Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Koprovka jako od babičky vás vrátí do dětství. A poctiví kuchaři to vědí

  22:30
Radek Kašpárek, Jan Punčochář a Přemek Forejt. Tři špičkoví kuchaři, které kromě působení v porotě českého Masterchefa spojuje i přátelství. A tak se toto léto společně pustili i do cestování za tím nejlepším z nejlepšího, co lze v Česku opravdu s chutí „sežrat“. Od tradičních jídel po moderní gastronomii.

Každý z těch tří dostal šanci vybrat místo, pokrm a příběh, o které se chce s ostatními podělit a kam společně vyrazí. „Budeme poznávat krásný místa a prožírat se Českem. Na to se těším,“ láká Jan Punčochář, který se stal  průvodcem první epizody Souboje na talíři odvysílané na Nově. 

Cíl cesty? Bio farma Košík, jen kousek od Nymburka, kde vaří Václav Košnář, kuchařský guru Jana Punčocháře. Kdo Honzovu kuchyni zná, je mu jasné, že tady musí jít o poctivou českou klasiku. A taky jo. Není nad opravdu dobré brambory na loupačku, k tomu jemné jehněčí maso s koprovkou, kompletně v duchu nedělního oběda. S rodinou kolem stolu, pekáče a mísy s jídlem vyrovnané uprostřed, ať si každý nabere, co má rád. Tak pro své hosty prostírá mistr svého oboru Václav Košnář.

Tato kuchařská legenda dobře ví, co dělá, českou kuchyni má v malíčku a miluje ji nade vše. Václav Košnář se vyučil v Alcronu, kde vařil až do důchodu, následoval Hotel Hoffmeister a na stará kolena si užívá pohodové vaření v malé kuchyni na farmě. 

Jeho koprovka vykouzlí všem třem boule za ušima, úsměvy na tváři, teplo v bříšku a vyvolá vzpomínky: u Honzy na babičku, u Radka na nedělní rodinné obědy a čerstvý svazek kopru u babičky ve špajzce, u Přemka na koprovku, kterou v dětství sice nemusel, ale teď ji miluje. 

A tradiční koprovka je i kuchařskou výzvou pro Radka Kašpárka a Přemka Forejta. Motivací jim je jednak respekt před precizní úpravou koprovky mistra Košnáře, ovšem i hrozba, že kdo prohraje, nažene zpět do ohrady sice ochočeného, ale přece jen obřího divočáka Chrochtíka. 

Oba vsadí na tradiční suroviny, jehněčí, brambory a houby, pro oba je to sváteční vaření pod širým nebem a z domácích surovin. Na farmě, kde si leccos musí i zasloužit: třeba zaběhnout podojit krávu, aby mohli použít mléko, nebo vybrat slepicím vajíčka. Užijí si to a všechno zvládnou.  

„Mám rád výzvy, velmi rád bojuju, rád vyhrávám. K výhrám patří i prohra. Ale vůbec do toho nepůjdu s tím, že bych si na chvíli připustil, že bych měl selhat a skončit druhý. Nejdu do souboje s tím, že dneska proti mně stojí Přéma,“ věřil si Radek Kašpárek. Respekt vůči soupeři cítil i Přemek Forejt: „Je něco jiného stát vedle Rádi jako kamaráda, a něco jiného si vedle něho stoupnout v kuchařském rondonu a vlastně proti němu bojovat.“

Jehněčí ramínko konfitované v cibulovém základu se špekem a kořením (Kašpárek)
Lišky nakyselo s nakládanými šalotkami a jarní cibulkou (Kašpárek)
Brambory Radek Kašpárek konfitoval v sádle, aby získaly křupavou krustičku.
Šlehaný krém z tvarohu (Kašpárek)

Koprovka podle Kašpárka

Recept si oba vybrali hodně podobný, nicméně rozhoduje chuť, což vědí oba velmi dobře. „Myslí, že ta laťka byla nastavená tak vysoko, že se tomu dalo tak maximálně přiblížit,“ konstatoval Kašpárek, když vybraní hosté, majitelka farmy Dagmar Havlová i Václav Košnář, jejich koprovky chutnali.

Radek Kašpárek konfitoval jehněčí ramínko v cibulovém základu se špekem a kořením, pak z toho připravil krémovou koprovou omáčku. Aby brambory nebyly suché, doplnil je šlehaným krémem z tvarohu. A k tomu lišky nakyselo s nakládanými šalotkami a jarní cibulkou. 

Přemek Forejt sáhl při přípravě po třech druzích jehněčího masa a připravil roládu z pupku, dušenou plec na portském víně a hřbet. Brambory orestoval a přidal k nim hladký „creme fraiche“ (krém freš), jako přílohu zvolil marinovanou hlívu královskou. A samozřejmě koprovku. 

Přemek Forejt připravil ke koprovce tři druhy jehněčího masa.
Koprovka od Forejta
Brambory s „creme fraiche“ (Forejt)
Salát z marinované hlívy královské (Forejt)

Koprovka podle Forejta

Všichni u stolu se rozplývali nad oběma variantami tradičního jídla, jejich tajné hlasování skončilo plichtou. Honza Punčochář tedy rozhodl sám za sebe a vybral tu podle něj rafinovanější variantu. A skromně se dušoval, že si není jistý, že by sám dokázal uvařit jako jeho kolegové. 

Který ze špičkových kuchařů uvařil podle vás lepší koprovku?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 středa 15. září 2021. Anketa je uzavřena.

A co lze vnímat jako bonus pořadu? Když byly kvůli opatřením proti covidu zavřeny restaurace, dlouho jsme si je na vlastní kůži neužili. Takže je moc fajn vrátit se zase ke stolu s naservírovaným dobrým jídlem a vidět, jak vzniká. I když jen jako televizní divák. I tak je to příjemná jízda.

Autor:
  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

Vysaďte si damašskou růži. Voňavou léčivku, kterou využijete na pěstění pleti

17. května 2024

Královna květin, říká se jí. Umí opravdu potěšit, některé kultivary nadchnou i nádhernou vůní....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nutrie jako plyšáci? Útočí i na psy. Možná to lidi přesvědčí, říká biolog

19. května 2024

Premium Kdo u nás chrání jeleny sika, čím hrozí kněžice a proč ekologové na rozdíl od včelařů někdy...

Nedrobit, neříhat, jíst, i když nemáte hlad. Tak vypadá jídlo ve vesmíru

24. května 2024

Vesmírné stolování je trudná věc. Astronauti třeba nesmějí drobit a krkat – nikoli kvůli slušnosti,...

Existuje asi šest set plemen ovcí, někteří berani mohou mít i tři páry rohů

24. května 2024

Ovce se zapsaly už do starověkých mýtů, provázejí člověka celé věky. Jsou užitečné hned třikrát –...

Brněnská zahrádka v parku, s pergolou a záhony, o kterou pečují romské děti

23. května 2024

Soutěž Má jen pár desítek metrů čtverečních a první zahradnické práce tu proběhly v roce 2022, nicméně už...

Stromy a keře si umějí pomáhat, aby byly zdravější. To je tajemství guildů

23. května 2024

Guildy jsou společenství stromů a rostlin. Pomáhají si prospívat, odolávat škůdcům, lákat celoročně...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...