Čtvrtek 27. února 2020, svátek má Alexandr
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 27. února 2020 Alexandr

Kombinace afghánské kuchyně: mátový jogurt, sladká rýže a jehněčí

  0:41aktualizováno  0:41
Afghánistán není v posledních letech zrovna dovolenkovou destinací, ovšem i z bezpečí domova nebo restaurace se můžete seznámit alespoň s jeho zajímavým gastronomickým bohatstvím. Stojí to za to.

Kabuli Palaw a Sabzi | foto: Yan Renelt, MAFRA

Afghánská kuchyně se v mnohém podobá dalším kuchyním v tamním regionu, tedy i podstatně známější kuchyni indické. Pro mnohé Čechy má však oproti indické jednu výhodu, protože se nevyžívá v pálivých chutích a feferonkách, i když po nich afghánští kuchaři někdy také sáhnou.

Najib Rakin, šéfkuchař rodinné restaurace Behsud se svou manželkou a synem

Najib Rakin, šéfkuchař rodinné restaurace Behsud se svou manželkou a synem

„Vaříme hodně z jehněčího masa, které podle mé zkušenosti Čechům chutná. Oblíbené je i hovězí a krůtí maso na kostky, kotlety a kebaby. Jako přílohy jíme rýži basmati, světlý afghánský chleba nebo placky pečené na pánvi,“ popisuje Najib Rakin, šéfkuchař pražské restaurace Behsud.

Afghánská kuchyně samozřejmě stojí i na velkém množství zeleniny. Mezi oblíbená koření pak patří čerstvý i sušený koriandr, česnek, máta a kardamom. „Ten Afghánci opravdu milují a najdete ho ve všem: v čaji, kávě i baklavě,“ vysvětluje Najib Rakin, který přišel s rodinou do Česka před devatenácti lety.

Ve své restauraci Behsud pro nás připravil i typické afghánské menu, které vás překvapí zajímavými kombinacemi chutí: sladká rýže basmati spolu s rozinkami, oříšky a mrkví skvěle doplňuje pomalu vařené jehněčí maso. K tomu se podává osvěžující jogurtový nápoj s mátou.

Sabzi – afghánský špenát

Ingredience pro 4 osoby:

Kabuli Palaw, Sabzi a nápoj Dogh podle restaurace Behsud
  • 6 polévkových lžic oleje
  • 1 ks pórku
  • 1 svazek koriandru
  • 450 gramů čerstvého (i mraženého) listového špenátu
  • 1 čajová lžička mletého koriandru
  • 1 čajová lžička soli
  • 4 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 1⁄4 čajové lžičky černého pepře

Postup:

Očistěte česnek, cibuli i pórek. U pórku odstraňte oba konce a všechnu zeleninu nadrobno nakrájejte.

Do velké pánve nalijte olej, plotýnka by měla být na střední teplotě. Jakmile se pánev ohřeje, přijdete zeleninu a restujte na 5 až 10 minut za občasného míchání.
Pak nakrájejte čerstvý koriandr a přidejte ho se špenátem do pánve. Přidejte veškeré koření a zamíchejte do pokrmu. Takto vařte, dokud špenát a ostatní zelenina nezměknou.

Špenát také můžete podávat s basmati rýží, čímž z něj vykouzlíte vegetariánské hlavní jídlo.

Kabuli Palaw - pomalu vařené jehněčí s basmati rýži

Ingredience pro 4 osoby:

Kabuli Palaw - pomalu vařené jehněčí s basmati rýži připravenou v páře podle...
  • 500 gramů jehněčí kýty
  • 300 gramů kvalitní basmati rýže
  • 1⁄2 lžíce mletého římského kmínu
  • 1⁄2 lžíce mletého koriandru
  • 150 gramů rozinek
  • 200 gramů mrkve
  • 50 gramů loupaných pistácií
  • 50 gramů loupaných mandlí
  • 2 stroužky česneku
  • olej (podle potřeby)
  • 2 velké cibule (nadrobno pokrájené)
  • 70 gramů rajčatového protlaku

Postup:

Olej rozpalte ve větším pekáči a na něm doměkka orestujte cibulku jen tolik, aby chytla barvu. Přidejte najemno nakrájený česnek a promíchejte. Poté přidejte nakrájené jehněčí maso a nechte ho ze všech stran zatáhnout. Přisypte směs koření (mletý římský, koriandr, sůl), nechte rozvonět a pak zalijte dvěma hrnky vody. Povařte 15 minut. Po 15 minutách přimíchejte do směsi rajčatový protlak a nechte dalších 10 minut povařit na lehkém ohni.

Mezitím zalijte rýži vlažnou vodou a nechte co nejdéle odstát. V pánvi na oleji osmahněte mrkev nakrájenou na dlouhé tenké nudličky, po pěti minutách k ní přisypte cukr, rozinky, kardamom a na nudličky nakrájené pistácie a mandle. Promíchejte a nechte hezky zkaramelizovat cukr se směsí. Nakonec směs z pánve i slitou rýži přidejte do pekáče k masu, dolijte hrnkem vody a dejte na čtvrt hodiny péct do trouby rozpálené na 180 stupňů Celsia.

Nápoj Dogh

Ingredience pro 4 osoby:

Jogurtovo-okurkový nápoj
  • 1 okurka
  • 250 gramů bílého jogurtu
  • čerstvá (i sušená) máta
  • 2-3 sklenice vody (podle toho, jak hustý nápoj chceme mít)
  • led

Postup:

Okurku nakrájejte nadrobno. Pak ji vložte do velké nádoby i s jogurtem, mátou a vodou. Nápoj se ředí vodou podle přání, jak ho chceme mít hustý, nebo naopak řídký. V létě do něj můžete pro osvěžení přidat i led.

Autor: pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Všichni jste krásní, říká modelka. Předávání cen moderovala zcela nahá

Modelka Ibi Støvingová (45), která moderuje dánskou verzi americké show Naked Attraction, vyvolala pozdvižení...

Hospody, kolo a památky. Orlando Bloom si v Česku užívá se psem i snoubenkou

Orlando Bloom (43) natáčí v české metropoli seriál Carnival Row. Kromě herectví se tu nejčastěji věnuje svému psovi,...

Příběh Jirky: Manželka je po rodičovské jak utržená z řetězu

Se ženou jsme byli svoji téměř deset let, když jsme se konečně stali rodiči. Žena dlouho nechtěla, já bych byl otcem...

Štědrý Beran, něžný Býk. Jací jsou muži podle znamení zvěrokruhu

Kdo je pro vás ten pravý? To je doslova ve hvězdách. Právě zvěrokruh totiž může napovědět, kdo se k vám nejlépe hodí,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Drž hubu, jsi debil! Ve Výměně zuřily hádky, náhradní manžel se sesypal

Zatímco v Novém Boru byla ve středečním díle televizní Výměny manželek docela pohoda, v Přerově panovalo napětí....

Premium

Která auta jsou skutečně bezpečná? Crash testy versus realita

Setkáváme se s názory, že auta jsou navrhována tak, aby dosáhla dobrých výsledků v nárazových testech. Díky Folksamu...

Premium

Trend u rozvodů: čím dál více dětí končí ve střídavé péči

Neustálé pendlování mezi dvěma domácnostmi dětem škodí, varují odborníci. Ve střídavé péči je v Česku stále více dětí....

Premium

Když je střílečka povinná. Hraju hry a platí mě za to, říká člen týmu Brute

Má k dispozici fitness trenéra, mentálního kouče, psychologa a ve škole individuální studijní plán. Tedy servis...

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Topinamburový perník se skořicí a polevou

Topinambur je znovuobjevená plodina, které se lidově říká židovské brambory. Obsahuje mnoho vitaminů a minerálů. Je...

RECEPT DNE: Muffiny 4x jinak z jednoho těsta

Milujete muffiny? Pak zkuste z jednoho těsta upéct čtyři různé druhy podle našeho receptu.

Koláče, koblihy, pagáče a bůček. Masopust může být sladký i slaný

Ještě tento víkend se ponese v duchu masopustního veselí a hodování a pak už se přiblíží popeleční středa, ta letos...

RECEPT DNE: Králík s růžičkovou kapustou

Tip na skvělý nedělní oběd. Uvařte si králíka s růžičkovou kapustou.

Češi začínají panikařit. Vykupují těstoviny i čističe, klidně i za 20 tisíc

Část regálů v prodejně Lidl na pražské Zbraslavi je poloprázdná. Lidé vykoupili konzervy s gulášem, ale také některé...

Vždycky jsem byla obdařenější prsatice, směje se Lucie Benešová

Chtěla domek na Sicílii, ale nakonec si pořídila hezké místo pro stavbu v Jizerských horách. „Mám plno plánů, pořád...

Hospody, kolo a památky. Orlando Bloom si v Česku užívá se psem i snoubenkou

Orlando Bloom (43) natáčí v české metropoli seriál Carnival Row. Kromě herectví se tu nejčastěji věnuje svému psovi,...

Příběh Jirky: Manželka je po rodičovské jak utržená z řetězu

Se ženou jsme byli svoji téměř deset let, když jsme se konečně stali rodiči. Žena dlouho nechtěla, já bych byl otcem...

Bolek Polívka se opět oženil. Vzal si matku svých tří dětí

Bolek Polívka (70) s oblibou říkával, že každé z jeho dětí si zaslouží mít vlastní matku. Neplatilo to jen u jeho...