Maximilian Krah (21. května 2024)

Maximilian Krah (21. května 2024) | foto: Profimedia.cz

Alternativu pro Německo vyloučili z europarlamentní frakce, chce se odvolat

  • 20
Europarlamentní skupina Identita a demokracie s okamžitou platností vyloučila Alternativu pro Německo ze svých řad. AfD se chce podle TV Welt odvolat. O hrozbě vyloučení AfD už dříve mluvil šéf frakce Marco Zanni. Francouzské Národní sdružení a české hnutí SPD již ve středu uvedly, že s AfD nechtějí dále spolupracovat. Důvodem byly mimo jiné výroky nyní již bývalého lídra kandidátky strany Maximiliana Kraha o SS.

AfD kvůli Krahovi ztratila podporu svých evropských spojenců. Aby vyloučení předešla, požádalo sedm z devíti europoslanců strany o okamžité vyhození Kraha ze skupiny. Dokument nepodepsali jen Krah a Joachim Kuhs, který na aktuální kandidátce AfD chybí. Strategie ale nevyšla.

Návrh na vyloučení celé europoslanecké delegace podal šéf frakce Zanni. Pro odluku hlasovali podle německých médií mimo jiné italská Liga, ze které je i Zanni, česká Svoboda a přímá demokracie (SPD), francouzské Národní sdružení (RN) Marine Le Penové nebo belgický Vlámský zájem. Zanni v návrhu uvedl, že Krahovy aféry, a tím i všichni europoslanci AfD, poškozují soudržnost a pověst frakce.

Místopředseda SPD Radim Fiala připomněl středeční vyjádření hnutí, kterým se od AfD oficiálně distancovalo. „SPD učinila stejné kroky jako francouzské Národní sdružení a italská Liga. Tím považujeme celou věc za uzavřenou,“ sdělil.

Rozkol nacionalistů. S AfD nechce být ve frakci Le Penová ani česká SPD

Oporu Krah ztrácí i v Německu. „Fakticky už žádným vedoucím kandidátem není,“ řekl mluvčí spolupředsedkyně strany Alice Weidelové Daniel Tapp o Krahovi. Toho dohnaly aféry týkající se podezření z přijímání úplatků za ruskou propagandu a také kauza jeho asistenta, který je podezřelý ze špionáže pro Čínu. Pobouření vyvolal i Krahův novinový rozhovor, ve kterém zlehčoval zločiny nacistických jednotek SS.

22. května 2024

Kauza s možnými úplatky od proruské sítě dolehla i na dvojku eurokandidátky AfD a spolkového poslance Petra Bystroně. Ten ve středu řekl, že z rodinných důvodů volební kampaň pozastavuje. Zda ji do evropských voleb, které se konají za dva týdny, obnoví, neupřesnil.

Za Krahem a také Bystroněm vedení AfD několik týdnů stálo, rozsah skandálu ale spolupředsedy strany Weidelovou a Tina Chrupallu přinutil dosavadní postoj změnit. Krah sice stažení se z kampaně sám ohlásil, strana mu ale podle médií vystupování na mítincích zakázala. Také Bystroně vyzvala Weidelová s Chrupallou, aby se do objasnění případu do kampaně nezapojoval.

GLOSA: Šok, evropští nacionalisté se hádají! Zachrání nás sudetští Němci

Rozhodnutí frakce ID jsme vzali na vědomí,“ uvedli v prohlášení pro média Weidelová a Chrupalla s tím, že na volby a nadcházející dny hledí optimisticky a že po volbách bude AfD usilovat o vznik silné europarlamentní frakce. „Aby bylo možné v Bruselu politicky pracovat, je spolupráce spřízněných stran nezbytná. Jsme si proto jistí, že také v novém legislativním období budeme mít na naší straně spolehlivé partnery,“ dodali spolupředsedové.

Pro AfD je kauza politicky nepříjemná a následky má nejen v Německu, ale také na zahraniční úrovni. Vůdkyně francouzské krajní pravice Marine Le Penová se ve středu od AfD distancovala. Le Penové Národní sdružení (RN), které se podle průzkumů po červnových volbách patrně stane nejsilnější francouzskou formací v Evropském parlamentu, odmítla nadále zasedat v jedné parlamentní frakci s AfD. Proti německé straně se vymezilo i české opoziční hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD).

Vyloučení AfD z ID by bylo symbolickým krokem, protože Evropský parlament se znovu sejde až po červnových volbách. Rozhodnutí by podle některých komentátorů nicméně mohlo zároveň znamenat, že frakce ID po volbách neposílí tolik, jak se očekává. Otázkou také je, zde bude mít po volbách k vytvoření parlamentní skupiny dostatek poslanců. Musí být zastoupena nejméně čtvrtina členských států, tedy sedm. V současnosti ID tvoří rakouská FPÖ, belgický Vlámský zájem, česká SPD, Dánská lidová strana, Estonská konzervativní lidová strana, francouzské Národní sdružení a italská Liga.

,

Video