V organismu máme dva typy tuků. První z nich je uložen pod kůží, proto se logicky nazývá podkožní. A ten druhý vyplňuje dutinu břišní. Máme pro něj několik názvů – břišní, útrobní nebo viscerální.
Podkožní tuk tvoří u zdravého člověka 80 % tukových zásob, které využívá jako zásobárnu energie na horší časy nebo nás chrání před chladem. Viscerální tuk zase obaluje orgány a prorůstá dutinou břišní.
Pozor na ovoceRizikový není jen tuk, ale podhoubím pro vznik viscerálního tuku je i cukr, který je z 50 % tvořen fruktózou. Přibližně 10 g přijaté fruktózy játra přemění na 3 g viscerálního tuku, pokud fruktóza není v kombinaci s vlákninou, což je případ třeba ovoce. Proto bychom se měli dlouhodobě snažit o snížení konzumace cukru. A je jedno, zda se bavíme o řepném, třtinovém, hroznovém nebo sacharóze. |
Kdy je tuk nežádoucí
V malém množství je viscerální tuk žádoucí, neboť má ochrannou funkci. U žen je jeho výskyt daleko častější, chrání rozmnožovací orgány a v těhotenství plod. V případě, že ho začne být příliš, započne vnitřním orgánům škodit tím, že brání jejich prokrvení a správné výživě. Tím se odstartuje deformace orgánů, což může vést až k jejich selhání.
Viscerální tuková tkáň záškodničí vůči endokrinním žlázám, tedy systému žláz s vnitřní sekrecí, v tom, aby mohly hormony cirkulovat v našem krevním oběhu.
Při nadměrném výskytu útrobního tuku nás může trápit rapidní úbytek energie, dochází ke zvýšení rizika únavových zlomenin a osteoporózy, u žen navíc může vyústit k problémům s menstruací a otěhotněním.
Hlídejte si pas
Orientačně můžeme množství tuku odvodit od obvodu pasu. Vystačíme si s krejčovským metrem, který má doma asi většina z nás. Čím větší obvod pasu máme, tím větší pravděpodobnost výskytu viscerálního tuku existuje.
Triky, které celebritám pomáhají udržovat plochá bříška |
Udává se, že riziko přítomnosti útrobního tuku stoupá u mužů při obvodu pasu nad 94 cm, u žen nad 80 cm. Dostupné výzkumy ukazují, že až polovina žen s normálním BMI je uvnitř obézních, tedy má přebytek viscerálního tuku.
A opačně, asi 20 % obézních jedinců se nepotýká s přílišným množstvím útrobního tuku. Břišní tuk zásadně neovlivníme sportovní aktivitou a zajímavostí je, že ho nelze odstranit liposukcí.
Chce to správně jíst
Jediným opravdu účinným opatřením je pravidelný a vyvážený jídelníček, který bude mít zastoupení všech makroživin, tedy bílkovin, komplexních sacharidů a plnohodnotných bílkovin.
Naopak bychom měli dbát na umírněnou konzumaci alkoholu a nasycených mastných kyselin, neboť ty se významně podílejí na ukládání viscerálního tuku. Neznamená to, že pokud si tu a tam dopřejeme tučná masa a sýry, máslo a smetanový jogurt, okamžitě znásobíme obalení orgánů břišním tukem.
„Pokud však budeme tělo dlouhodobě a pravidelně zásobit tučnými jídly s nízkou výživovou hodnotou a jíst nepravidelně, zvýšené přítomnosti útrobního tuku se jen těžko vyhneme,“ uzavírá Kateřina Šimková, nutriční specialistka Zdravého stravování.