Je lepší zelenina syrová, nebo tepelně upravená? Záleží na ročním období

Část 4/4
Salát z kysaného zelí s jablky

Zima Lilek a kysané zelí

Je celkem přirozené, že saláty ze syrové zeleniny v chladném období roku chroupá asi jen málokdo. Snad s výjimkou zarytých dietářů, kteří chtějí zhubnout stůj co stůj, bez ohledu na přirozené potřeby svého těla, které se v zimě potřebuje v první řadě zahřát.

Huňatý kabát, šála a rukavice na to však obvykle nestačí, je potřeba prohřívat se i zevnitř. Syrová zelenina má naopak ochlazující efekt, takže s tím byste příliš nepochodili. Zeleninu si samozřejmě můžete dopřát i během chladného období, ale pokud možno ji konzumujte tepelně upravenou, například v páře, vařenou, pečenou nebo třeba restovanou.

Ze zeleniny je na zimu báječný lilek a zelí. Kromě toho je dobré do jídelníčku zakomponovat i kvašenou zeleninu, která funguje doslova jako elixír zdraví, především kvůli vysokému podílu vitaminu C. Kromě toho obsahuje spoustu minerálů, laktobacilů a enzymů, jejichž množství se zvyšuje při procesu mléčného kvašení. Doporučuje se konzumovat dvě lžíce pickles několikrát za den. Podpoříte trávení, činnost střev a posílíte imunitu.

Domácí pickles

Základ tvoří mrkev, cibule a zelí, přidat můžete i ředkev, červenou řepu, kedlubnu, kapustu, květák či brokolici.

Zeleninu nastrouhejte nadrobno a smíchejte ji s mořskou solí (1 kg zeleniny a 15 g soli). Můžete přidat i křen nebo trochu kmínu.

Potom zeleninu po vrstvách natlačte do velké sklenice až k samému hrdlu a důkladně ji upěchujte, abyste z ní vymačkali vzduch.

Sklenici překryjte igelitovým sáčkem, přiklopte menší sklenicí a navrch položte ještě něco těžkého, například kámen. Pokud máte kvašáček, stačí jen utáhnout víko.

Nechte kvasit 3 až 4 dny při pokojové teplotě, následně pickles skladujte v lednici.

Autor:
  • Nejčtenější

Poháry, cupcakes i zmrzlina. Jahodové recepty nejen na oslavu Dne matek

11. května 2024

Druhou květnovou neděli vzdáváme hold matkám a mateřství. Co takhle jednou nechat maminku relaxovat...

Grilovaná zelenina s dipem z kozího sýra

Grilovaná zelenina s dipem z kozího sýra

Lehké

20 min

Báječný grilovací recept pro ty co neholdují masu.

Kuřecí prsa „caprese“

Kuřecí prsa „caprese“

Střední

20 min

Šťavnatá kuřecí prsíčka se sýrem a rajčaty, chutnají z grilu báječně.

Grilovaný losos marinovaný v sójové omáčce

Grilovaný losos marinovaný v sójové omáčce

Střední

10 min

Grilovaný losos chutná prostě báječně a s naší marinádou si na něm pochutnáte ještě více.

Grilované avokádo s rajčaty a mangovou omáčkou

Grilované avokádo s rajčaty a mangovou omáčkou

Střední

20 min

Grilovací sezona je tady a grilované avokádo musíte rozhodně ochutnat.

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...