Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přijdu si pro tebe. Američtí politici čelí výhrůžkám, někteří jdou radši do ústraní

  15:39
Američtí veřejní činitelé od komunální politiky až po Kongres čím dál víc popisují výhrůžky a obtěžování jako rutinní součást svého zaměstnání. Záplava zastrašování, které je často zahalené anonymitou internetu a motivované extrémními politickými názory, mění to, jak dělají svou práci, děsí jejich rodiny a některé úplně vyhání z politického života.
Potyčky propukly jen asi dvě hodiny poté, co ke svým příznivcům ve Washingtonu...

Potyčky propukly jen asi dvě hodiny poté, co ke svým příznivcům ve Washingtonu promluvil prezident Trump. Z pódia před Bílým domem řekl, že nikdy neuzná svou porážku. Protestující v senátní komoře Kapitolu rozbili okna. Podle místních svědků chtěli zapálit hlasovací lístky, personál Kapitolu je ale zachránil. | foto: Profimedia.cz

Jedním z těch, kdo se v posledních týdnech setkali s ošklivější stranou veřejného života v USA, je kongresman Demokratické strany Jamie Raskin.

Minulý měsíc strávil část jednoho z pracovních dní u soudu, aby si zajistil soudní ochranu před mužem, který přišel k jeho domu a na zákonodárce naštvaně křičel o vakcínách proti covidu-19 nebo ústavní žalobě proti republikánskému exprezidentovi Donaldu Trumpovi. Stejný muž podle policie o necelé dva roky dříve vykřikoval na Raskina vulgarismy při veřejné akci.

Sledoval násilí v Kapitolu v televizi, a nezasáhl, říkají svědci o Trumpovi

Podle deníku The New York Times (NYT) nejde zdaleka o ojedinělý případ. Od konce března musely kvůli nahlášeným bombám zavřít knihovny v Durhamu v Severní Karolíně, v Readingu ve státě Massachusetts a v pensylvánském Lancasteru, zatímco podobná výhrůžka pozastavila práci soudu v jiné části Pensylvánie.

V kalifornském Bakersfieldu zatkli aktivistku protestující proti válce v Pásmu Gazy poté, co řekla členům městského zastupitelstva: „Uvidíme se u vás doma. Zavraždíme vás.“

Na Floridě dostal jistý muž 14 měsíců vězení za to, že zanechal v hlasové schránce vzkaz, v němž hlásí, že „přijde zabít“ předsedu amerického nejvyššího soudu Johna Robertse. A exprezident Trump, který bude podle všeho kandidátem republikánů na prezidenta, odmítl vyloučit násilí po případné listopadové porážce. „Vždycky záleží na spravedlivosti voleb,“ řekl v dubnovém rozhovoru.

A to byl zcela typický měsíc v americkém veřejném životě, kde se setrvalý proud násilí a fyzického ohrožení stal novým normálem. Téměř ve všech srovnáních jsou důkazy o tomto trendu zarážející.

Z výhrůžek se stále častěji stávají činy

Minulý rok se terčem výhrůžek stalo 450 federálních soudců, což znamená nárůst zhruba o 150 procent oproti roku 2019, uvádí federální bezpečnostní sbor US Marshals Service.

Policejní útvar dohlížející na bezpečnost v sídle Kongresu zase loni vyšetřoval přes osm tisíc výhrůžek zákonodárcům, o více než 50 procent víc, než v roce 2018. V průzkumu provedeném v roce 2021 politickou organizací National League of Cities uvedlo přes 80 procent komunálních činitelů, že zažili výhrůžky nebo obtěžování.

Před třemi lety útočil na Kapitol, nyní chce „Trumpův šaman“ do Kongresu

Experti říkají, že případy, kdy se z výhrůžek stanou činy, jsou stále vzácné, avšak přibývají. Některé, jako vpád Trumpových příznivců do Kapitolu 6. ledna 2021, poutají pozornost země týdny. Jiné, jako přestřelka muže z Ohia se státními policisty po domovní prohlídce u Trumpa nebo střelby u domů demokratických činitelů v Novém Mexiku, rychle mizí z titulků.

Násilí a jeho hrozba jsou součástí americké politiky od vzniku USA. V posledních letech ale průzkumy veřejného mínění svědčí o nárůstu podpory pro politicky motivované násilí jak mezi republikány, tak mezi demokraty.

Experti popisují dnešní dobu jako obzvláště nevyzpytatelnou, zejména kvůli sociálním sítím, které mohou anonymně šířit rozhořčení, dezinformace a konspirační teorie a udělat z téměř neznámých veřejných pracovníků terče.

Žádný politik netěží ze zuřivé síly těchto platforem jako Trump. Bývalý prezident již dlouho využívá osobní útoky jako strategii zastrašování svých oponentů. Dnes ve své kampani za znovuzvolení obrací tuto taktiku proti soudcům a prokurátorům ve svých kauzách, přičemž všichni poté dostávali výhrůžky.

Politikům se nechce obhajovat mandáty

Mnozí veřejní činitelé v současné atmosféře uvádí, že se jim tolik nechce obhajovat mandáty nebo usilovat o vyšší funkce, a někteří se nechtějí vyjadřovat ke kontroverzním otázkám. Mezi volebními úředníky od roku 2020 prudce zrychlily obměny personálu a i knihovníci říkají, že se cítí být zranitelní.

Joe Chimenti začal dostávat výhrůžky smrtí asi rok poté, co se v roce 2019 stal šéfem zastupitelstva okresu Shasta na severu Kalifornie. Okres zachvátila vlna protistátních nálad, která začala za koronavirové pandemie a zhoršila se ve světle nepravdivých tvrzení Trumpa, že mu volby v roce 2020 byly ukradeny.

Útok na Kapitol byl už příliš. Americké firmy přestávají dotovat politiky

O druhé funkční období se Chimenti neucházel a jeho místo zaujal muž, který opakoval konspirační teorie o hlasovacích zařízeních a pokusil se do samosprávy zapojit místního podnikatele, který předtím vyzval k odtržení okresu Shasta od Kalifornie.

Chimenti řekl, že už měl slovních výpadů plné zuby. „Pustil jsem se do toho, abych něco změnil, ale říkal jsem si: ‚Proč bych měl tohle snášet?‘“ popsal své pocity.

Fred Upton byl jako dlouholetý kongresman Republikánské strany zvyklý na kritiku od veřejnosti. Nikdy ale nezažil nic takového, jako byly reakce na jeho rozhodnutí podpořit ústavní žalobu na Trumpa kvůli nepokojům ze 6. ledna. Dostal tolik výhrůžek smrtí, že požádal policii, aby u jeho domu v Michiganu nainstalovali kamery reagující na pohyb. Své kanceláře vybavil tlačítky pro kontaktování policie a přestal veřejně oznamovat svá vystoupení.

Když Upton v úřadu skončil v návaznosti na změnu volební mapy, předpokládal, že výhrůžky skončí. Stále však dostává výhrůžné telefonáty a dopisy ve svém bydlišti na západě Michiganu. „Už prostě neberu telefon, nikdy,“ řekl.

V USA zahynuli dva policisté a hasič, zasahovali u případu domácího násilí

Mnozí veřejní činitelé říkají, že si zvykli, že se musí vypořádávat se strachem, a trvají na tom, že je výhrůžky a zastrašování neovlivňují. Avšak objevují se důkazy o tom, že dopad na rozhodnutí politiků mohou mít.

Republikánský senátor za Utah Mitt Romney, který na konci roku odchází z funkce, řekl životopisci, že někteří republikánští zákonodárci po 6. lednu nehlasovali pro impeachment a odsouzení Trumpa v Kongresu, protože by se báli o svou bezpečnost, kdyby si pohněvali jeho stoupence. Romney nikoho konkrétního nejmenoval a rozhovor v této souvislosti odmítl.

Očekávané agresivní reakce také odrazují některé od účasti v Trumpových soudních kauzách. Bývalý guvernér Georgie Roy Barnes v únoru vypověděl, že jej prokurátorka Fani Willisová, která dohlíží na stíhání Trumpa v jihovýchodním státě, dříve požádala, aby si obžalobu z nelegálních zásahů do voleb vzal na starost. Barnes nabídku odmítl, což vysvětlil slovy: „Nechtěl jsem zbytek života žít s bodyguardy.“

Autoři: ,

Válka mi zbystřila smysly, poznám směr letadla podle zvuku, říká Stomatová

  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Nejdu rozbít Evropu, potřebuje ale rekonstrukci a velký šok

10. června 2024

Jedním z největších překvapení letošních evropských voleb se stal Filip Turek. Po vyhlášení...

STAN vybralo adepty na eurokomisaře, vládě navrhuje Nerudovou a Síkelu

17. června 2024  18:30

Hnutí STAN navrhne vládě na eurokomisaře zvolenou europoslankyni Danuši Nerudovou a ministra...

Česko ozáří obří měsíc. V pátek bude úplněk nejníž nad obzorem a bude se zdát větší

17. června 2024  18:26

V noci na sobotu 22. června bude nejjižněji, tedy nejníže nad obzorem, položený úplněk v roce,...

Univerzita Karlova rozporuje závěry vyšetřování střelby. Podá stížnost

17. června 2024  13:18,  aktualizováno  18:16

Karlova univerzita si bude stěžovat na závěry vyšetřování prosincové střelby na filozofické...

Pellegrini vyměnil prezidentskou standartu za své logo, později ji vrátil

17. června 2024  18:11

Slovenská prezidentská kancelář po sobotní inauguraci Petera Pellegriniho na svém oficiálním webu...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...