Neděle 27. listopadu 2022, svátek má Xenie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 27. listopadu 2022 Xenie

Chřestové menu: fajnová zelenina s vejcem, po asijsku nebo jako štrúdl

Chřestová sezona je v plném proudu a původně tradiční české a moravské zelenině přichází na chuť stále více mlsných jazýčků. Vyzkoušejte si menu podle zkušených šéfkuchařů, kteří své kulinární umění předvádějí právě teď na gastronomickém festivalu věnovaném právě delikátnímu "šparglu".

Bylinkový chřest s pošírovaným vejcem a celerovou strouhankou | foto: www.chrestfest.cz

Předkrm: Bylinkový chřest s pošírovaným biovejcem a celerovou strouhankou

Jak jej připravuje šéfkuchařka restaurace Dock House Petra Sahajdáková

  • 3 kousky zeleného chřestu
  • tymián
  • 1 vejce
  • 100 g celeru
  • olej
  • 5 g másla

1. Ze tří kousků zeleného chřestu odkrojíme dřevnatý konec, svážeme je provázkem k sobě spolu s tymiánem a dáme vařit do osolené vody na cca 3–5 minut. Po uvaření dáme zchladit do ledové vody pro zachování zelené barvy.

Kam na chřest?

Pokud se vám nechce vařit, můžete se vydat na gastronomický festival Chřestfest, který probíhá ve 23 vybraných restauracích v Praze, Brně, Českém Krumlově a Doksech až do 19. května 2013. 

2. Do osolené a troškou octa ochucené vařící vody dáme vařit rozklepnuté vajíčko tak, aby zůstal žloutek tekutý a obalený bílkem, to znamená asi na 2 až 3 minuty.

3. Na celerovou strouhanku potřebujeme 100 g celeru, který nastrouháme nahrubo a osmažíme v oleji, necháme okapat a vychladit.

4. Na talíř poklademe teplý chřest (bez provázku a bylinek), pokapeme máslem, na chřest položíme vajíčko, které nařízneme, aby trošku vytekl žloutek a posypeme rozdrobeným smaženým celerem.

Hlavní chod: Restovaný chřest s krevetami Pad Nor Mai Farang

Restovaný chřest s tygřími krevetami Pad Nor Mai Farang

Jak jej připravuje šéfkuchař restaurace Modrý zub Keosouvannasan Khamteum 

  • 2 lžíce oleje
  • 3 stroužky česneku, oloupané a namleté
  • 300 g mladého chřestu, nakrájeného na kousky
  • 5 krevet (cca 150 g), očištěných, bez ocásků
  • 1 lžička sójové omáčky
  • 2 lžičky ústřicové omáčky
  • 1 lžička rybí omáčky
  • 1 lžička cukru
  • 1 šálek thajského kuřecího vývaru
  • 1 lžička rozmíchaného kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce vody
  • 1 lžička bílého pepře

1. Rozpálíme wok na vysokou teplotu a přidáme olej. Když je olej horký, přidáme česnek a restujeme, dokud nezačne vonět, zhruba 1 minutu.

2. Na pánev vložíme chřest a krevety a restujeme, dokud chřest nezkřehne a krevety nezrůžoví (zhruba 3–4 minuty).

3. Pak přidáme sójovou, ústřicovou a rybí omáčku a cukr a restujeme. Poté přilijeme thajský kuřecí vývar a směs kukuřičného škrobu a vaříme 1 minutu.

4. Servírujeme na talíř.

Dezert: Chřestový závin s jahodami a domácí šlehačkou

Chřestový závin s jahodami a šlehačkou

Jak jej připravuje šéfkuchař restaurace Ambroisie Ondřej Rais

  • 400 g nakrájených jahod
  • 400 g vařeného chřestu
  • 100 g mletých mandlí
  • 80 g cukru
  • mletá skořice na dochucení
  • 500 g listového těsta
  • žloutek na potření
  • hrst čerstvé máty + na ozdobu

Na drobenku:

  • 100 g másla
  • 100 g hrubé mouky
  • 100 g cukru

1. Na pánvi rozpustíme máslo a orestujeme na něm kousky chřestu.

2. Zasypeme cukrem a necháme zkaramelizovat, potom přidáme jahody, mandle a dochutíme cukrem a skořicí.

3. Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto rozválíme na dva pláty, rozdělíme na něj připravenou směs jahod a chřestu a zabalíme jako jablečný štrúdl. Zpracujeme suroviny na drobenku.

4. Závin potřeme žloutkem, posypeme drobenkou a pečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 180 °C.

5. Přidáme nakrájené jahody a pomalu, za občasného míchání rozvaříme (bude to trvat asi 20 minut) a poté dochutíme nasekanou mátou.

Autor:
  • Nejčtenější

Žena vypadá jako divoženka, muži jsou jejím vzhledem fascinováni

Umělkyně, modelka i pornoherečka si říká Annuschkatz a na svém těle má tolik tetování, že už je jen málokde vidět její...

Jím jednou denně a často mi stačí spát jen čtyři hodiny, říká kardiolog Neužil

Premium Mluví rychle, a i když sedí, máte pocit, že je v neustálém pohybu. Jinak by nejspíš nemohl stihnout to, co dělá. Petr...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sebevědomí některých kuchařů bylo neskutečné, vzpomínal Pohlreich na natáčení

Kuchař Zdeněk Pohlreich vzpomínal v pořadu Jak to bylo, šéfe? na zážitky z natáčení z 3. a 4. řady své proslavené show...

Někdo má Eiffelovku, já záchod, prohlásila nevěsta. Svatba byla pohádková

Že první lásky málokdy trvají navždy? Příběh Matěje a Markéty, protagonistů nového dílu dokureality Den jak sen, svědčí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kráska pracující u letectva popisuje práci v ryze mužském prostředí

Kerra Buergerová pracuje u letectva Spojených států amerických a každý den je v kontaktu především s muži. Kráska,...

Zubařka Saxana a dvě mrtvoly. Doma pořádala seance, policie ji viní z vraždy

Premium Policie zadržela dvě ženy a prověřuje, zda byly členky sekty. Obvinila je z vraždy. Jednou z žen je úspěšná dentistka,...

Jím jednou denně a často mi stačí spát jen čtyři hodiny, říká kardiolog Neužil

Premium Mluví rychle, a i když sedí, máte pocit, že je v neustálém pohybu. Jinak by nejspíš nemohl stihnout to, co dělá. Petr...

USA byly pro nás symbolem svobody a blahobytu. Teď nám vhánějí slzy do očí

Premium Amerika nás naučila cestovat. Obdivovali jsme ji pro její svobodu, sílu i neomezené možnosti. Se svým manželem jsme do...

Sebevědomí některých kuchařů bylo neskutečné, vzpomínal Pohlreich na natáčení

Kuchař Zdeněk Pohlreich vzpomínal v pořadu Jak to bylo, šéfe? na zážitky z natáčení z 3. a 4. řady své proslavené show...

Šunku, morek a šneky od finalistů Masterchefa hodnotily špičky z oboru

Pražská šunka je pojem, podobně jako řezník Kšána. K tomu si představte prostor mezi Mánesovým mostem a Rudolfinem,...

Už u vás voní vanilka a hřebíček? Kdy začít péct cukroví a jak ho ukládat

V mnoha rodinách už to začalo. Hnětou se těsta, loupou ořechy, vykrajují sušenky a kuchyní se line vůně typická pro...

Pohořet lze i na játrech na cibulce či krupicové kaši, ukázal Masterchef

Českou klasiku přetváří takovým způsobem, že vzdává hold tradici, a přitom ji přibližuje moderním gastronomickým...

Zdravé srdce, kosti a cévy. Vyhrajte doplněk stravy K2 Complex na celý rok
Zdravé srdce, kosti a cévy. Vyhrajte doplněk stravy K2 Complex na celý rok

Téměř všichni známe klasické „béčko“ a „céčko“ a občas si vitamíny lupneme, zvláště na podzim, abychom podpořili naši imunitu. Kdo z vás ale slyšel...

Žena vypadá jako divoženka, muži jsou jejím vzhledem fascinováni

Umělkyně, modelka i pornoherečka si říká Annuschkatz a na svém těle má tolik tetování, že už je jen málokde vidět její...

Přemýšlím o sebevraždě, říká Obermaierová kvůli plynu a drahým energiím

Herečka Jaroslava Obermaierová (76) prozradila, že má strach z drahých energií a nedostatku plynu. Kvůli tomu dokonce...

Vsadil na neobvyklý nápad, už má 35 zaměstnanců a rostou i do světa

Lukáš Legát začal podnikat před devíti lety. Z původně garážové firmy je dnes společnost s pětatřiceti zaměstnanci,...

Nelituji toho, že jsem kdysi pila, říká sestra Jiřího Korna. Žila i na ulici

Yvetta Kornová (60) promluvila o alkoholismu a svěřila se, že plánuje svatbu. Známá dětská herečka a sestra zpěváka...

Raketa byla Ukrajince, nebo Rusa? rýmuje Nohavica na kanálu Bobošíkové

Problematiku rakety dopadlé na polské území zpracoval ve své nové písni Jaromír Nohavica. „Ta raketa byla Ukrajince,...