Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zemřel herec a režisér Jan Kačer, legenda nové vlny i Činoherního klubu

  11:50aktualizováno  14:01
V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Patřil k hvězdám nové vlny českého filmu a byl i jednou z ústředních tváří nejslavnějšího období Činoherního klubu. Zahrál si v dramatech Údolí včel, Každý den odvahu či Smrt si říká Engelchen, ale třeba i Vorlíčkově komedii Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky.

Zprávu sdělila ČTK jeho dcera Adéla Kubačáková, iDNES.cz ji potvrdil mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk. „Ještě před dvěma dny jsem s ním mluvil,“ reagoval pak umělecký šéf Činoherního klubu Martin Finger.

Jan Kačer byl ikonou nové vlny československého filmu a současně v roce 1965 stál u založení pražského Činoherního klubu. Prosadil se jako divadelní režisér, režíroval například v Divadle na Vinohradech nebo v Národním divadle. V roce 2016 obdržel od prezidenta republiky Řád Tomáše Garrigua Masaryka za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a lidská práva. Před třemi lety si pak na jeviště Národního divadla došel pro Cenu Thálie od České akademie divadelníků.

Filmovým divákům utkvěl Kačer v paměti především jako rytíř Armin von Heide v Údolí včel Františka Vláčila či tajný agent W4C v komedii Václava Vorlíčka. V 60. letech se objevil ve filmech Evalda Schorma Každý den odvahu, Návrat ztraceného syna a Den sedmý, osmá noc. Objevil se i v seriálu Jana Eyrová a mnoha dalších snímcích, například Smrt si říká Engelchen, Flirt se slečnou Stříbrnou, Svědek umírajícího času či Člověk proti zkáze.

Většina dopisů už má černou pásku, říká herec a režisér Jan Kačer

Budoucí režisér a herec se narodil 3. října 1936 v Holicích. Jeho otec byl obchodník židovského původu a poté, co nacistické Německo obsadilo Sudety, si vzal život. Tím své syny, tehdy dvouletého Jana a jeho o deset let staršího bratra zřejmě zachránil před deportací do koncentračních táborů a téměř jistou smrtí. Cesta mladého Jana Kačera vedla nejprve do Bechyně, kde vystudoval keramickou školu, poté na režii na pražské DAMU.

„Vlastně jsem nikdy neměl ctižádost něco být. Nikdy by mě nenapadlo, že budu mít kamarády mezi prezidenty, že budu hrát s těmi nejlepšími herci, že budu dělat filmy po celém světě,“ vzpomíná legenda Nové vlny československého filmu 60. let, režisér a herec Jan Kačer.

Po jejím absolvování se vydal do ostravského Divadla Petra Bezruče. Právě tady vytvořil se scénografem Lubošem Hrůzou základ souboru, který následně zamířil do Prahy a dal společně s režisérem a dramatikem Ladislavem Smočkem a dramaturgem Jaroslavem Vostrým vzniknout legendárnímu Činohernímu klubu.

Zde Kačer působil jako režisér až do roku 1974. Proslavil se inscenacemi ruské klasiky, jako byl Gogolův Revizor, Čechovův Višňový sad, Gorkého Na dně či Pinterovy Narozeniny. Režíroval i filmy Jsem nebe (1970) nebo Město mé naděje (1978).

Po hvězdné éře Činoherního klubu byl v polovině 70. let poslán do „vyhnanství“ zpět do Ostravy. Paradoxně směl tehdy hostovat v zahraničí, ale deset dlouhých let odloučení od rodiny nesl těžce. S manželkou Ninou Divíškovou se Kačer seznámil na studiích, svoji byli bezmála šedesát let a vychovali tři dcery. Herečka Divíšková, která excelovala například ve filmu Příběhy obyčejného šílenství, zemřela 21. června 2021.

V roce 1986 se Kačer, kterého ČTK označila za „divadelního mága“, do Prahy vrátil, tentokrát do Divadla na Vinohradech, odkud v roce 1990 přešel na první scénu. Sedm let tam režíroval nové inscenace domácího i světového repertoáru (Zimní pohádka, Peer Gynt, Smrt obchodního cestujícího, Oblak a valčík, Židle, Podivní ptáci), v nichž hrál i menší role, poté zůstal až do roku 2015 členem hereckého souboru.

Přišly také nové nabídky od filmu: Operace mé dcery (1986) či Vlastně se nic nestalo (1987), z novějších pak Bolero či Výchova dívek v Čechách. Jedním z jeho posledních snímků byla rodinná komedie Chata na prodej z roku 2018, později se ještě objevil v rodinném filmu Gump – pes, který naučil lidi žít (2021) a koprodukčním dramatu Moc (2023).

„Naprostý profesionál, který přicházel na plac vždy perfektně připravený,“ vzpomněl na spolupráci režisér zmíněné Chaty na prodej Tomáš Pavlíček. „Vlastně jsem měl pocit, že mě jako začínajícího režiséra tak trochu školil a zkoušel. Ale dělal to s láskou. A často vzpomínal a vysvětloval, co a jak točili s Evaldem Schormem a co bychom z toho taky mohli použít,“ dodal.

Touha aktivně se podílet na životě společnosti přivedla Jana Kačera do světa politiky. V letech 1990 až 1992 byl poslancem za Občanské fórum a později Občanské hnutí. Od roku 1995 pak desetiletí stál v čele Nadace Charty 77, která poskytuje pomoc handicapovaným lidem.

Fanatický rytíř Armin von Heide z Vláčilova historického opusu Údolí včel patří k nejlepším rolím Jana Kačera. Napravo Petr Čepek

Další popularitu, ale i rozpaky nejen v uměleckém světě mu na začátku nového tisíciletí přinesla role podnikatele Františka Rubeše v seriálech Rodinná pouta a Velmi křehké vztahy. Mnozí nedokázali pochopit, že toho uznávaný umělec v letech „má zapotřebí“. Jan Kačer však výtky na svou adresu odmítl s tím, že je divadelník, který pracuje na základě toho, co se mu nabídne. Dodal, že pro něj doba velkých rolí už pominula, neboť filmoví režiséři zpravidla točí příběhy o své vlastní generaci a o ty starší se jen málo zajímají.

„Pan Kačer mě učil, režíroval a hrál mi tatínka v seriálu,“ vzpomněla pro iDNES.cz nejen na seriálovou spolupráci Dana Morávková. „A i když na něj jako na pana Rubeše byla ‚moje‘ Andrea někdy ostrá a zlá, protože ta postava taková byla, nikdy se na mě za to nezlobil. Byl vždycky moc laskavý a já mu chci takhle vaším prostřednictvím poděkovat za všechno, co nejen pro mě udělal. Zanechal po sobě moc krásných rolí a inscenací a zaplaťpánbůh, že některé jsou natočeny a můžeme si je připomínat. Myslím moc na jeho rodinu,“ dodala herečka.

O svém životě napsal Kačer čtyři vzpomínkové knihy: Jedu k mámě, Mírnou oklikou, K přátelům a Zadními vrátky. Při oslavách svých osmdesátin v roce 2016 poznamenal: „V těch osmdesáti člověk vidí svět, který do té doby neviděl. Bez ctižádosti, bez touhy vyniknout, bez zlodějství, bez zlejch úmyslů, a najednou máte ten život jakoby sladkej.“

Autoři: , ,
  • Nejčtenější

Strach posílá muzikál Anděl Páně k soudu. Karlín jej uvede v upravené verzi

12. června 2024  16:29

Hudební divadlo Karlín vypustí pasáže muzikálu Anděl Páně, o kterých režisér Jiří Strach tvrdí, že...

Drogy a aktivismus. Umělci ostře vystoupili proti směru AVU i Národní galerie

14. června 2024  17:31

Údajně neúnosné poměry na Akademii výtvarných umění a v Národní galerii kritizuje petice, kterou...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Byla jsem na sebe přísná. Trvalo najít pochopení pro své „chyby“, říká Langerová

11. června 2024

Rozstřel Aneta Langerová letos slaví dvacet let na scéně. Výběrovým albem Zázračné písně krajina 20 LET,...

To on z nás dělal osobnosti. Se Schmidem se loučili Eben, Dejdar i Lábus

13. června 2024  12:51,  aktualizováno  15:09

Poslední rozloučení se zesnulým legendárním divadelníkem Janem Schmidem se za účasti všech předních...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

RECENZE: I rodinný seriál může mít mozek, dokazuje premiérová Mozaika

11. června 2024

Premium Z pojmu český rodinný seriál se stal skoro divácký postrach, ale třináctidílná novinka platformy...

Hašek nebyl ožrala či zrádce, hájí filmařka autora Švejka. Jeho život je plný záhad

16. června 2024

Premium Na předloňském Světě knihy představila svůj filmový scénář Haškův písař, ale už pracuje na dalším...

Legendární Lassie se zase vrací. Tentokrát už má vlastního kaskadéra

16. června 2024

Premium Kuriózně už v historicky prvním filmovém přepisu si legendární fenku kolie zahrál pes a stejně tak...

RECENZE: Emancipace na ostří kordu. Proč Vary ovládl film Ve jménu cti

16. června 2024

Vítězství v diváckém hlasování loňského karlovarského festivalu si francouzský historický snímek Ve...

SÓLO PRO MORÁVKA: Vzkaz pro mou novorozenou vnučku za třináct let

15. června 2024

Premium Názory, vzpomínky, glosy, momenty ze zákulisí. Každou sobotu píšou přední osobnosti české umělecké...

Realita práce s dětmi: Nikdy neuhádnete, co o svém povolání říká setra Lucia
Realita práce s dětmi: Nikdy neuhádnete, co o svém povolání říká setra Lucia

Dětská sestra a laktační poradkyně Lucia Berešová se pohybuje ve zdravotnictví již 19 let. Přestože se ke studiu střední zdravotnické školy dostala...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...