Doporučujeme

Clafoutis, koláč i bábovka. Třešňové dezerty, které si zamilujete

  • 2
Letos je úroda třešní díky dostatku slunce a tepla opravdu vydatná. Pokud i vy řešíte, co se záplavou červených plodů, vyzkoušejte tyto báječné recepty, se kterými můžete oslavit začátek nejkrásnějšího ročního období.
Cheesecake s třešněmi

Třešňový koláč s tvarohem

Ingredience:

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 20 g kakaa
  • 60 g moučkového cukru
  • 150 g másla
  • 1 vejce

Na náplň:

  • 500 g měkkého tvarohu v kostce
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 3 vejce
  • 200 g třešní + na zdobení

Pracovní postup:

Třešně pomáhají hubnout a posilovat imunitu

  1. Mouku prosejeme s kakaem a cukrem. Přidáme na kousky nakrájené máslo, vejce a zpracujeme pevné těsto, které necháme v chladničce 30 minut odpočinout.
  2. Těsto rozválíme na kulatý plát, vyložíme jím dortovou formu (o průměru 24 cm) a vytvoříme 3cm vysoký okraj.
  3. Tvaroh utřeme s moučkovým i vanilkovým cukrem a citronovou šťávou. Polovinu náplně rozetřeme na těsto ve formě, pak rozložíme očištěné třešně a potřeme je zbylým tvarohem.
  4. Pečeme v předehřáté troubě při 160 °C asi 50 minut. Po upečení necháme vychladnout ve formě a pak formu sejmeme. Před podáváním ozdobíme třešněmi. 
Clafoutis s třešněmi

Třešňové clafoutis

Ingredience:

  • 4 vejce
  • 50 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 300 ml mléka
  • 125 g hladké mouky
  • 500 g třešní
  • máslo na vymazání pekáčku
  • 3 lžíce brandy
  • moučkový cukr na posypání

Pracovní postup:

  1. Vejce lehce vyšleháme s cukrem a špetkou soli. Přidáme mléko a prosátou mouku. Těstíčko šleháme, dokud není hladké.
  2. Třešně omyjeme a necháme okapat. Poté je odstopkujeme a vypeckujeme.
  3. Polovinu těstíčka rozlijeme do máslem vymaštěného pekáčku. Navrch rozložíme třešně a zakryjeme zbylým těstem.
  4. Moučník pokropíme brandy a vložíme do předehřáté trouby. Při 180 °C ho pečeme asi 40 minut. Hotové clafoutis poprášíme moučkovým cukrem a podáváme teplé.
Bábovks amarettini a třešněmi

Bábovka s třešněmi

Ingredience:

Na těsto:

  • 100 g marcipánové hmoty
  • 250 g másla
  • 200 g cukru
  • špetka soli
  • 5 vajec
  • 300 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 4 lžíce amaretta (nebo rumu)
  • máslo a hrubá mouka na formu
  • 70 g amarettini (mandlových piškotků)
  • asi 400 g třešní

Na dokončení:

  • 80 g moučkového cukru
  • 6 lžic amaretta (nebo rumu)

Pracovní postup:

  1. Marcipán nastrouháme najemno. Pak ho se změklým máslem, cukrem a solí vyšleháme do pěny. Po jednom zapracujeme vejce, pak přidáme prosátou mouku, prášek do pečiva a amaretto.
  2. Formu na věnec vymažeme a vysypeme. Do těsta vmícháme piškotky a polovinu ho vlijeme do formy. Přidáme polovinu očištěných třešní, pak zbytek těsta a zbylé třešně. Věnec pečeme v troubě předehřáté na 160 °C asi 50 minut.
  3. Z amaretta a moučkového cukru utřeme lesklou polevu. Věnec necháme chvíli chladnout ve formě. Pak ho vyklopíme na kovovou mřížku. Když úplně vystydne, potřeme ho polevou a necháme zaschnout.
Třešňový koláč s krémem z bílé čokolády

Třešňový koláč s krémem z bílé čokolády

Ingredience:

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 60 g moučkového cukru
  • 150 g másla
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 1 vejce

Na náplň:

  • 300 g bílé čokolády
  • 60 g másla
  • 120 ml 33% smetany ke šlehání
  • 300 g třešní

Pracovní postup:

  1. Do mísy prosejeme mouku s moučkovým cukrem. Přidáme nakrájené máslo (150 g), vanilkový cukr, citronovou kůru a vejce. Vypracujeme pevné těsto, které necháme v chladničce asi hodinu odležet.
  2. Těsto rozválíme na plát silný asi 0,5 cm a vyložíme jím obdélníkovou formu. Na těsto položíme alobal a nasypeme fazole na zatížení. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 15 minut. Pak alobal s fazolemi odstraníme a dopékáme dalších 15 minut. Korpus necháme vychladnout ve formě.
  3. Čokoládu společně s máslem rozpustíme v horké vodní lázni. Odstavíme a necháme mírně vychladnout. Smetanu vyšleháme na pevnou šlehačku a pak do ní zlehka vmícháme bílou čokoládu s máslem. Krém rozetřeme na vychladlý korpus ve formě a na povrch rozložíme očištěné třešně. Uložíme do chladničky ztuhnout. Pak koláč vyjmeme z formy a nakrájíme na porce.

Zkuste také bublaninu, trhanec a další zajímavé třešňové recepty.


  • Vybrali jsme pro Vás