Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zkuste asijské chutě. Grilovací akademie vás naučí indický špíz tandoori

Římský kmín, garam masala, kurkuma, čerstvý koriandr nebo indické koření chunky chaat masala. A víte, jak chutná cizrna nebo co je to okra? V novém díle Grilovací akademie se pustíme do dobrodružství s bylinkami, kořením i zeleninou.
Barevně pestrá kuchyně

Barevně pestrá kuchyně | foto: Lukáš Oujeský

Na grilu Kamado Joe si připravíme indický špíz tandoori se skvělým cizrnovým salátem a jogurtem z pečeného citronu.

V týmu se představí dva kuchaři – uznávaný šéfkuchař a lektor vaření Zdeněk Křížek spolu s Davidem Kubrichtem alias pipMasterem tvoří dokonalý tým Grilovací akademie, který tentokrát zavítal do Hotelu Horní Dvůr v Novém Městě na Moravě.

Jen kousek od Zelené hory, kde je architektonický skvost pod ochranou UNESCO – poutní Kostel sv. Jana Nepomuckého od Jana Blažeje Santiniho –, se rodině Buřvalových podařilo zachránit bývalý statek, kde je dnes po rozsáhlých úpravách hotel i s restaurací.

Kuřecí z volného chovu

U krásného jezírka, kde je i spousta lehátek na chytání slunečních paprsků, si pipMaster spolu se Zdeňkem rozložili svoje grilovací a kuchařské náčiní. Chybět nemohl ani gril Kamado Joe.

„Vejde se na něj deset až dvanáct steaků, my ale použijeme moji vlastní konstrukci na zavěšení špízů,“ říká pipMaster s tím, že jako první je třeba na něj naložit kuřecí stehna. Nejlépe tuto vychytávku uvidíte na videu.

„Na tandoori jsou nejlepší kuřecí stehna – oproti kuřecím prsům udrží větší podíl šťávy. Na pohmat by měla být tužší, nesmí z nich téct žádná voda. Samozřejmě, dobré jídlo uděláte jen z kvalitního masa,“ upozorňuje šéfkuchař Křížek, který používá kuřecí od EMI Food.

Grilovací akademie

Nepříliš známá místa po celém Česku, skvělí kuchaři, dodavatelé zajímavých výrobků i surovin. Grilovací akademie je inspirativním a edukativním průvodcem světa grilování.

Tandem průvodců akademií tvoří odborník na grilování pipMaster a jeden z nejlepších českých šéfkuchařů Zdeněk Křížek. Zatímco pipMaster každý týden ve svém YouTube pořadu lidem radí, jak udělat něco dobrého na grilu, nejen krkovičku nebo steak, jeho ostřílený parťák, šéfkuchař a lektor vaření Zdeněk Křížek úspěšně provozuje pražský podnik Sensa fine food bistro a učí lidi vařit po celém Česku. V obou případech nabízí své dlouholeté zkušenosti, jenž posbíral po celé Asii, ale i v Amsterodamu nebo v Londýně u takových kulinářských hvězd jako Hestona Blumenthala nebo Daniela Bouluda.

Kuřecí stehna jsou tak z Dolního Štýrce ve Slovinsku z oblasti Ptuj. Na tamních farmách se drůbež chová přirozeným způsobem ve volných chovech již víc než sto let. Drůbež má dostatek prostotu a denního slunce, její maso je pevné a šťavnaté.

Teď už jenom připravit na kuřecí stehna marinádu. Protože v ní stehna budou aspoň pět hodin, je dobré si vše připravit předem.

„Všechno koření, ze kterého marinádu dělám, je běžně k dostání – garam masala, římský kmín dodají tandoori chuť; sytou barvu, která patří do indické kuchyně, dodá pokrmům kurkuma. A ještě jedna rada k přípravě marinády: „Nejdřív dejte všechno předepsané koření, pak olej a vymačkané limetky, teprve poté všechno promíchejte – nejlepší náčiní je lidská ruka. A na závěr dejte navrch lžíci řeckého jogurtu,“ radí šéfkuchař.

Marináda na kuřecí stehna

Suroviny:

  • 200 g vykostěných kuřecích stehen
  • šťáva z 1 limety, 1 pol. lžíce římského kmínu
  • ½ pol. koření garam masala
  • 2 pol. koření tandoori masala
  • ½ pl. kurkumy
  • 3 pl. bílého jogurtu řeckého typu
  • 1 pl. rostlinného oleje
  • 1 pl. soli

Postup:

Vykostěná kuřecí stehna zbavená kůže nakrájíme na větší kousky, které vložíme do misky. Přidáme římský kmín, tandoori masalu, garam masalu, kurkumu, sůl, šťávu z limety a rostlinný olej.

Důkladně promícháme a koření vpracujeme do kuřecího masa. Naložené kuřecí maso zjemníme bílým jogurtem. Namarinované kuřecí maso necháme ideálně 5 hodin v ledničce, ale podle šéfkuchaře postačí i deset minut.

Čas na salát

Nezapomeneme včas vložit na gril rozpůlený citron, abychom ho mohli použít na závěrečné zjemnění jogurtu a začneme pracovat na salátu.

„Snad v něm může někoho překvapit jen okra, botanicky ibiškovec jedlý, který je podobný malé cuketě a je lehce ochmýřený,“ říká Zdeněk o plodu, který nejspíš pochází z Indie, běžně se s ním ale cestovatelé mohou setkat třeba i na dovolené v Řecku. Salát necháme aspoň deset minut v ledničce odpočinout.

Indický salát

Suroviny na 4 porce:

  • 3 pl. vařené tmavé cizrny
  • 1 pl. vařené bílé cizrny
  • 16 ks keříkových cherry rajčat
  • ½ ks salátové okurky bez jadřince
  • ½ svazku čerstvého koriandru
  • 1 ks červené cibule nakrájené najemno
  • 1 ks zelené chilli krájeného na malé kostičky
  • 4 ks předvařená okra
  • šťáva z 1 ks limety
  • 1 pl. indického koření chunky chaat masala
  • 1 pl. olivového oleje

Postup:

Do misky vložíme tmavou cizrnu, bílou cizrnu, překrájená cherry rajčata, salátovou okurku nakrájenou na kostičky, červenou cibuli, zelené chilli a předvařenou okru. Takto připravený základ na indický salát dochutíme chunky chaatt masalou, olivovým olejem a šťávou z limety.

Salát důkladně promícháme a přidáme lehce překrájený čerstvý koriandr.

Mezi tím na dlouhé nerezové špízy napíchneme maso, začínáme cibulí, aby se maso nepřipálilo od spodu. Špízy zavěsíme na stojánek, kterým se z grilu rázem stane tandoori pec.

Hodí se ale i na zavěšení klobás, uzeného, slaniny, žeber a pod. Další informace o vychytávce pipMastera najdete na jeho webových stránkách (www.pipmaster.cz).

Špízy necháme při 200 stupních péct 15 minut, pak použijeme teploměr se sondou na maso. Víc jak 73 stupňů je ideální teplota.

Indické tandoori špízy servírujeme společně se salátem z tmavé cizrny, citronovým jogurtem a indickým chlebem papadum. Chléb položíme na gril, který je rozpálený na 400 stupňů, když se mu začnou na povrchu dělat bublinky, je hotový.

Jogurt z pečeného citronu

Suroviny potřebné na 4 porce:

  • 2 ks citronu
  • 2 pl. agávového sirupu
  • 1 pl. olivového oleje
  • sůl dle chuti
  • 1 stvol čerstvého koriandru
  • 1 ks zeleného chilli

Postup:

Celé citrony vložíme na předem rozpálený gril a pečeme do celkového změknutí. Poté necháme citrony lehce zchladnout.

Do misky vložíme řecký jogurt, do kterého postupně vmícháme: olivový olej, sůl, nakrájený čerstvý koriandr, překrájené zelené chilli, agávový sirup a šťávu z pečených citronu. Vše důkladně promícháme.

Autor:

VIDEO: Co chutná líp, sekaný, nebo mletý burger? Vyzkoušejte to podle videa

Burgery propíchněte párátkem, aby držely pohromadě.

Průvodci grilovacím pořadem si tentokrát vzali do parády jeden z nejznámějších pokrmů na grilu –...

Tři kila žeber na grilu v americkém stylu. Jen málokdo v soutěži splnil zadání

Dany s Danielou jako vítězové úvodního kola

VIDEO Sedmý díl pořadu Česko na grilu na Primě konečně přinesl zadání, které se nabízelo od začátku. Tedy...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

Burger, který potěší nejen chuťové buňky, ale i oko. Bude se líbit nejen...

VIDEO I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

Výborně vypečená pizza s trhanou mozzarellou a žampiony Dannyho s Danielou

VIDEO Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

Flank steak s chimichurri a hořčičnou omáčkou

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

Hovězí steak pečený přímo v uhlících

VIDEO V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Česko na grilu: o první sestupující dvojici rozhodl nedopečený štrúdl

Hušky s fíky. Původně nepochopená nápln si nakonec vysloužila potlesk.

VIDEO Porotci pořadu, který můžete sledovat každou sobotu na Primě se mýlili, když neodhadli chutě...

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

Nutrie jako plyšáci? Útočí i na psy. Možná to lidi přesvědčí, říká biolog

19. května 2024

Premium Kdo u nás chrání jeleny sika, čím hrozí kněžice a proč ekologové na rozdíl od včelařů někdy...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chausie rozhodně nebude sedět v koutě, tato kočka nezapře divokou krev

22. května 2024

Kočičí plemeno chausie vzniklo křížením kočky bažinné (Felis chaus) s kočkou domácí. Chovatelé se...

Osiřelý vnitroblok bytového domu ležel ladem, teď je to sdílený zelený ráj

27. května 2024

Soutěž S generační výměnou obyvatel bytového domu v centru Českých Budějovic přišla na konci první dekády...

Tvorové, kteří mají zázračné pohybové nadání. Běhají a skáčou lépe než atleti

27. května 2024

Letci nad savanou, běžci po vodě nebo lezci přes žiletky – nejrůznější tvorové předvádějí doslova...

VIDEO: Rychle, či pomalu? Dva způsoby, jak si na grilu užít květovou špičku

26. května 2024

Hovězí květová špička a farmářská zelenina budou vedle našich mistrů grilu hrát hlavní roli v...

Seznamte se s vaší narozeninovou květinou. Může vás dokonale popsat

25. května 2024

Co může být smyslnějšího než květiny? Vnášejí do života radost a ovlivňují prý dokonce i vaši...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...