Bramborová pochoutka jako u Karla Poláčka
Kdo zavítá na Královéhradecko a zmíní pokrm zvaný kucmoch, jistě naváže zajímavý dialog, protože ho zde ochutnal snad každý. Kucmoch známý i jako škubánky je v kraji tradiční a proslavil se i ve zfilmovaném románu Karla Poláčka Bylo nás pět, a to coby jídlo spisovatelova dětství v Rychnově nad Kněžnou.
Když se rodina hlavního hrdiny Petra Bajzy chystá na Boží hod pustit do husy, přicházejí na návštěvu lakomí příbuzní. „Nechci zas slyšet, co všechno jsme projedli,“ říká maminka Bajzová a pečínka putuje pod postel.
Načež se tetička Vařeková ještě ve dveřích ptá, co měli Bajzovi k obědu, a maminka odvětí: „Ále, uvařila jsem brambor... kucmoch.“
Když po chvíli vyjde pravda najevo, tetička s pekáčem v ruce ukazuje strýčkovi husu se slovy: „Hele, kucmoch. Ještě, že se toho tatínek nedožil.“
Tip na výletChystáte-li se do Adršpašských skal, měli byste se zastavit v Náchodě. Jen tady mají místní specialitu – takzvaný Pavlišovský řízek. Je to klasický řízek, ovšem se zelím a knedlíkem. |
Na kucmoch potřebujeme:
1 kg brambor typu C, 150 g hrubé pšeničné mouky, sádlo, mák, moučkový cukr, sůl
Postup:
Oloupané brambory uvaříme, zbytek vody slijeme a zasypeme hrubou moukou, kterou obráceným koncem vařečky „zašťoucháme“ do brambor. Poté pod pokličkou necháme asi 20 minut propařit.
Hotovou hmotu vařečkou prohněteme (pohyb vypadá jako škubání, od toho se kucmochu říká také škubánky) a lžicí vykrajujeme bochánky – škubánky, které poskládáme na talíř.
Podáváme je sypané mákem s cukrem a polité převařeným máslem nebo posypané strouhaným sýrem a maštěné sádlem. Též je můžeme vytvarovat do placičky a po obou stranách na sucho opéct. Ty se pak podávají se sýrem nebo jako příloha k salátům.