Třešňový koláč s krémem z bílé čokolády
Ingredience:
Na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 60 g moučkového cukru
- 150 g másla
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- 1 vejce
Na náplň:
- 300 g bílé čokolády
- 60 g másla
- 120 ml 33% smetany ke šlehání
- 300 g třešní
Pracovní postup:
- Do mísy prosejeme mouku s moučkovým cukrem. Přidáme nakrájené máslo (150 g), vanilkový cukr, citronovou kůru a vejce. Vypracujeme pevné těsto, které necháme v chladničce asi hodinu odležet.
- Těsto rozválíme na plát silný asi 0,5 cm a vyložíme jím obdélníkovou formu. Na těsto položíme alobal a nasypeme fazole na zatížení. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 15 minut. Pak alobal s fazolemi odstraníme a dopékáme dalších 15 minut. Korpus necháme vychladnout ve formě.
- Čokoládu společně s máslem rozpustíme v horké vodní lázni. Odstavíme a necháme mírně vychladnout. Smetanu vyšleháme na pevnou šlehačku a pak do ní zlehka vmícháme bílou čokoládu s máslem. Krém rozetřeme na vychladlý korpus ve formě a na povrch rozložíme očištěné třešně. Uložíme do chladničky ztuhnout. Pak koláč vyjmeme z formy a nakrájíme na porce.
Zkuste také bublaninu, trhanec a další zajímavé třešňové recepty.