Pátek 25. června 2021, svátek má Ivan
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 25. června 2021 Ivan

Chřestové menu: fajnová zelenina s vejcem, po asijsku nebo jako štrúdl

Chřestová sezona je v plném proudu a původně tradiční české a moravské zelenině přichází na chuť stále více mlsných jazýčků. Vyzkoušejte si menu podle zkušených šéfkuchařů, kteří své kulinární umění předvádějí právě teď na gastronomickém festivalu věnovaném právě delikátnímu "šparglu".

Bylinkový chřest s pošírovaným vejcem a celerovou strouhankou | foto: www.chrestfest.cz

Předkrm: Bylinkový chřest s pošírovaným biovejcem a celerovou strouhankou

Jak jej připravuje šéfkuchařka restaurace Dock House Petra Sahajdáková

  • 3 kousky zeleného chřestu
  • tymián
  • 1 vejce
  • 100 g celeru
  • olej
  • 5 g másla

1. Ze tří kousků zeleného chřestu odkrojíme dřevnatý konec, svážeme je provázkem k sobě spolu s tymiánem a dáme vařit do osolené vody na cca 3–5 minut. Po uvaření dáme zchladit do ledové vody pro zachování zelené barvy.

Kam na chřest?

Pokud se vám nechce vařit, můžete se vydat na gastronomický festival Chřestfest, který probíhá ve 23 vybraných restauracích v Praze, Brně, Českém Krumlově a Doksech až do 19. května 2013. 

2. Do osolené a troškou octa ochucené vařící vody dáme vařit rozklepnuté vajíčko tak, aby zůstal žloutek tekutý a obalený bílkem, to znamená asi na 2 až 3 minuty.

3. Na celerovou strouhanku potřebujeme 100 g celeru, který nastrouháme nahrubo a osmažíme v oleji, necháme okapat a vychladit.

4. Na talíř poklademe teplý chřest (bez provázku a bylinek), pokapeme máslem, na chřest položíme vajíčko, které nařízneme, aby trošku vytekl žloutek a posypeme rozdrobeným smaženým celerem.

Hlavní chod: Restovaný chřest s krevetami Pad Nor Mai Farang

Restovaný chřest s tygřími krevetami Pad Nor Mai Farang

Jak jej připravuje šéfkuchař restaurace Modrý zub Keosouvannasan Khamteum 

  • 2 lžíce oleje
  • 3 stroužky česneku, oloupané a namleté
  • 300 g mladého chřestu, nakrájeného na kousky
  • 5 krevet (cca 150 g), očištěných, bez ocásků
  • 1 lžička sójové omáčky
  • 2 lžičky ústřicové omáčky
  • 1 lžička rybí omáčky
  • 1 lžička cukru
  • 1 šálek thajského kuřecího vývaru
  • 1 lžička rozmíchaného kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce vody
  • 1 lžička bílého pepře

1. Rozpálíme wok na vysokou teplotu a přidáme olej. Když je olej horký, přidáme česnek a restujeme, dokud nezačne vonět, zhruba 1 minutu.

2. Na pánev vložíme chřest a krevety a restujeme, dokud chřest nezkřehne a krevety nezrůžoví (zhruba 3–4 minuty).

3. Pak přidáme sójovou, ústřicovou a rybí omáčku a cukr a restujeme. Poté přilijeme thajský kuřecí vývar a směs kukuřičného škrobu a vaříme 1 minutu.

4. Servírujeme na talíř.

Dezert: Chřestový závin s jahodami a domácí šlehačkou

Chřestový závin s jahodami a šlehačkou

Jak jej připravuje šéfkuchař restaurace Ambroisie Ondřej Rais

  • 400 g nakrájených jahod
  • 400 g vařeného chřestu
  • 100 g mletých mandlí
  • 80 g cukru
  • mletá skořice na dochucení
  • 500 g listového těsta
  • žloutek na potření
  • hrst čerstvé máty + na ozdobu

Na drobenku:

  • 100 g másla
  • 100 g hrubé mouky
  • 100 g cukru

1. Na pánvi rozpustíme máslo a orestujeme na něm kousky chřestu.

2. Zasypeme cukrem a necháme zkaramelizovat, potom přidáme jahody, mandle a dochutíme cukrem a skořicí.

3. Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto rozválíme na dva pláty, rozdělíme na něj připravenou směs jahod a chřestu a zabalíme jako jablečný štrúdl. Zpracujeme suroviny na drobenku.

4. Závin potřeme žloutkem, posypeme drobenkou a pečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 180 °C.

5. Přidáme nakrájené jahody a pomalu, za občasného míchání rozvaříme (bude to trvat asi 20 minut) a poté dochutíme nasekanou mátou.

Autor:
  • Nejčtenější

Příběh Adély: Nemám štěstí na muže

Ve svém životě jsem potkala několik mužů, zažila jsem milenecké vztahy i manželství. A nemůžu říct, že bych byla...

Jsme zranitelnější. Stresuje nás, i když nám ujede autobus, říká profesor Kolář

Premium Fyzioterapeut Pavel Kolář mluví tiše a soustředěně. Záleží mu na přesném vyjádření myšlenky. Léta už uzdravuje pohybový...

OBRAZEM: Tyto krásky slaví Mezinárodní den bez kalhotek celoročně

Letní teploty přímo vybízejí ženy k chození bez spodního prádla. 22. červen je Mezinárodním dnem bez kalhotek a právě...

Ženy se derou na vrchol i u nás. Jakou prezidentku si Česko zaslouží?

Podle UN Women stojí ženy v čele 10 států a 13 vlád. V Estonsku sdílí prezidentka Kersti Kalhulaidová vedení země s...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženě s extrémně dlouhými vlasy dělají muži nevhodné návrhy

Vlasy má dlouhé sto padesát centimetrů a nestříhala si je deset let. Kateryna Demersová je vlasovou modelkou a svou...

Kdo staví dům, musí si připlatit. Kvůli prudkému nárůstu cen nestačí hypotéky

Premium Martin Hájek buduje v lokalitě Loukovec v Příhrazských skalách v Českém ráji dům, do kterého se nejspíš s rodinou nikdy...

Ralsko 30 let poté. „Český Černobyl“ je skanzenem sovětské okupace

Premium Zem je tu děravá jako ementál, naládovaná střelivem a nasáklá ropnými látkami. Co krok, to azbukou vyrytý nápis. Tu na...

Sledujeme začátek rituální sebevraždy lidstva, říká Čech s IQ 206

Premium Je jedním z nejchytřejších Čechů, ale jako robot nepůsobí. Při osobním setkání je Karel Kostka, vzděláním učitel,...

  • Další z rubriky

VIDEO: Michelinský kuchař Láďa vaří lidem v bytě. Dezerty kreslí i na ubrus

Je mu dvacet pět let a vařil už v několika michelinských restauracích v Česku i Evropě. Ladislav Floreán navíc nabízí...

Vypadají nevinně, ale mohou i zabít. Odvrácená stránka oblíbených potravin

Zdravé, plné vitaminů, minerálů, zázrak na talíři. Tak bývají prezentovány některé potraviny i nápoje. Jak se ale...

Rostlinná strava potěší tělo i duši. A možná se také budete víc smát

Říká se, že ten, kdo vyřadil ze svého jídelníčku živočišné produkty, se více usmívá. Jestli je to pravda, nebo ne, to...

Bábovka na grilu? Pro Ivetu Fabešovou to není žádný problém

Cukrářka Iveta Fabešová v dalším dílu show Zdeňka Pohlreicha Rozpal to, šéfe! přijala výzvu, jak si poradit na grilu s...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nabídka lokálních potravin za hranicemi vyrazí dech, v Česku rozhoduje cena

Je všední letní den v bavorském příhraničí na německé straně Šumavy. Česká rodina si právě nakoupila v supermarketové...

S Ivou Pazderkovou jsme se za naši svatbu styděli, přiznal Pavlásek

Lukáš Pavlásek (42) je sice zasnoubený, ale do svatby se nehrne. Veselku zatím překazila konoravirová opatření. Komik v...

Kdo vám dovolil fotit? A my, že jsme tady doma. Takhle odcházeli Sověti

Před třiceti lety odešli z bývalé ČSFR poslední sovětští vojáci. Jejich odchod zachytila ale jen hrstka dokumentaristů....

Připravte se na epický kolaps, varoval burzovní amatéry slavný investor Burry

Michael Burry, který vydělal miliardy na tzv. internetové horečce nebo úderu poslední finanční krize, ostře zkritizoval...

Hlásí vám Google na mobilu chybu? Nejste sami, na vině je aktualizace

V posledních hodinách se objevilo mnoho případů, kdy uživatelům Androidu neustále systém ukazuje chybovou hlášku, že...