Třešňový koláč s tvarohem
Ingredience:
Na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 20 g kakaa
- 60 g moučkového cukru
- 150 g másla
- 1 vejce
Na náplň:
- 500 g měkkého tvarohu v kostce
- 150 g moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 lžíce citronové šťávy
- 3 vejce
- 200 g třešní + na zdobení
Pracovní postup:
Třešně pomáhají hubnout a posilovat imunitu |
- Mouku prosejeme s kakaem a cukrem. Přidáme na kousky nakrájené máslo, vejce a zpracujeme pevné těsto, které necháme v chladničce 30 minut odpočinout.
- Těsto rozválíme na kulatý plát, vyložíme jím dortovou formu (o průměru 24 cm) a vytvoříme 3cm vysoký okraj.
- Tvaroh utřeme s moučkovým i vanilkovým cukrem a citronovou šťávou. Polovinu náplně rozetřeme na těsto ve formě, pak rozložíme očištěné třešně a potřeme je zbylým tvarohem.
- Pečeme v předehřáté troubě při 160 °C asi 50 minut. Po upečení necháme vychladnout ve formě a pak formu sejmeme. Před podáváním ozdobíme třešněmi.
Třešňové clafoutis
Ingredience:
- 4 vejce
- 50 g moučkového cukru
- špetka soli
- 300 ml mléka
- 125 g hladké mouky
- 500 g třešní
- máslo na vymazání pekáčku
- 3 lžíce brandy
- moučkový cukr na posypání
Pracovní postup:
- Vejce lehce vyšleháme s cukrem a špetkou soli. Přidáme mléko a prosátou mouku. Těstíčko šleháme, dokud není hladké.
- Třešně omyjeme a necháme okapat. Poté je odstopkujeme a vypeckujeme.
- Polovinu těstíčka rozlijeme do máslem vymaštěného pekáčku. Navrch rozložíme třešně a zakryjeme zbylým těstem.
- Moučník pokropíme brandy a vložíme do předehřáté trouby. Při 180 °C ho pečeme asi 40 minut. Hotové clafoutis poprášíme moučkovým cukrem a podáváme teplé.
Bábovka s třešněmi
Ingredience:
Na těsto:
- 100 g marcipánové hmoty
- 250 g másla
- 200 g cukru
- špetka soli
- 5 vajec
- 300 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 4 lžíce amaretta (nebo rumu)
- máslo a hrubá mouka na formu
- 70 g amarettini (mandlových piškotků)
- asi 400 g třešní
Na dokončení:
- 80 g moučkového cukru
- 6 lžic amaretta (nebo rumu)
Pracovní postup:
- Marcipán nastrouháme najemno. Pak ho se změklým máslem, cukrem a solí vyšleháme do pěny. Po jednom zapracujeme vejce, pak přidáme prosátou mouku, prášek do pečiva a amaretto.
- Formu na věnec vymažeme a vysypeme. Do těsta vmícháme piškotky a polovinu ho vlijeme do formy. Přidáme polovinu očištěných třešní, pak zbytek těsta a zbylé třešně. Věnec pečeme v troubě předehřáté na 160 °C asi 50 minut.
- Z amaretta a moučkového cukru utřeme lesklou polevu. Věnec necháme chvíli chladnout ve formě. Pak ho vyklopíme na kovovou mřížku. Když úplně vystydne, potřeme ho polevou a necháme zaschnout.
Třešňový koláč s krémem z bílé čokolády
Ingredience:
Na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 60 g moučkového cukru
- 150 g másla
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- 1 vejce
Na náplň:
- 300 g bílé čokolády
- 60 g másla
- 120 ml 33% smetany ke šlehání
- 300 g třešní
Pracovní postup:
- Do mísy prosejeme mouku s moučkovým cukrem. Přidáme nakrájené máslo (150 g), vanilkový cukr, citronovou kůru a vejce. Vypracujeme pevné těsto, které necháme v chladničce asi hodinu odležet.
- Těsto rozválíme na plát silný asi 0,5 cm a vyložíme jím obdélníkovou formu. Na těsto položíme alobal a nasypeme fazole na zatížení. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 15 minut. Pak alobal s fazolemi odstraníme a dopékáme dalších 15 minut. Korpus necháme vychladnout ve formě.
- Čokoládu společně s máslem rozpustíme v horké vodní lázni. Odstavíme a necháme mírně vychladnout. Smetanu vyšleháme na pevnou šlehačku a pak do ní zlehka vmícháme bílou čokoládu s máslem. Krém rozetřeme na vychladlý korpus ve formě a na povrch rozložíme očištěné třešně. Uložíme do chladničky ztuhnout. Pak koláč vyjmeme z formy a nakrájíme na porce.
Zkuste také bublaninu, trhanec a další zajímavé třešňové recepty.