Jogurtové dezerty. Třešňový koláč, Red Velvet Cake i želé s malinami

aktualizováno 
K létu patří nejen čerstvé ovoce, ale také sladké pokušení v podobě koláčů, dortů, pohárů a dalších dezertů. Zkuste to letos odlehčeně s jogurtem, který má ambice stát se nečekaně lahodnou ingrediencí vašeho prázdninového cukrářského experimentování.
Část 1/3
Red Velvet Cake s jahodami

Red Velvet Cake s jahodami

Ingredience na 1 dortovou formu:

  • 120 g hladké mouky
  • 5 vajec
  • 5 lžic oleje
  • 200 g krystalového cukru
  • 2 lžičky červeného práškového potravinářského barviva
  • 3 lžíce kvalitního kakaa
  • 1,5 kg bílého jogurtu
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 250 g jahod
  • špetka soli

Pracovní postup:

  1. Večer před pečením necháme bílý jogurt vykapat od syrovátky. Do sítka vložíme jemnou látku, vlijeme jogurt a sítko postavíme na mísu, aby měla syrovátka kam odkapávat. Takto necháme v lednici přes noc.
  2. Druhý den se pustíme do přípravy korpusu. Oddělíme bílky od žloutků, bílky dáme do velké mísy a žloutky do skleničky.
    1. Do bílků přidáme špetku soli a šleháme do tuhého sněhu. Poté postupně přisypáváme cukr a šleháme, dokud se netvoří pevné špičky. Pak přidáváme žloutky a olej.
  3. Nakonec smícháme mouku, barvivo a kakao a opatrně vmícháme vzniklý sníh vařečkou. Hotové těsto vlijeme do vymazané, vysypané formy a pečeme na 150 °C asi 30 až 40 minut. Vychladlý upečený korpus pak dvakrát prořízneme.
  4. Vykapaný jogurt mezitím vyjmeme z lednice, osladíme moučkovým cukrem dle chuti, řádně promícháme a promazáváme do proříznutého korpusu. Nakonec ozdobíme jahodami a podáváme.
Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Pití už jsem sama nedokázala zastavit, říká Michaela Duffková

Michaela Duffková

Když se před rokem Michaela Duffková rozhodla skoncovat se závislostí na alkoholu, v krvi měla více než dvě promile. Od...

V Česku sportují jen děti z bohatých rodin, ty z chudých tloustnou

Dnešní děti tancují u tyče. (ilustrační foto)

České děti prokazatelně tloustnou a jsou stále neohrabanější. Ukazuje se také, že pro mnoho z nich je sport čím dál...

Nikdy jsem džíny nepral, říká výkonný ředitel firmy, která je vyrábí

Džíny Levi's

Správně se starat o džíny podle expertů na denim prý umí málokdo. Kalhotám z tohoto odolného materiálu totiž nesvědčí,...

Nebojte se prošlých potravin, o rok déle vydrží mouka, hořčice i káva

Ilustrační snímek

Prošlé potraviny nevyhazujte. Můžete je klidně sníst i dlouho po datu, které ohraničuje jejich minimální trvanlivost....

Kvůli svému vzhledu nemám žádné přátele, říká živoucí Barbie

Tatiana Tuzová

Dvaatřicetiletá Tatiana původem z Ruska je posedlá panenkami Barbie. Aby vypadala jako ona, podstoupila několik...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Rajčatové smoothie

Rajčatové smoothie

Smoothie je v poslední době velmi oblíbené. Vyzkoušet ho můžete i jako slanou variantu z čerstvých rajčat.

RECEPT DNE: Zeleninový vývar s kopřivovým svítkem

Zeleninový vývar s kopřivovým svítkem

Jaro je ideální doba na očistu. Pokud se nechcete neustále cpát masem, vyzkoušejte k večeři uvařit zdravý zeleninový...

Malé sladkosti pro oslavu velké noci. Upečte výslužku pro koledníky

Perníková vajíčka

Kromě klasického beránka a mazance se na Velikonoce hodí mít po ruce něco malého sladkého nejen pro kluky a chlapy, co...

Najdete na iDNES.cz