Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pohlreich udělal rybí marinádu z kajenského pepře. A pak svlékl kůži

Recept na zdravou a lehkou večeři rovná se ryba. Zdeněk Pohlreich vyzkoušel pražmu královskou, která má velmi chutné a šťavnaté bílé maso. Přitom není tak drahá jako například losos. Pokud ji budete kupovat ve specializovaném obchodě, dostanete se do tří set korun za kilogram, což není o moc víc než za běžného pstruha.

Pohlreich v poslední řadě pořadu Teď vaří Šéf! dává velký důraz na odlehčenou kuchyni, a tak ukazuje i v tomto pátém dílu pět chodů jako inspiraci pro celodenní vaření. Je tedy pravda, že kdyby se tím měl člověk řídit, tak nebude mít čas na pracovní proces a stráví celý den v kuchyni, což si asi málokdo může dovolit. Nicméně jako inspirace pro občasnou změnu rodinného jídelníčku to není k zahození.

Jako recept na večeři zvolil rybu a vybral pražmu královskou, které se říká také mořan nebo pražman. Běžně se prodává ve váze 300–400 gramů, Pohlreich si sehnal třičtvrtěkilového macka.

Rozhodl se ho upéct v „jižanské“ marinádě, které se podle něj říká také kajenská. To podle chilli papričky, jíž se říká také kajenský pepř a která je podstatnou součástí marinády.

Ta je úplně jednoduchá: trochu citronové kůry a šťávy, pak olivový olej a dvě lžičky kajenského pepře. K tomu trošku uzené papriky a pepře, oregano, tymián, dva stroužky česneku a sůl. Pak už jenom celou směs rozmixujete.

Ryba už je vykuchaná, ale Pohlreich radí vytrhnout jí žábry, které podle něj umí být hodně hořké. A ke kuchyňské přípravě patří i odstřihnutí ploutví.

Teď už jen stačí vyložit plech pečicím papírem, prosolit břicho ryby a vymazat ho marinádou a potřít jí rybu i zvenčí. Dáte ji péct na 180 stupňů asi na 10–12 minut.

Jako přílohu použije Pohlreich úplně obyčejnou zeleninovou směs. Na pánvi zesklovatí cibulku, přidá nakrájený česnek, pak kostičky papriky a cukety. Na dochucení doplní nezbytný pepř a sůl, trochu rozmarýnu a tymiánu.

Aby zeleninové směs dostala ještě další rozměr, nepatrně ji podlije bílým vínem. Když se víno vyvaří, přidá ještě lžíci rajského protlaku, který směs spojí a přidá další chuť.

Závěrečná finta přijde při servírování. Protože připravená marináda je dost silná, mohla by při konzumaci leckoho „porazit“. Proto doporučuje Pohlreich kůži ryby opatrně sundat. Vůně do masa i tak jemně pronikla. Po kostech pak oddělíte jednotlivé filety masa a naložíte na talíř. Dobře to uvidíte ve fotogalerii.

Celý pořad najdete na iPrima.cz.

Autor:
  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

Nutrie jako plyšáci? Útočí i na psy. Možná to lidi přesvědčí, říká biolog

19. května 2024

Premium Kdo u nás chrání jeleny sika, čím hrozí kněžice a proč ekologové na rozdíl od včelařů někdy...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chausie rozhodně nebude sedět v koutě, tato kočka nezapře divokou krev

22. května 2024

Kočičí plemeno chausie vzniklo křížením kočky bažinné (Felis chaus) s kočkou domácí. Chovatelé se...

Osiřelý vnitroblok bytového domu ležel ladem, teď je to sdílený zelený ráj

27. května 2024

Soutěž S generační výměnou obyvatel bytového domu v centru Českých Budějovic přišla na konci první dekády...

Tvorové, kteří mají zázračné pohybové nadání. Běhají a skáčou lépe než atleti

27. května 2024

Letci nad savanou, běžci po vodě nebo lezci přes žiletky – nejrůznější tvorové předvádějí doslova...

VIDEO: Rychle, či pomalu? Dva způsoby, jak si na grilu užít květovou špičku

26. května 2024

Hovězí květová špička a farmářská zelenina budou vedle našich mistrů grilu hrát hlavní roli v...

Seznamte se s vaší narozeninovou květinou. Může vás dokonale popsat

25. května 2024

Co může být smyslnějšího než květiny? Vnášejí do života radost a ovlivňují prý dokonce i vaši...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...