Vycházeli především ze studie korejských vědců, kteří prozkoumali celou tisícovku rozličných potravin. Systematicky je ohodnotili na základě údajů, jako je obsah potřebných živin, nebo jejich kombinací. Vitaminy, minerály a další užitečné látky totiž tělu nejvíc prospívají, když jsou správně „namixované“, argumentují výzkumníci.
Korejskou studii autoři doplnili také informacemi z dva roky staré pětidílné Encyklopedie jídla a zdraví či daty, která má k dispozici Zemědělská výzkumná služba při americkém ministerstvu zemědělství. Výsledkem je žebříček, který představuje sto potravin, jež můžeme považovat za nejzdravější. Je to hlavně zelenina, ovoce, ořechy, ryby a mořské plody, ale v první desítce překvapí třeba i vepřové sádlo.
Zelenina i lahůdky z moře
Stovku uzavírají „klasiky“ jako sladké brambory, dýně, kapustičky, brokolice a květák, fíky nebo zázvor. O něco výše se běžná zelenina typu mrkve, pórku nebo rajčat střídá s pochoutkami z moří i řek, jako je chobotnice (u které ovšem autoři upozorňují i na možnost alergické reakce nebo otravy), různé druhy lososa, tuňáka, makrely a pstruha.
10 nejzdravějších potravin |
Našince potěší kapr, který zaujal 81. místo. „Má vysoký podíl bílkovin, kolem osmnácti procent. Tuku je v něm méně než šest procent a neobsahuje žádný cukr,“ chválí ho BBC. Na vyšších příčkách pak najdeme třeba i sledě, který se díky velkému podílu omega-3 nenasycených mastných kyselin vyšplhal na 43. místo, nebo mořského vlka, který je ještě o příčku výš.
Pokud jde o plody moře, zdaleka to není všechno. Jikry, které jsou kromě „dobrých“ tuků bohaté i na vitamin B12, obsadily 38. místo; v první třicítce pak najdeme různé druhy mušlí a škeblí, různé druhy tresky, ale taky sladkovodní štiku.
Listy a bylinky nikdy nezklamou
V první padesátce si kromě ryb, škeblí a řady luštěnin šplhla především listová zelenina a různé druhy bylinek. Chybu neudělá ten, kdo do svého jídelníčku zařadí čínské zelí, hlávkový či římský salát, brukev nebo kadeřávek – ten se jako bohatý zdroj fosforu, železa, vápníku i vitaminů A a C dostal na 31. místo.
Špenát pak obsadil dokonce dvě pozice: čerstvý je na 45. příčce, mražený na čtyřiadvacáté. V obou případech autoři chválí obsah minerálů a vitaminů (zejména prospěšné kyseliny listové alias vitaminu B9), ale také karotenoidů: barviv, která mají přirozené antioxidační účinky. A proč je mražený špenát o tolik výš? „Když se čerstvý špenát skladuje v pokojové teplotě, může ztratit výživovou hodnotu. Zamražení v něm živiny udrží,“ vysvětlují autoři.
Bylinkám kraluje petržel, řeřicha, která je velmi bohatá na železo, koriandr a také bazalka. Třiadvacáté místo drží pampeliškové listy, které jsou podle výzkumníků skvělým zdrojem vitaminu A, vitaminu C a vápníku.
Třináctá příčka patří méně známé bylině – potočnici lékařské, které se někdy říká také řeřicha potoční. Tahle vodní rostlina, která je u nás chráněná, je cenným zdrojem minerálů i pro ty, co trpí jejich nedostatkem. Mimo jiné obsahuje železo a draslík, ale také jód a vitaminy A, C, D a E.
Vepřové sádlo v první desítce
Vítěznou desítku tvoří směsice známých i exotických plodů, rostlin a vodních tvorů. Uzavírá ji mořská ryba chňapal, která je velmi bohatá na prospěšné živiny, ale autoři seznamu upozorňují, že někdy může obsahovat i nebezpečné toxiny. Devátá je nať červené řepy, která je nabitá minerály, vitaminy skupiny B a vitaminem K.
Možná nejpřekvapivější potravinou z celé stovky je vepřové sádlo, které obsadilo osmou příčku. Podle BBC se jedná o „dobrý zdroj vitaminů skupiny B a minerálů. Vepřové sádlo je přitom méně nasycený a zdravější tuk než sádlo jehněčí nebo hovězí.“
Na sedmém místě žebříčku najdeme mangold – tahle listová zelenina se chlubí nejen vysokým obsahem minerálů a vitaminů, ale také betalainů, rostlinných barviv s antioxidačními účinky. Na šestém místě následují dýňová semínka, která jsou bohatým zdrojem železa a manganu, na pátém potom semínka chia. Ta kromě řady vitaminů obsahují vlákninu i bílkoviny, jsou tedy zdravou přísadou, která zasytí a zlepšuje trávení.
Platýs, mandle i tropická čerimoja
V první čtveřici dominují ryby. Čtvrté místo obsadil platýs, který je považován za jednu z nejzdravějších ryb vůbec. Většinou totiž neobsahuje žádnou rtuť a zároveň je výborným zdrojem důležitého vitaminu B1. Třetí příčka patří okouníkovi, rybě, která obývá hlubiny Atlantiku. „Je bohatý na bílkoviny a zároveň má málo nasycených tuků,“ píší autoři seznamu.
Druhé místo náleží tropické superpotravině, která je k sehnání i u nás – především na větších tržnicích s ovocem a zeleninou. Původně jihoamerickou rostlinu Annona cherimola, které se česky říká čerimoja, můžete dokonce pěstovat v bytě. Její plody s bílou dužinou obsahují velké množství cukru, přesto to v žebříčku dotáhla vysoko. Je totiž cenným zdrojem vitaminů A, C, B1 i B2 a také draslíku.
Absolutním vítězem se pak stala potravina, která je nám dobře známá: mandle. Obsahují sice hodně tuku, ovšem v podobě mono-nenasycených mastných kyselin, které jsou v přiměřeném množství prospěšné. Navíc jsou zdrojem vitaminu E, vitaminů skupiny B a minerálů, jako je železo, vápník, hořčík nebo zinek. „Mandle prospívají kardiovaskulárnímu zdraví a můžou pomáhat také při cukrovce,“ dodávají autoři žebříčku.