Zima Lilek a kysané zelí
Je celkem přirozené, že saláty ze syrové zeleniny v chladném období roku chroupá asi jen málokdo. Snad s výjimkou zarytých dietářů, kteří chtějí zhubnout stůj co stůj, bez ohledu na přirozené potřeby svého těla, které se v zimě potřebuje v první řadě zahřát.
Huňatý kabát, šála a rukavice na to však obvykle nestačí, je potřeba prohřívat se i zevnitř. Syrová zelenina má naopak ochlazující efekt, takže s tím byste příliš nepochodili. Zeleninu si samozřejmě můžete dopřát i během chladného období, ale pokud možno ji konzumujte tepelně upravenou, například v páře, vařenou, pečenou nebo třeba restovanou.
Ze zeleniny je na zimu báječný lilek a zelí. Kromě toho je dobré do jídelníčku zakomponovat i kvašenou zeleninu, která funguje doslova jako elixír zdraví, především kvůli vysokému podílu vitaminu C. Kromě toho obsahuje spoustu minerálů, laktobacilů a enzymů, jejichž množství se zvyšuje při procesu mléčného kvašení. Doporučuje se konzumovat dvě lžíce pickles několikrát za den. Podpoříte trávení, činnost střev a posílíte imunitu.
Domácí picklesZáklad tvoří mrkev, cibule a zelí, přidat můžete i ředkev, červenou řepu, kedlubnu, kapustu, květák či brokolici. Zeleninu nastrouhejte nadrobno a smíchejte ji s mořskou solí (1 kg zeleniny a 15 g soli). Můžete přidat i křen nebo trochu kmínu. Potom zeleninu po vrstvách natlačte do velké sklenice až k samému hrdlu a důkladně ji upěchujte, abyste z ní vymačkali vzduch. Sklenici překryjte igelitovým sáčkem, přiklopte menší sklenicí a navrch položte ještě něco těžkého, například kámen. Pokud máte kvašáček, stačí jen utáhnout víko. Nechte kvasit 3 až 4 dny při pokojové teplotě, následně pickles skladujte v lednici. |