Korai, kebab, kheer. Indická kuchyně zasytí, ale neobalí vás tukem

  0:20aktualizováno  0:20
Všudypřítomné curry a chilli koření v indických jídlech podporuje spalování tuků, namísto jejich ukládání. Inspirovat se můžete recepty Mamuna Hassana z vyhlášené restaurace Curry House, která byla v několika anketách zvolena jako nejlepší indická restaurace v Praze.

Indická kuchyně je velmi rozmanitá, restaurace Curry House v Libni navíc servíruje i tu bengálskou. | foto: Curry House

Polévka z červené čočky

Suroviny:

Čočková polévka
  • 1 hrnek červené čočky
  • 1/2 bílé cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 1 čajová lžička zázvorovo-česnekové pasty (viz níže)
  • sůl
  • 1/4 čajové lžičky římského kmínu
  • 1/4 čajové lžičky drceného koriandru
  • 1/4 čajové lžičky kurkumy v prášku
  • 1/4 čajové lžičky mletého chilli (záleží na vaší chuti)
  • čajová lžička ghee
  • 4 hrnky vody
  • 1 zelená chilli paprička
  • 1 citron
  • koření garam masala

Postup:

Na sporák dejte vařit vodu, mezitím propláchněte čočku a poté ji dejte do vroucí vody spolu se solí.

Zázvorovo-česnekovou pastu vyrobíte oloupáním česneku a zázvoru, které rozmělníte v mixéru na pastu. Pastu přidejte do hrnce spolu s kurkumou a nechte probublávat 15 až 20 minut.

Mezitím rozpalte na pánvičce ghee a přidejte římský kmín, česnek a cibuli. Když cibule zezlátne, vše zamíchejte do vroucí polévky.

Hrnec odstavte z plotny,  přidejte šťávu z citronu a čerstvý koriandr a vše míchejte po dobu jedné až dvou minut. Ozdobte čerstvým koriandrem, citronem a špetkou garam masaly.K polévce se hodí chléb naan nebo opečená česneková bageta.  

Kuřecí Korai

Kuřecí korai. Curry House vyhrál anketu portálu Expats o nejlepší curry v...

Ingredience:

  • 800 g na kostičky nakrájených kuřecích prsou
  • 1 šálek kuřecího vývaru
  • 2 malé bílé cibule a 1 červená cibule
  • 2 lžičky česnekovo-zázvorové pasty
  • 200 g másla nebo rostlinného oleje
  • 1 lžička kurkumy
  • 4 čajové lžičky jemného kari
  • 1 lžička chilli prášku
  • 1 lžička koření garam masala
  • 2 na kostičky nakrájené červené papriky
  • 2 na kostičky nakrájená rajčata
  • 2 na kostičky nakrájené zelené papriky
  • 4 lžíce rajčatového protlaku
  • listy čerstvého koriandru na ozdobu
  • 150 ml cibulového pyré
  • sůl

Postup:

Rozpalte olej ve vysokém hrnci. Přidejte česnek, česnekovo-zázvorovou pastu (viz recept na čočkovou polévku) a pokrájenou cibuli. Cibuli jemně zpěňte do zlatohněda.

Smíchejte kari, kurkumu a chilli s trochou vody, dokud nevznikne pasta. Tu přidejte na zpěněnou cibulku a pár minut vše za stálého míchání vařte.

Indie v kuchyni

Je vám blízká indická kuchyně? Další recepty najdete na Labužník.cz

Nyní přidejte kuře a dobře ho povařte, dokud se nestáhne tak, aby v sobě udrželo všechny šťávy. Poté přidejte nakrájené papriky a rajčata, rajčatový protlak, cibulové pyré a kuřecí vývar. Směs důkladně míchejte a přiveďte k varu. Pak můžete plotnu ztlumit a vše nechat 15 až 20 minut probublávat.

Nakonec do hrnce přidejte garam masalu a čerstvé listy koriandru (můžete klidně použít také petržel). Zelené bylinky vykouzlí v jídle zářivé barevné kontrasty. Podle chuti ještě osolte a pak udržujte ve varu po zhruba jednu nebo dvě minuty. Korai je nejlepší s basmati rýži a nahrubo nasekanými lístky koriandru.

Shish kebab

Suroviny:

Shish kebab
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 čajová lžička česnekovo-zázvorové pasty
  • 1/4 čajové lžičky mleté kurkumy
  • 1 lžička curry prášku
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička mletého koření garam masala
  • 1 malá cibule nasekaná na kostičky
  • sůl na dochucení
  • 1 vejce
  • 1 lžička mleté pískavice
  • 1 lžička kebabové pasty

Postup:

Rukama důkladně smíchejte všechny ingredience s masem a směs nechte odpočinout v lednici alespoň na šest hodin, aby se všechny chutě a vůně pořádně smísily a rozvinuly.

Běžně se v Indii kebab peče v tandoori peci, ale doma si vystačíte s troubou, kterou předehřejete na 180 stupňů Celsia. Směsí na shish kebab obalte špízy a pečte v troubě, dokud není maso zcela propečené.

Podávejte s raitou z okurky a máty (smíchejte jogurt s oloupanou okurkou a nasekanou mátou a nechte 30 minut chladit v lednici) a svou oblíbenou nakládanou zeleninou.

Kheer

Suroviny:

Kheer
  • 2 litry plnotučného mléka
  • 100 g basmati rýže
  • 3-4 bobkové listy
  • 10-12 plodů kardamonu
  • 3-4 hřebíčky
  • lžička skořice
  • 10-12 lžiček cukru
  • 3-4 čajové lžičky mandlí
  • hrst rozinek a sultánek
  • několik blizen šafránu

Postup:

Nejprve na chvíli namočte rýži ve vodě a pak ji propláchněte. Rozpalte si velký hrnec a pak do něj nalijte mléko, které přivedete k varu. Jakmile se začne vařit, ztlumte plamen a nechte jej pomalu probublávat. Poté přidejte bobkový list, skořici, kardamon a hřebíček. Nechte mléko vařit, dokud se nezredukuje na 1/3 původního objemu.

Nyní přidejte cukr a rýži. Po pěti minutách přidejte šafrán a mandle a nechte směs dále vařit, dokud nebude rýže uvařená na skus. Odstavte hrnec z plotny a nechte ho vychladnout. Kheer můžete při servírování ozdobit ořechy nebo sušeným ovocem.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Andrea Černá: Jako kůl v plotě nežiju, ale pět dětí už porodit nestihnu

Andrea Černá

Přestože Andrea Černá ztvárnila desítky náročných divadelních rolí, pro národ zůstává hlavně Eliškou ze známého filmu...

Na Pacifické hřebenovce jsem věčně hladověla, vzpomíná Lucie Kutrová

Lucie Kutrová

Do dvaceti se kromě školy zajímala jen o módu a večírky. Neuběhla ani kilometr a nechápala, proč lidé chodí třeba na...

Už žádné módní trapasy. Osvojte si základní pravidla oblékání

Ilustrační fotografie

Cit pro módu bohužel nebyl každému do vínku dán. Kvůli tomu můžeme na ulicích občas vidět opravdu zvláštní kreace,...

Horoskop v období Panny: jaké jsou a co čeká všechna znamení zvěrokruhu

Ilustrační snímek

Slunce vstupuje na jeden měsíc do hvězdného znamení Panny. Lidé narození v tomto období jsou pracovití, zodpovědní,...

Slavné nevěsty tohoto léta. Které to slušelo nejvíc?

Letní nevěsty

Léto je roční období, které každým rokem přeje svatbám. A letos do toho praštilo hned několik slavných osobností....

Další z rubriky

Od supermarketu do kuchyně. Kam vede vaše ekologická stopa

Ilustrační snímek

Planetu jsme zaplavili odpadem, na oceánech se tvoří plastové ostrovy, podvodní živočichové zaměňují igelitové sáčky za...

RECEPT DNE: Salát s pečenou dýní, sýrem feta a brusinkami

Salát s pečenou dýní, sýrem feta a brusinkami

Dýně je zdravá a navíc skvěle chutná. Zkuste si z ní připravit lahodný salát se sýrem feta a brusinkami.

RECEPT DNE: Cuketové špagety s bylinkovým pestem

Cuketové špagety s bylinkovým pestem

Chcete si dopřát opravdu zdravé a dietní jídlo? Pak pro vás máme recept na cuketové špagety s bylinkovým pestem.

Najdete na iDNES.cz