Kvašená zelenina

Je zdravá, je chutná a navíc krásně vypadá. Zkvašenou zeleninu si prostě musíte zamilovat.

Stupeň obtížnosti

Lehké

Vaření 20 min

bez odležení

Ingredience

4 PORCE +

Rozpis na 4 sklenice o objemu 250 ml:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    89 KCal

    4 %

    4 %

  • Energie

    372 KJ

    4 %

    4 %

  • Sacharidy

    14,5 g

    17 %

    15 %

  • Vláknina

    5,9 g

    20 %

    20 %

  • Bílkoviny

    3,7 g

    6 %

    5 %

  • Tuky

    0,7 g

    1 %

    1 %

  • nasycené

    0,1 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Všechnu zeleninu nakrájíme na nudličky nebo ji nastrouháme. Smícháme ji dohromady se solí i kořením a pořádně promačkáme, aby zelenina začala pouštět šťávu.
  2. Potom ji napěchujeme do čistých nádob tak, aby se pokryla vlastní šťávou a nakonec je zatížíme například talířkem s omytým kamenem.
  3. Z nádob může během procesu kvašení vytékat šťáva. Zelenina by měla kvasit ideálně v temnu po dobu 4 až 6 dní při pokojové teplotě kolem 20 °C.
  4. Hotovou zkvašenou zeleninu můžeme přendat do menších zavařovacích sklenic a uchovávat v lednici, kde se proces kvašení úplně zastaví.
Autor:

Podobné recepty

Napoleonky z červené řepy a kozího sýra

Kombinace lahodného kozího sýra a červené řepy je neodolatelná.

Slané sušenky

Na oslavu jsou tyto slané sušenky jako dělané.

Sýrový koláč s ořechy a hruškami

Pokud rádi pečete, vyzoušejte i něco slaného.

Plněné palačinky s polníčkem

Skvělý studený předkrm s uzeným lososem.

Sýrové obdélníčky s brusinkami a kaparou a Salámová ouška s houbovou náplní

Chystá se k vám návštěva? Připravte jí menší občerstvení.