Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

  0:03aktualizováno  0:03
Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek nebo rajčata dokonale nasytí. Kdo jinak nedá, může přikusovat bagetu. Zapíjejte ledovým čajem, vodou s citronem nebo sklenkou stolního vína.

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra | foto: Profimedia.cz

Zapečený lilek s mletým masem a cherry rajčátky

Ingredience pro 4 osoby:

Zapečený lilek s mletým masem a cherry rajčátky
  • 2 velké lilky
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 400 g mletého masa (vepřové a hovězí na půl)
  • 1-2 lžičky provensálského koření
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 150 g strouhaného parmazánu
  • několik větviček cherry rajčátek
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Lilky omyjeme, osušíme a přepůlíme podélně. Vykrojíme většinu dužiny, trochu necháme u slupky, aby nám „lodičky“ dobře držely. Dužinu nakrájíme na jemno, osolíme a necháme okapat na cedníku.
  2. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme najemno. Na rozpáleném olivovém oleji je orestujeme, pak přidáme maso a za stálého míchání ještě chvíli opékáme.
  3. Přidáme nakrájenou a vymačkanou dužinu z lilku, provensálské koření a rajský protlak. Dochutíme solí a pepřem, promícháme a asi 10 minut dusíme na mírném plameni.
  4. Pekáček nebo menší plech vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme olejem. Rozložíme do něj vydlabané lilky a naplníme je masovou směsí.
  5. V předehřáté troubě pečeme asi 30 minut na 170 °C. Asi deset minut před dokončením položíme na dno pekáčku větvičky cherry rajčátek a dopečeme. V této chvíli můžeme také posypat „lodičky“ strouhaným sýrem, stačí jím ale posypat porce těsně před podáváním.

Tip: Kdo má rád pikantní chuť, může do náplně přidat dvě lžíce ostrého kečupu nebo barbecue omáčky. Ještě lepší je ale nakrájet do ní dvě tři chilli papričky.

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra

Ingredience na 4 porce:

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
  • 8 barevných paprik
  • 1 velká cibule
  • 250 g balkánského sýra
  • 100 g tvrdého sýra holandského typu
  • 2 vejce
  • svazek pažitky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • olivový olej

Pracovní postup:

  1. Papriky omyjeme, vykrojíme vrchní části se stopkou a vyjmeme jádřince. Pokud nemáme kulaté papriky, můžeme ty dlouhé podélně naříznout svrchu, budou se pak lépe plnit.
  2. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Balkánský i holandský sýr nastrouháme a smícháme s rozšlehanými vajíčky, solí, pepřem a nasekanou pažitkou. Touto směsí naplníme papriky.
  3. Pekáček vymažeme olivovým olejem, rozložíme do něj naplněné papriky a ještě lehce zvenku potřeme olejem. Pečeme v předehřáté troubě na 165 °C asi 30 minut. Podáváme teplé i studené.

Tip: Papriky zkuste v pekáčku přelít rajčatovou passatou nebo obložit nakrájenými rajčaty. V tom případě při pečení průběžně přelévejte výpekem. Můžete i lehce podlít teplou vodou.

Rajčata se sardinkovou náplní

Ingredience na 4 porce:

Rajčata se sardinkovou náplní
  • 4 velká rajčata i se stopkou
  • 1 cibule
  • 100 g lučiny
  • 200 g sardinek v oleji
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • šťáva z 1 citronu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • čerstvé bylinky na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Rajčata omyjeme, osušíme a odřízneme jim vrchní část, něco jako pokličku. Vydlabeme měkkou část se semínky a dáme stranou (využijeme v kuchyni třeba na přelití zapečených paprik nebo do omáček či polévek).
  2. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Sardinky slijeme, olej nevyléváme. Rozmačkáme je vidličkou, přidáme nasekanou cibuli, lučinu, hořčici, citronovou šťávu a trochu oleje. Promícháme, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Můžeme přidat trochu nasekaných bylinek.
  3. Rybičkovou náplní plníme rajčata, posypeme nasekanými bylinkami a přiklopíme. Dáme na hodinu do chladničky a podáváme.

Tip: Pro změnu můžete rajčata příště naplnit směsí, do které jste místo sardinek přidali rozmačkané rybičky v rajčatové omáčce. Místo lučiny můžete použít méně tučný měkký tvaroh.

Autor:

Jaro a zdraví

Využijte krásného počasí a vydejte se pro zdravé pochoutky do přírody. Oblíbený medvědí česnek najde své místo v pomazánkách či domácím pestu. Jako zdravé sladidlo si můžete připravit pampeliškový med.


Nejčtenější

Bez řádu bychom potrestali sami sebe, řekli v Rozstřelu rodiče čtyřčat

Rodiče nejmladších českých čtyřčat Helena a Josef Slánští v diskusním pořadu...

Helena s Josefem chtěli dvouletému Vojtovi pořídit sourozence a právě před rokem se jim narodily hned čtyři děti...

Raw, proteiny a prkno. Triky Kate Middletonové pro dokonalou postavu

The Duchess of Cambridge in the Royal Box of Centre Court watching Novak...

Jestli je nějaká královská figura zdrojem obdivu a závisti milionů žen, tak je to ta, kterou si udržuje vévodkyně z...

Móda na talíři. Češi utrácejí za superpotraviny, mnohdy zbytečně

Avokádová pomazánka

Jíst avokádo je jedním z aktuálních trendů. A quinoa? To je přeci poklad Inků. Naše talíře se změnily v přehlídku...

OBRAZEM: Amy Schumerová se nezdráhá ukázat pravou tvář mateřství

Amy Schumerová po porodu

Amy Schumerová je jednou z nejúspěšnějších světových komiček dnešní doby. Nebojí se veřejně hovořit o kontroverzních...

Tolik čekání, vodko, a tys to vydržela, vítala se na svobodě Máňa s lahví

Pracovat se Máně nechce. „Umřela bych,“ říká.

Rok sledovaly televizní kamery několik odsouzených žen ve třech českých věznicích. Monika (44), která bodla svého...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Dvoubarevné mražené řezy

Dvoubarevné mražené řezy

Milujte zmrzlinu? Pak si doma můžete vyrobit vynikající mražené řezy. Vyzkoušejte náš jednoduchý recept.

RECEPT DNE: Šlehaný ovocný cheesecake ve skle

Šlehaný ovocný cheesecake ve skle

Toto je opravdová lahůdka. Vyzkoušejte recept na šlehaný ovocný cheesecake ve skle.

RECEPT DNE: Loďky z brambor, sýra a zeleniny

Batátové lodičky

Rádi experimentujete? Vyzkoušejte místo jednohubek recept na batátové lodičky se sýrem a zeleninou.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz