Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

  0:03aktualizováno  0:03
Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek nebo rajčata dokonale nasytí. Kdo jinak nedá, může přikusovat bagetu. Zapíjejte ledovým čajem, vodou s citronem nebo sklenkou stolního vína.

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra | foto: Profimedia.cz

Zapečený lilek s mletým masem a cherry rajčátky

Ingredience pro 4 osoby:

Zapečený lilek s mletým masem a cherry rajčátky
  • 2 velké lilky
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 400 g mletého masa (vepřové a hovězí na půl)
  • 1-2 lžičky provensálského koření
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 150 g strouhaného parmazánu
  • několik větviček cherry rajčátek
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Lilky omyjeme, osušíme a přepůlíme podélně. Vykrojíme většinu dužiny, trochu necháme u slupky, aby nám „lodičky“ dobře držely. Dužinu nakrájíme na jemno, osolíme a necháme okapat na cedníku.
  2. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme najemno. Na rozpáleném olivovém oleji je orestujeme, pak přidáme maso a za stálého míchání ještě chvíli opékáme.
  3. Přidáme nakrájenou a vymačkanou dužinu z lilku, provensálské koření a rajský protlak. Dochutíme solí a pepřem, promícháme a asi 10 minut dusíme na mírném plameni.
  4. Pekáček nebo menší plech vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme olejem. Rozložíme do něj vydlabané lilky a naplníme je masovou směsí.
  5. V předehřáté troubě pečeme asi 30 minut na 170 °C. Asi deset minut před dokončením položíme na dno pekáčku větvičky cherry rajčátek a dopečeme. V této chvíli můžeme také posypat „lodičky“ strouhaným sýrem, stačí jím ale posypat porce těsně před podáváním.

Tip: Kdo má rád pikantní chuť, může do náplně přidat dvě lžíce ostrého kečupu nebo barbecue omáčky. Ještě lepší je ale nakrájet do ní dvě tři chilli papričky.

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra

Ingredience na 4 porce:

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
  • 8 barevných paprik
  • 1 velká cibule
  • 250 g balkánského sýra
  • 100 g tvrdého sýra holandského typu
  • 2 vejce
  • svazek pažitky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • olivový olej

Pracovní postup:

  1. Papriky omyjeme, vykrojíme vrchní části se stopkou a vyjmeme jádřince. Pokud nemáme kulaté papriky, můžeme ty dlouhé podélně naříznout svrchu, budou se pak lépe plnit.
  2. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Balkánský i holandský sýr nastrouháme a smícháme s rozšlehanými vajíčky, solí, pepřem a nasekanou pažitkou. Touto směsí naplníme papriky.
  3. Pekáček vymažeme olivovým olejem, rozložíme do něj naplněné papriky a ještě lehce zvenku potřeme olejem. Pečeme v předehřáté troubě na 165 °C asi 30 minut. Podáváme teplé i studené.

Tip: Papriky zkuste v pekáčku přelít rajčatovou passatou nebo obložit nakrájenými rajčaty. V tom případě při pečení průběžně přelévejte výpekem. Můžete i lehce podlít teplou vodou.

Rajčata se sardinkovou náplní

Ingredience na 4 porce:

Rajčata se sardinkovou náplní
  • 4 velká rajčata i se stopkou
  • 1 cibule
  • 100 g lučiny
  • 200 g sardinek v oleji
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • šťáva z 1 citronu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • čerstvé bylinky na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Rajčata omyjeme, osušíme a odřízneme jim vrchní část, něco jako pokličku. Vydlabeme měkkou část se semínky a dáme stranou (využijeme v kuchyni třeba na přelití zapečených paprik nebo do omáček či polévek).
  2. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Sardinky slijeme, olej nevyléváme. Rozmačkáme je vidličkou, přidáme nasekanou cibuli, lučinu, hořčici, citronovou šťávu a trochu oleje. Promícháme, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Můžeme přidat trochu nasekaných bylinek.
  3. Rybičkovou náplní plníme rajčata, posypeme nasekanými bylinkami a přiklopíme. Dáme na hodinu do chladničky a podáváme.

Tip: Pro změnu můžete rajčata příště naplnit směsí, do které jste místo sardinek přidali rozmačkané rybičky v rajčatové omáčce. Místo lučiny můžete použít méně tučný měkký tvaroh.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Pořádek přerostl v teror. Sbal holku a uteč, radila vyměněná manželka

Patrik svou ženu Veroniku miluje, ale pořádek v bytě ještě víc.

Šestadvacetiletý sanitář Patrik je tak posedlý pořádkem, že diváci reality show Výměna manželek mohli u televize snad i...

Znásilnění i vážná nemoc. Problémy jsou normální, říká medička

Anežka si z dětství nese traumatický zážitek, s nímž se postupně úspěšně...

V dětství se stala obětí znásilnění a nedávno kvůli Crohnově nemoci přišla o metr střeva. Přesto je dvacetiletá Anežka...

Příběh Patrika: Žena opustila mne i dceru, ale stejně se stále vrací

Ilustrační snímek

Dva roky moje manželka udržovala milenecký vztah s jiným mužem. Když to na ni prasklo, rozhodla se pro něj. Bez...

Manuál, jak se co nejrychleji zbavit nachlazení

Ilustrační fotografie

Když zakročíte včas, můžete nejenom zmírnit průběh nachlazení, ale i podstatně zkrátit dobu, kdy vám je špatně. Co...

Průzkum: muži dávají přednost ženám s hustým obočím. Na sex i na vztah

Cara Delevingne je současnou nejžádanější modelkou světa. Angličanka s výrazným...

Ženy s hustým obočím mají podle vědců v krvi vyšší hladinu pohlavních hormonů a bývají sexuálně náruživější. Proto se...

Další z rubriky

Hubněte zdravě. Vyzkoušejte dietní recepty, které vás zasytí na celý den

Ilustrační fotografie

Kdo chce shodit kila navíc, neměl by začít držet diety podobné hladovkám. Ke zdraví a lepší postavě se dá projíst....

Polévky, které zasytí a zastanou hlavní chod. S fazolemi, hlívou i masem

Polévka s hlívou ústřičnou

Nemusí být jen jedna součást menu, ale i právoplatný oběd nebo večeře. Společně s čerstvým pečivem zaženou husté...

Báječné pohoštění pro nečekanou návštěvu? Využijte zbytky z Vánoc

Francouzský toast z vánočky

Chcete hostům, kteří se u vás mezi svátky staví na skok, nabídnout malé pohoštění k vínu nebo přenocující počastovat...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz