Úterý 20. října 2020, svátek má Vendelín
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 20. října 2020 Vendelín

Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

  0:03
Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek nebo rajčata dokonale nasytí. Kdo jinak nedá, může přikusovat bagetu. Zapíjejte ledovým čajem, vodou s citronem nebo sklenkou stolního vína.

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra | foto: Profimedia.cz

Zapečený lilek s mletým masem a cherry rajčátky

Ingredience pro 4 osoby:

Zapečený lilek s mletým masem a cherry rajčátky
  • 2 velké lilky
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 400 g mletého masa (vepřové a hovězí na půl)
  • 1-2 lžičky provensálského koření
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 150 g strouhaného parmazánu
  • několik větviček cherry rajčátek
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Lilky omyjeme, osušíme a přepůlíme podélně. Vykrojíme většinu dužiny, trochu necháme u slupky, aby nám „lodičky“ dobře držely. Dužinu nakrájíme na jemno, osolíme a necháme okapat na cedníku.
  2. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme najemno. Na rozpáleném olivovém oleji je orestujeme, pak přidáme maso a za stálého míchání ještě chvíli opékáme.
  3. Přidáme nakrájenou a vymačkanou dužinu z lilku, provensálské koření a rajský protlak. Dochutíme solí a pepřem, promícháme a asi 10 minut dusíme na mírném plameni.
  4. Pekáček nebo menší plech vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme olejem. Rozložíme do něj vydlabané lilky a naplníme je masovou směsí.
  5. V předehřáté troubě pečeme asi 30 minut na 170 °C. Asi deset minut před dokončením položíme na dno pekáčku větvičky cherry rajčátek a dopečeme. V této chvíli můžeme také posypat „lodičky“ strouhaným sýrem, stačí jím ale posypat porce těsně před podáváním.

Tip: Kdo má rád pikantní chuť, může do náplně přidat dvě lžíce ostrého kečupu nebo barbecue omáčky. Ještě lepší je ale nakrájet do ní dvě tři chilli papričky.

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra

Ingredience na 4 porce:

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
  • 8 barevných paprik
  • 1 velká cibule
  • 250 g balkánského sýra
  • 100 g tvrdého sýra holandského typu
  • 2 vejce
  • svazek pažitky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • olivový olej

Pracovní postup:

  1. Papriky omyjeme, vykrojíme vrchní části se stopkou a vyjmeme jádřince. Pokud nemáme kulaté papriky, můžeme ty dlouhé podélně naříznout svrchu, budou se pak lépe plnit.
  2. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Balkánský i holandský sýr nastrouháme a smícháme s rozšlehanými vajíčky, solí, pepřem a nasekanou pažitkou. Touto směsí naplníme papriky.
  3. Pekáček vymažeme olivovým olejem, rozložíme do něj naplněné papriky a ještě lehce zvenku potřeme olejem. Pečeme v předehřáté troubě na 165 °C asi 30 minut. Podáváme teplé i studené.

Tip: Papriky zkuste v pekáčku přelít rajčatovou passatou nebo obložit nakrájenými rajčaty. V tom případě při pečení průběžně přelévejte výpekem. Můžete i lehce podlít teplou vodou.

Rajčata se sardinkovou náplní

Ingredience na 4 porce:

Rajčata se sardinkovou náplní
  • 4 velká rajčata i se stopkou
  • 1 cibule
  • 100 g lučiny
  • 200 g sardinek v oleji
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • šťáva z 1 citronu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • čerstvé bylinky na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Rajčata omyjeme, osušíme a odřízneme jim vrchní část, něco jako pokličku. Vydlabeme měkkou část se semínky a dáme stranou (využijeme v kuchyni třeba na přelití zapečených paprik nebo do omáček či polévek).
  2. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Sardinky slijeme, olej nevyléváme. Rozmačkáme je vidličkou, přidáme nasekanou cibuli, lučinu, hořčici, citronovou šťávu a trochu oleje. Promícháme, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Můžeme přidat trochu nasekaných bylinek.
  3. Rybičkovou náplní plníme rajčata, posypeme nasekanými bylinkami a přiklopíme. Dáme na hodinu do chladničky a podáváme.

Tip: Pro změnu můžete rajčata příště naplnit směsí, do které jste místo sardinek přidali rozmačkané rybičky v rajčatové omáčce. Místo lučiny můžete použít méně tučný měkký tvaroh.

Autor:

Podzim

Přehled podzimních svátků a témat, tipy na recepty a aktivity pro volný čas

  • Nejčtenější

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

Protilátky mít nemusíte, i když jste covid-19 prodělali. Co vám řekne test?

Premium Mezi lidmi se o tom hovoří už od jarní vlny koronavirové pandemie a teď se toto téma opět vrací. Kdo úspěšně prodělal...

Horoskop pro každé znamení na 43. týden roku 2020

Hvězdy prozradí, co vás čeká a nemine v následujícím týdnu.

Deset nejčastějších překážek při dietě. Zbavte se jich a zhubnete

Čtyři z pěti lidí, kteří touží zhubnout, dietou ničeho nedosáhnou. V nejhorším případě u nich dojde k jojo efektu a pak...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Horoskop zdraví: co čeká jednotlivá znamení do konce roku

Premium Zdraví v této době řeší většina lidí a je to to nejcennější, co máme. Jak bychom o něj měli pečovat a co čeká...

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

Jak vyležet ‚lehký covid‘. Praktičtí lékaři radí, jak na samoléčbu

Premium Tak jako jiné virózy i obávaný covid-19, pokud zaútočí jen v mírné či střední síle, se musí doma prostě a jednoduše...

Shromáždění vlastníků jsou kvůli pandemii v ohrožení. Právník radí, co dělat

Premium Vyhlášení nouzového stavu komplikuje situaci společenstvím vlastníků bytových jednotek. Do konce roku musí totiž výbory...

  • Další z rubriky

Polévka je grunt. Vývar navíc patří mezi superpotraviny a zlepšuje imunitu

Je základem kuchařských dovedností i nezbytnou ingrediencí mnoha skvělých pokrmů. Poctivý domácí vývar je ovšem také...

OBRAZEM: Muž povýšil jídla na umělecká díla

Harley Langberg pohlíží na jídlo jinak než většina lidí. Nevidí v něm jen požitek chuťový, který je pro člověka nutný k...

Špaldové palačinky s pomerančem a kiwi

Mlsat můžete i zdravě. Zkuste palačinky podle našeho receptu.

Souboj pomazánek: vyhraje u vás avokádová, škvarková, rybí nebo čočková?

Jsou skvělé ke svačině, večeři, na cesty, nebo třeba jako pohoštění pro návštěvy. Rychlé domácí pomazánky jsou...

Máte doma vybíravého pejska? Problémem může být kvalita krmiva
Máte doma vybíravého pejska? Problémem může být kvalita krmiva

Brit ke své řadě granulí bez obilovin pro malá plemena uvedl na trh i novou řadu kapsiček Brit Care Mini. Ty jsou obohaceny o prebiotika pro dobré...

V Česku teď můžeme mít až 700 tisíc covid pozitivních, domnívá se neurobiolog

Promořování společnosti je hazard a tvrdit, že se musíme s koronavirem naučit dalších 10 let žít, je nerozum. V...

Tvoje tvář má známý hlas bude bez Stárkové. Zkolabovala kvůli covidu-19

Show Tvoje tvář má známý hlas pokračuje už v sobotu večer sedmou epizodou. Jedna z účinkujících však v ní bude chybět....

Nejbohatší Čech celý v černém a roušce. Petr Kellner se ukázal na Twitteru

Nejbohatší Čech a majoritní vlastník společnosti PPF Petr Kellner se ukázal na Twitteru celý v černém a v černé roušce....

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

Chtěla jsem udělat něco zapovězeného, říká k pornu Tarra White

Má za sebou úspěšnou kariéru ve filmech pro dospělé, její vztahy s rodinou na Moravě však poznamenala. „Příbuzní se...