Blesková večeře. Pohlreich uvařil polévku z kukuřice a papriky

aktualizováno 
Zdeněk Pohlreich ve svém pořadu Teď vaří Šéf! zkouší převést na televizní obrazovku, jak se stravovat kvalitně a přitom lehce. A tak ve čtvrtém dílu uvařil k večeři bleskovou kukuřičnou polévku, která se může stát vítanou inspirací, až přijdete domů z práce a na zdlouhavé vaření nebudete mít sílu.

„Říká se, že nejlepší na noc je trocha zeleniny. Ale to je omyl. Syrová zelenina je hůře stravitelná, než když je trošku tepelně upravená,“ je přesvědčený.

Fotogalerie

Recept na polévku z kukuřice je velmi jednoduchý. V hrnci na rozpáleném oleji necháte rozpustit trochu kari pasty, aby se rozvinula její vůně. Přidáte na drobno nakrájenou červenou silnostěnnou papriku. 

Když je směs trošku opražená, zalijete ji vývarem. 

„Je to úplně jedno. Použijte zeleninový vývar, ale klidně i drůbeží nebo rybí vývar, podle toho, co máte po ruce,“ radí.

Přidejte kukuřici a vařte 5–10 minut. Samozřejmě jde o kukuřici z plechovky, která je připravená k minimální dodatečné úpravě. Jakmile se polévka začne vařit, přidejte trochu kokosového mléka.

Než se základ upraví, neztrácí Pohlreich čas. Na ozdobení si nakrájí trošku jarní cibulky a nechá vařit vodu na čínské „skleněné“ nudle, které si naláme a nechá vařit. 

Jakmile jsou uvařené, nechá je propláchnout pod studenou vodou. „Já vím, že normálně se nudle neproplachují, ale u těchto by z nich vznikl chuchvalec,“ upozorňuje.

Pak už to jde ráz na ráz. Uvařenou polévku tyčovým mixérem rozmixuje, podle chuti dosolí. „Máme tady najednou tři konzistence. Kousky papriky, trošku slupek z kukuřice, ale i základ polévky,“ popisuje.

A zbývá už jen servírování. „U těchto polévek mám radši, když je to na velkém otevřeném talíři, aby bylo vidět, co v tom je,“ vysvětluje.

Takže do talíře vloží trochu nudlí, přidá jarní cibulku, pár kuliček kukuřice a zalije hotovou polévkou a na ozdobu přidá na hrubo sekaný čerstvý koriandr. „Během kraťounké chvilky máme jídlo, které jsme si vytvořili sami a víme, co v tom je,“ ujišťuje.

Celý díl najdete na iPrima.cz

Autor:

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Co s uštěkaným psem? Ať se s ním mazlí ti, na které štěká, radí odborník

Rudolf Desenský se seznamuje s brabantíkem Edou rodiny Lucie Benešové.

Ukočírovat domácnost se čtyřmi dětmi, čtyřmi psy a dvěma kočkami není pro vytíženou herečku Lucii Benešovou jen tak....

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Další z rubriky

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Galerie mizejícího světa, který už vaše děti nebudou pamatovat

Legendární česká motorka Pionýr, známá pod přezdívkou fichtl, znovu ožívá. Při...

S těmito věcmi jste se ještě nedávno běžně potkávali, ale vaše děti už je nebudou znát. Svět se mění rychleji, než si...

Cihla budoucnosti ušetří přírodu i peníze. Vyrobí ji z hlíny a kalu

Cihly vyrobené z recyklovaného kalu z čistíren odpadních vod.

Se zajímavým nápadem přišli vědci z australské univerzity RMIT. Když se cihlářská hlína smíchá s deseti až pětadvaceti...

Najdete na iDNES.cz