.

Rakev se zesnulým Vlastimilem Harapesem zdobí na jevišti Národního divadla řady věnců i velká černobílá fotografie (27. května 2024).

Jako první promluvil generální ředitel Národního divadla Jan Burian. „Řekne-li se balet, skoro každého v České republice napadne Harapes. A řekne-li se Harapes, napadne každého i herec v televizi, filmu a na divadle, umělecký šéf či taneční pedagog. Tím vším Vlastimil Harapes byl,“ zahájil Burian svou řeč. Mimo jiné připomenul umělcovu filmovou tvorbu, třeba Poledňákové komedie, kde Harapes ztvárnil baletního mistra Jindřicha. Ale dále i Starce na chmelu nebo slavné snímky v režii Juraje Herze.

„Stopa, kterou v českém uměleckém světě zanechal, je nesmazatelná a hluboká. Krom nesporných uměleckých kvalit přivedla k tanečnímu divadlu i tisíce nových diváků,“ shrnul ředitel první scény. „Potkávali jsme ho do posledních dnů na všech našich premiérách i dobročinných akcích,“ pokračoval a zdůraznil Harapesovy charitativní aktivity.

„Řekne-li se balet, skoro každého v České republice napadne Harapes,“ zopakoval závěrem své řeči Burian. „Je to také proto, že šlo o tvůrce, kterého jsme mohli a můžeme navždy milovat,“ uzavřel.

„Znali jsme se víc jak šedesát let. K tomu kamarádství došlo vlastně tady,“ navázal pak ředitel Taneční konzervatoře Jaroslav Slavický, když připomenul společné studentské sledování tehdejších baletních hvězd. I Slavický podtrhl, jakým byl Harapes vynikajícím umělcem. „Byl ale také báječným člověkem. Velmi upřímný, dobrosrdečný, empatický. Ale dovedl být také velmi kritický. Vždy jsem před představením obdivoval, jak byl nabitý energií. A ta pozitivní energie, kterou vysílal, přešla i do hlediště. Proto byl tak úspěšný,“ řekl Slavický.

„Nikdy nikomu nezáviděl. Nemusel, byl vždycky nejlepší,“ uzavřel ředitel Taneční konzervatoře svou řeč. Naplněné Národní divadlo pak sledovalo archivní záběry z předávání čestné Ceny Thálie a tehdejší umělcův medailonek či vzpomínky.

„Jsou zástupy průměrných, desítky výborných, několik jedinečných a pak jsou jedinci, co se stávají symboly svých profesí. Mají tolik talentu, že se zapíšou do dějin,“ navázal prezident Herecké asociace Ondřej Kepka, režisér smutečního obřadu. I on upozornil na Harapesovy charitativní aktivity a dále zmínil jeho moderátorskou kariéru. Konkrétně popsal historku, kdy se Harapes v rozhlasovém éteru tak zabral do debaty s hostem, že zapomněl na půlnoční hymnu. „Promoderoval ses až do hymny,“ uvedl Kepka v milé vzpomínce a dodal, že státní hymna a náš nejlepší baletní umělec prostě patří k sobě.

S projevem vystoupil i Jiří Suchý. Svou řeč zahájil vzpomínkou na moment, kdy se „odvážil zvednout telefon“ a nabídnout Harapesovi roli v Semaforu. „Na tuhle otázku čekám čtyřicet let,“ reagoval prý oslovený. „Tak jsme se sešli a začali tím, že si řekneme, jak se budeme oslovovat. Když jsme vyloučili tykání, Vlastík se rozzářil a řekl, že má moc rád slovo ‚maestro‘. Říkali jsme si tak deset let,“ popisoval Suchý. Tou spoluprací totiž byla inscenace Prsten pana Nibelunga, která se tak dlouho v Semaforu hrála.

Na závěr svého proslovu Suchý uvedl, že ho moc mrzí, že už Harapesovi nestihl nabídnout druhou roli. „Odpusťte mi to, maestro,“ pronesl směrem k rakvi, u které celou dobu drželi čestnou stráž kolegové a kamarádi.

Samotný obřad ukončila státní hymna a následný dlouhotrvající potlesk. Rakev pak za dalšího velkého potlesku vynesli ven hlavním vchodem do ulice, kde byla ve spolupráci s policií na chvíli zastavena doprava.

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Harapes, který byl dlouholetým baletním sólistou Národního divadla a později baletní soubor první české scény vedl jako umělecký šéf, zemřel po dlouhé nemoci. Na závěr svého angažmá se stal jako jeden z mála čestným členem Národního divadla, v roce 2016 vstoupil i do jeho Síně slávy.

Muž, jehož jméno je pro mnohé synonymem českého baletu, po skončení aktivní taneční kariéry našel své místo v muzikálu a činohře, učil a působil i v politice, na podzim 2016 kandidoval do Senátu za ANO. V roce 2012 získal Harapes Thálii za celoživotní taneční mistrovství.

Narodil se v Chomutově a v polovině 60. let absolvoval na Taneční konzervatoři v Praze. Od roku 1966 byl členem baletu naší první scény, kde od roku 1971 působil jako sólista. V letech 1987 až 1989 byl sólistou a šéfem baletu Laterna magika, od roku 1990 pak dvanáct let byl uměleckým šéfem baletu první české scény. V Národním divadle působil do roku 2009.

  • Nejčtenější

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

17. června 2024  11:50

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart....

Strach posílá muzikál Anděl Páně k soudu. Karlín jej uvede v upravené verzi

12. června 2024  16:29

Hudební divadlo Karlín vypustí pasáže muzikálu Anděl Páně, o kterých režisér Jiří Strach tvrdí, že...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Drogy a aktivismus. Umělci ostře vystoupili proti směru AVU i Národní galerie

14. června 2024  17:31

Údajně neúnosné poměry na Akademii výtvarných umění a v Národní galerii kritizuje petice, kterou...

Byla jsem na sebe přísná. Trvalo najít pochopení pro své „chyby“, říká Langerová

11. června 2024

Rozstřel Aneta Langerová letos slaví dvacet let na scéně. Výběrovým albem Zázračné písně krajina 20 LET,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

To on z nás dělal osobnosti. Se Schmidem se loučili Eben, Dejdar i Lábus

13. června 2024  12:51,  aktualizováno  15:09

Poslední rozloučení se zesnulým legendárním divadelníkem Janem Schmidem se za účasti všech předních...

Okleštěný Anděl Páně. Režii jsme Strachovi nabídli, hájí se karlínská scéna

17. června 2024  14:12

Dokud nerozhodne soud, bude Hudební divadlo Karlín uvádět oblíbený muzikál Anděl Páně v okleštěné...

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

17. června 2024  11:50

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart....

RECENZE: Tanec kolem ohně. Aurora toho má hodně na srdci, možná až příliš

17. června 2024  11:31

Norská zpěvačka Aurora, která se představila na loňském ročníku Metronome Prague, vydala podle...

Tři animované filmy českého producenta uspěly na mezinárodním festivalu v Annecy

17. června 2024  10:35

Na festivalu animovaných filmů ve francouzském Annecy uspěly tři krátkometrážní snímky české...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...