Vietnamská kuchyně se skládá z pěti elementů, říká kuchař David Bureš

aktualizováno  11. března 16:55
Ostrá, kyselá, hořká, slaná a sladká chuť jsou ekvivalenty k železu, dřevu, ohni, vodě a zemi. „Každé vietnamské jídlo má svoji vlastní chuť, která odráží jeden či více z těchto elementů,“ vysvětlil mimo jiné v online chatu kuchař a foodstylista David Bureš, který bude i lektorem kulinárního kurzu pro čtenáře Tiny a Ony.

David Bureš

  • absolvoval SOU Mrkvičkova a SOŠ cestovního ruchu v Praze 
  • sbíral zkušenosti ve vyhlášených restauracích v České republice i v zahraničí (Jarmark, Savoy Café, Eska, Cafe La Creme)
  • čtvrtým rokem spolupracuje jako foodstylista s Kulinárním studiem MAFRA (dříve Bauer Media)
  • je členem Asociace kuchařů a cukrářů ČR
Kuchař a foodstylista David Bureš

„Nám Evropanům přijdou asijské kuchyně dost podobné, lze je snadno zaměnit,“ uvedl v online chatu na dotaz, jaký je rozdíl mezi čínskou, japonskou nebo vietnamskou kuchyní. „Rozdíl poznáte například v nudlích. Pro Japonsko jsou specifické udon nudle. Vietnamská kuchyně zase nejčastěji používá rýžové nudle. Pro změnu v Číně se setkáte s nudlemi vaječnými.“

Nejvyhlášenějším vietnamským jídlem je podle něj nejspíše polévka Pho, která se konzumuje i jako hlavní chod. Na otázku čtenáře, čím se liší od našeho českého vývaru, David Bureš podotkl: „V zásadě se jedná o rozdíl v dochucení a v koření. Pho je aromatičtější a měl by to být silný vývar.“

Vzhledem k opatřením z důvodu šíření koronaviru logicky došlo i na dotazy ohledně bezpečnosti asijské kuchyně nebo dovážených potravin. „Skrze potraviny dovážené ze zahraničí by nákaza virem neměla hrozit,“ uvedl. „Obecně je doporučeno vše umývat a dodržovat větší hygienu. Já do bister chodím i nadále.“   

Asijská kuchyně je u českých labužníků oblíbena nejen pro své exotické názvy a chutě, ale také proto, že dává prostor fantazii a je už na první pohled odlehčenější než česká klasika.

Jak se připravuje tradiční polévka Pho Bo, smažené nudle, zeleninové závitky či třeba grilovaný bůček, si budou moci vyzkoušet čtenáři a čtenářky na kulinárním workshopu týdeníku Tina a internetového magazínu OnaDnes.cz.

Průvodcem a lektorem tohoto workshopu bude kuchař a foodstylista David Bureš, který má za sebou profesionální zkušenosti doma i v zahraničí a spolupracuje s Kulinárním studiem MAFRA.

Všechny odpovědi kuchaře a foodstylisty Davida Bureše si přečtěte zde.

Informace o výhercích soutěžního kvízu najdete zde. Termín kulinárního kurzu na téma vietnamské kuchyně se ovšem kvůli situaci s šířícím se rizikem koronavirové nákazy posouvá. Výherce budeme včas informovat.

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...