Kvašená zelenina
Je zdravá, je chutná a navíc krásně vypadá. Zkvašenou zeleninu si prostě musíte zamilovat.
Vaření 20 min
bez odležení
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
89 KCal
4 %
4 %
-
Energie
372 KJ
4 %
4 %
-
Sacharidy
14,5 g
17 %
15 %
-
Vláknina
5,9 g
20 %
20 %
-
Bílkoviny
3,7 g
6 %
5 %
-
Tuky
0,7 g
1 %
1 %
-
nasycené
0,1 g
-
trans-mastné
0,0 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Všechnu zeleninu nakrájíme na nudličky nebo ji nastrouháme. Smícháme ji dohromady se solí i kořením a pořádně promačkáme, aby zelenina začala pouštět šťávu.
- Potom ji napěchujeme do čistých nádob tak, aby se pokryla vlastní šťávou a nakonec je zatížíme například talířkem s omytým kamenem.
- Z nádob může během procesu kvašení vytékat šťáva. Zelenina by měla kvasit ideálně v temnu po dobu 4 až 6 dní při pokojové teplotě kolem 20 °C.
- Hotovou zkvašenou zeleninu můžeme přendat do menších zavařovacích sklenic a uchovávat v lednici, kde se proces kvašení úplně zastaví.