Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jednání s Blažkem nepomohlo, říká odborářka. Soudy se ochromí ve středu

  17:01
Soudní zaměstnanci vstoupí ve středu 29. května do stávky. Na čtvrtečním jednání s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS) došlo podle odborářky Anny Pospíšilové ke shodě pouze v jediném bodě, a to pro odvrácení stávky nestačí. Soudní zaměstnanci chtějí zvýšit platy o 15 procent.

„Shodli jsme se pouze na tom, že je potřeba změnit platové tabulky. To bohužel nestačí. Soudní zaměstnanci, nejen úředníci, ale také třeba řidiči, vstoupí do jednodenní výstražné stávky ve středu 29. května,“ uvedla předačka Odborových svazů justice Anna Pospíšilová.

Podle její kolegyně Marie Šafrové bude na předsedech jednotlivých soudů, jak se rozhodnou chody soudů zorganizovat. „Otevřené být můžou, ale soudci a veřejnost se po nich bude procházet jako v domech duchů, když tam ostatní zaměstnanci nepřijdou,“ podotkla Šafrová.

Do stávky chtějí podle odborářek vstoupit zaměstnanci ze všech soudů kromě Ústavního. Účast přislíbilo 90 procent z 9 500 zaměstnanců.

Justiční odbory požadují kromě změny tabulek zejména navýšení platů administrativních zaměstnanců soudů o 15 procent, případně průměrně o čtyři tisíce korun.

„Z platu za práci pro stát nevyžiju.“ Zaměstnanci soudů míří do stávky

Podle mluvčího ministerstva spravedlnosti Vladimíra Řepky k platovým tabulkám vznikne speciální pracovní skupina. Poprvé by mohla zasednout už v červnu. „V řádu týdnů si vyjasníme požadavky na systémovou změnu platových tabulek. Členy pracovní skupiny budou kromě zástupců státu, Odborového svazu justice, Unie vyšších soudních úředníků a Unie soudců i zástupci z řad soudců,“ přiblížil Řepka.

Představitelé justice poukazují na platové podhodnocení zaměstnanců soudů dlouhodobě. Pracovníci odcházejí za lepšími výdělky jinam – typicky do jiných pozic veřejné sféry, třeba na radnice.

Čtvrteční schůzku se zástupci odborů inicioval ministr Blažek. Minulý týden řekl, že jeho jednání s ministerstvem financí o penězích pro justiční personál uvízlo na mrtvém bodě. Ministerstvo financí totiž aktuálně nechce peníze navíc pro resort uvolnit. O požadavku, stejně jako o penězích pro další ministerstva, se bude jednat nejdřív o prázdninách.

K možné stávce Blažek už dříve uvedl, že by vůči vládě byla vážným signálem. Dodal, že nespokojenost zaměstnanců chápe, ale že jeho ministerstvo peníze na zvýšení platů nemá.

„Polepšit si zaslouží. Bez kolegů se nepohneme.“

Změny v odměňování justičního aparátu a obecně ve financování soudnictví považuje za nezbytné i Justiční grémium, tedy reprezentanti krajských, vrchních a nejvyšších soudů, vrchních státních zastupitelství a Nejvyššího státního zastupitelství.

„Jakkoliv má grémium pro postoj zaměstnanců justice porozumění, jeho členové – jakožto v převážné míře představitelé státní správy soudů a státních zastupitelství – udělají vše pro to, aby fungování soudů nebylo ani v případě stávky ohroženo,“ podotkl předseda Nejvyššího správního soudu Karel Šimka.

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

Podporu mají úředníci, zapisovatelé i lidé z podatelen také od Soudcovské unie a sdružení státních zástupců. Soudci sice podle Listiny základních práv a svobod do stávky vstoupit nesmějí, ale bez kolegů úředníků toho mnoho neudělají. Nezačne bez nich ani samotné líčení v soudní síni. „Soudci jsou podstatní pro kvalitu, ale o rychlosti chodu justice rozhoduje odborný aparát. Když nebude fungovat kancelář, nebude nic dobře doručeno, včas předloženy spisy, precizně vedeny lhůty,“ vysvětlil pro iDNES.cz už dříve prezident Soudcovské unie Libor Vávra.

Skutečný průměrný plat zaměstnanců soudů činil v roce 2021 podle ministerstva 32 800 korun. V roce 2022 vzrostl na 34 806 Kč a loni na 36 916 Kč. Průměrná mzda v Česku loni dosáhla 43 341 korun. Jenže někteří z nich pobírají dokonce i nižší než minimální mzdu. Typicky jde o začínající zapisovatelky, kterým soudy musí doplácet rozdíl v částkách z odměn pro ostatní.

Autoři: ,

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Komentátor Schmarz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

Poprvé jsme na Ukrajině použili obří pumu FAB-3000, pochlubili se Rusové

20. června 2024  18:03

Rusko poprvé ve válce na Ukrajině použilo obří klouzavou bombu FAB-3000 o hmotnosti přes 3 000...

V Tokiu volí nového guvernéra, kampaň provází i erotika

20. června 2024  17:35

V japonském Tokiu ve čtvrtek oficiálně začaly volby guvernéra. Více než padesát kandidátů má nyní...

Policie na tiskové konferenci promluví k výsledkům šetření střelby na FF UK

20. června 2024  17:31

Po skončení schůze sněmovního bezpečnostního výboru vystoupí zástupci policie také na tiskové...

Selhali jste, slyším jen lži. Rezignujte, vyzvala matka zavražděné Elišky

20. června 2024  16:43,  aktualizováno  17:27

V Poslanecké sněmovně dostali po zasedání bezpečnostního výboru k událostem na Filozofické fakultě...

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Ostuda bratrů Bendigů v AZ-kvízu. Jan se vymlouval na trému z Mareše

Ve speciálním díle AZ-kvízu s názvem ČT art kvíz se proti sobě utkali bratři Jan a Marsell Bendigovi. V soutěži se jim...

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Survivor 2024 má vítěze, ten si kromě titulu odnáší i výhru 2,5 milionu korun

Na platformě Voyo mohli diváci v úterý večer sledovat napínavé finále reality show Survivor Česko & Slovensko. Na Nově...