Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Auta za pět let obkrouží celou Opavu. Začne už pátá stavba obchvatu města

  17:07
Opava kdysi byla důležitým obchodním uzlem, dodnes se v ní paprskovitě sbíhají klíčové silnice a provoz je tak hustý, že ve špičkách kolabuje. Kritickou dopravní situaci vyřeší jen kompletní prstenec obchvatů. Přibude jeho další část, stát hledá zhotovitele už pro pátou opavskou silniční stavbu.

Sto i sto padesát metrů dlouhá kolona aut není v Oticích na Opavsku žádnou výjimkou. Do obce sjíždějí auta z nedokončeného jižního obchvatu Opavy a míří tudy dál do jihozápadní části města a na Bruntálsko či naopak. Nadměrnou dopravní zátěž musí obec strpět ještě příští dva roky, pak se otevře další část obchvatu a Oticím se uleví.

„Řidič velmi rychle zjistí, kudy se dostane rychleji a bez čekání. Po zprovoznění první části jižního obchvatu Opavy začali jezdit právě přes Otice. Do Opavy i dál,“ nastínil starosta Otic Vladimír Tancík.

Obec zvýšenou dopravou trpí už přes deset let, první část jižního obchvatu Opavy slouží řidičům od roku 2012. A v Oticích se podle starosty Tancíka v návaznosti na to zvedl provoz o pětadvacet až třicet procent. Podle sčítání dopravy z roku 2020 tudy jezdí na šest tisíc aut denně. „Je to hodně nepříjemné,“ konstatoval starosta.

Obchvat Komárova potvrzen. Čtyřpruh mezi Opavou a Ostravou bude za pět let

Řešení se přiblížilo, Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) právě vyhlásilo tendr na zhotovitele druhé části jižního obchvatu, přeložku silnice I/46 v úseku Hradecká – Olomoucká. Právě ta Oticím uleví a vyvede část tranzitní dopravy i z Opavy.

„Jako základní termín pro podání nabídek bylo stanoveno datum 3. července 2024,“ upřesnil Miroslav Mazal z komunikačního týmu ŘSD.

Poté už by začátku stavby 2,3 kilometru dlouhé silnice s pěti mosty a velkou okružní křižovatkou za předpokládaných 600 milionů korun bez DPH nemělo nic stát v cestě. Stavět se má začít příští rok, do provozu hodlá ŘSD silnici uvést v roce 2026.

Tudy povede. Jižní obchvat protne zemědělskou krajinu mezi Opavou a Oticemi.

Původně měla být stavba tohoto úseku obchvatu krajskou investicí, po sérii jednání se však zástupci Moravskoslezského kraje a státu dohodli, že přípravu klíčové komunikace dokončí ŘSD.

Zásadní byl i rychlý výkup pozemků. „Musím poděkovat lidem, kteří vlastnili pozemky pod touto stavbou. Jednání probíhala v loňském roce rychle i díky nim. Stát tak získal ve velmi krátké době všechny pozemky do svého vlastnictví, a dále pak všechna potřebná stavební povolení,“ komentoval přípravy stavby primátor Opavy Tomáš Navrátil.

Celý prstenec by měl být do roku 2029

V Opavě půjde už o pátou stavbu části obchvatu, město má totiž výjimečně komplikovanou dopravní situaci. Už od roku 2009 jezdí řidiči po spojce S1, jež dopravu od Ostravy vede mimo zástavbu na dnešní na severní obchvat.

I ten už řidiči plně využívají, z města vyvádí hlavně kamiony a další tranzitní dopravu, jež míří z Ostravska na Bruntálsko a Polsko a naopak. Jeho první část se otevřela v roce 2019, druhá loni v září.

Ředitelství silnic a dálnic vypsalo tendr na druhou část jižního obchvatu Opavy. Přeložka silnice I/46 spojí výpadovky na Hradec nad Moravicí a na Olomouc.

Kompletní jižní obchvat mimo město vyvede tranzit od Fulneku a dalších částí Novojičínska do Ostravy i do Polska a na Bruntálsko a zpět. Hotový by měl být do roku 2029, kdy ŘSD předběžně počítá se zprovozněním jeho třetí a poslední části – novostavby tříapůlkilometrové silnice I/57, jež vytlačí dopravu z části města svíranou ulicemi Olomoucká a Bruntálská.

Klíčové silnice jsou v Opavě jako vějíř

Poté už Opavu obkrouží ucelený prstenec obchvatů. Je nutný, protože se ve středu Opavy, jež kdysi byla důležitým obchodním uzlem, paprskovitě sbíhají klíčové silnice I/46, I/56, I/57 a I/11. Toto vějířovité uspořádání klíčových komunikací je příčinou horší dopravní situace než ve městech, jež trpí průtahem jedné dopravní tepny.

Centrem Opavy podle údajů posledního sčítání dopravy denně projede až osmnáct tisíc vozidel. „Oba obchvaty, severní a jižní, natrvalo odvedou definitivně všechnu tranzitní dopravu mimo zastavěnou část našeho města,“ vysvětlil předseda Sdružení pro výstavbu komunikace I/11-I/57 a opavský radní pro dopravu Petr Popadinec.

Oticím se po otevření první části jižního obchvatu zvýšil provoz o třetinu.

Oticím se po otevření první části jižního obchvatu zvýšil provoz o třetinu.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

  • Nejčtenější

Bouře zasáhly nejvíc Ostravu a okolí. Lidé jsou bez elektřiny, zoo dnes neotevře

20. června 2024  7:18,  aktualizováno  11:40

Středeční velmi silná bouřka, která večer a v noci zasáhla Moravskoslezský kraj, způsobila nejvíce...

Je ze mě ajťák a jezdím na harleyi. Ale fotbal miluju. Sionko jako vyměněný

18. června 2024

Premium Hamburk (Od našeho zpravodaje) Porušil snad všechny předpisy, které vyžadoval trenér Brückner, čili pedant přes standardní...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Los pohárů: Sparta začne na Islandu, či v Irsku. Baník v Estonsku, nebo Arménii

19. června 2024  8:59,  aktualizováno  14:45

První protivník na cestě do vytoužené Champions League je přijatelný. Sparťanští fotbalisté ve...

Sesuv na Slovensku zastavil provoz na trati mezi Mosty u Jablunkova a Čadcou

14. června 2024  15:07,  aktualizováno  20:07

Sesuv půdy na Slovensku zastavil provoz na mezinárodní železniční trati mezi Mosty u Jablunkova na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

V Ostravě zemřel devadesátiletý muž, na elektrokoloběžce ho srazila tramvaj

15. června 2024  8:02,  aktualizováno  8:06

Devadesátiletý muž na elektrokoloběžce nepřežil v pátek v Ostravě srážku s tramvají. Senior při...

„Nad jeleny asi bděl anděl strážný.“ Zoo sčítá škody a obává se dalších bouřek

20. června 2024  15:37,  aktualizováno  18:15

Přes osmdesát lidí dnes v ostravské zoo odstraňuje následky ničivé bouřky. Ta ve středu večer...

Prohořívající heřmanickou haldu v Ostravě přikryje sarkofág za tři miliardy

20. června 2024  16:25

Až na tři miliardy korun by mohla stát přijít rekultivace hořící haldy v Ostravě – Heřmanicích....

Kozák se po dlouhých letech vrací domů, chystá se na debut s Opavou

20. června 2024  15:35

Někdejší fotbalový reprezentant Libor Kozák by se po 16 letech mohl vrátit do Opavy....

Bouře zasáhly nejvíc Ostravu a okolí. Lidé jsou bez elektřiny, zoo dnes neotevře

20. června 2024  7:18,  aktualizováno  11:40

Středeční velmi silná bouřka, která večer a v noci zasáhla Moravskoslezský kraj, způsobila nejvíce...

Máte starý fén? Přečtěte si, co vašim vlasům způsobuje.
Máte starý fén? Přečtěte si, co vašim vlasům způsobuje.

Máte ve své koupelně starou žehličku na vlasy nebo fén? V oblasti vlasové péče došlo v poslední době k obrovským inovacím. Je ale opravdu nutné...

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Ostuda bratrů Bendigů v AZ-kvízu. Jan se vymlouval na trému z Mareše

Ve speciálním díle AZ-kvízu s názvem ČT art kvíz se proti sobě utkali bratři Jan a Marsell Bendigovi. V soutěži se jim...

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Survivor 2024 má vítěze, ten si kromě titulu odnáší i výhru 2,5 milionu korun

Na platformě Voyo mohli diváci v úterý večer sledovat napínavé finále reality show Survivor Česko & Slovensko. Na Nově...