Vepřová pečeně se zeleninou
Ingredience:
- 750 g vepřové plece
- sůl
- celý kmín
- 2 kedlubny
- 6 menších mrkví
- 1 cibule
- 4 kuličky nového koření
- 5 kuliček pepře
- 2 bobkové listy
- 40 g másla
Pracovní postup:
- Maso omyjeme, osušíme a svrchu opatrně nařežeme do mřížky. Osolíme ho, posypeme kmínem a necháme 30 minut odležet, aby se sůl vstřebala.
- Kedlubny, mrkev a cibuli očistíme. Kedlubny a mrkev nakrájíme na špalíčky, cibuli nahrubo.
- Na dno pekáčku dáme cibuli, přidáme maso s kořením, podlijeme trochou vody, přiklopíme a dáme do trouby nahřáté na 190 °C. Asi po 50 minutách pečení přidáme pod maso pokrájenou zeleninu a přiklopené pečeme dalších 30 minut. Pak zeleninu pokapeme máslem a odkryté dopečeme dozlatova.
- Když je zelenina měkká a maso propečené, odstraníme koření a dle chuti dosolíme. Zeleninu rozdělíme na talíře, přidáme plátky masa, podlijeme šťávou a podáváme s vařenými brambory.