Polévka z červené čočky
Suroviny:
- 1 hrnek červené čočky
- 1/2 bílé cibule
- 5 stroužků česneku
- 1 čajová lžička zázvorovo-česnekové pasty (viz níže)
- sůl
- 1/4 čajové lžičky římského kmínu
- 1/4 čajové lžičky drceného koriandru
- 1/4 čajové lžičky kurkumy v prášku
- 1/4 čajové lžičky mletého chilli (záleží na vaší chuti)
- čajová lžička ghee
- 4 hrnky vody
- 1 zelená chilli paprička
- 1 citron
- koření garam masala
Postup:
Na sporák dejte vařit vodu, mezitím propláchněte čočku a poté ji dejte do vroucí vody spolu se solí.
Zázvorovo-česnekovou pastu vyrobíte oloupáním česneku a zázvoru, které rozmělníte v mixéru na pastu. Pastu přidejte do hrnce spolu s kurkumou a nechte probublávat 15 až 20 minut.
Mezitím rozpalte na pánvičce ghee a přidejte římský kmín, česnek a cibuli. Když cibule zezlátne, vše zamíchejte do vroucí polévky.
Hrnec odstavte z plotny, přidejte šťávu z citronu a čerstvý koriandr a vše míchejte po dobu jedné až dvou minut. Ozdobte čerstvým koriandrem, citronem a špetkou garam masaly.K polévce se hodí chléb naan nebo opečená česneková bageta.
Kuřecí Korai
Ingredience:
- 800 g na kostičky nakrájených kuřecích prsou
- 1 šálek kuřecího vývaru
- 2 malé bílé cibule a 1 červená cibule
- 2 lžičky česnekovo-zázvorové pasty
- 200 g másla nebo rostlinného oleje
- 1 lžička kurkumy
- 4 čajové lžičky jemného kari
- 1 lžička chilli prášku
- 1 lžička koření garam masala
- 2 na kostičky nakrájené červené papriky
- 2 na kostičky nakrájená rajčata
- 2 na kostičky nakrájené zelené papriky
- 4 lžíce rajčatového protlaku
- listy čerstvého koriandru na ozdobu
- 150 ml cibulového pyré
- sůl
Postup:
Rozpalte olej ve vysokém hrnci. Přidejte česnek, česnekovo-zázvorovou pastu (viz recept na čočkovou polévku) a pokrájenou cibuli. Cibuli jemně zpěňte do zlatohněda.
Smíchejte kari, kurkumu a chilli s trochou vody, dokud nevznikne pasta. Tu přidejte na zpěněnou cibulku a pár minut vše za stálého míchání vařte.
Indie v kuchyniJe vám blízká indická kuchyně? Další recepty najdete na Labužník.cz |
Nyní přidejte kuře a dobře ho povařte, dokud se nestáhne tak, aby v sobě udrželo všechny šťávy. Poté přidejte nakrájené papriky a rajčata, rajčatový protlak, cibulové pyré a kuřecí vývar. Směs důkladně míchejte a přiveďte k varu. Pak můžete plotnu ztlumit a vše nechat 15 až 20 minut probublávat.
Nakonec do hrnce přidejte garam masalu a čerstvé listy koriandru (můžete klidně použít také petržel). Zelené bylinky vykouzlí v jídle zářivé barevné kontrasty. Podle chuti ještě osolte a pak udržujte ve varu po zhruba jednu nebo dvě minuty. Korai je nejlepší s basmati rýži a nahrubo nasekanými lístky koriandru.
Shish kebab
Suroviny:
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 čajová lžička česnekovo-zázvorové pasty
- 1/4 čajové lžičky mleté kurkumy
- 1 lžička curry prášku
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička mletého koření garam masala
- 1 malá cibule nasekaná na kostičky
- sůl na dochucení
- 1 vejce
- 1 lžička mleté pískavice
- 1 lžička kebabové pasty
Postup:
Rukama důkladně smíchejte všechny ingredience s masem a směs nechte odpočinout v lednici alespoň na šest hodin, aby se všechny chutě a vůně pořádně smísily a rozvinuly.
Běžně se v Indii kebab peče v tandoori peci, ale doma si vystačíte s troubou, kterou předehřejete na 180 stupňů Celsia. Směsí na shish kebab obalte špízy a pečte v troubě, dokud není maso zcela propečené.
Podávejte s raitou z okurky a máty (smíchejte jogurt s oloupanou okurkou a nasekanou mátou a nechte 30 minut chladit v lednici) a svou oblíbenou nakládanou zeleninou.
Kheer
Suroviny:
- 2 litry plnotučného mléka
- 100 g basmati rýže
- 3-4 bobkové listy
- 10-12 plodů kardamonu
- 3-4 hřebíčky
- lžička skořice
- 10-12 lžiček cukru
- 3-4 čajové lžičky mandlí
- hrst rozinek a sultánek
- několik blizen šafránu
Postup:
Nejprve na chvíli namočte rýži ve vodě a pak ji propláchněte. Rozpalte si velký hrnec a pak do něj nalijte mléko, které přivedete k varu. Jakmile se začne vařit, ztlumte plamen a nechte jej pomalu probublávat. Poté přidejte bobkový list, skořici, kardamon a hřebíček. Nechte mléko vařit, dokud se nezredukuje na 1/3 původního objemu.
Nyní přidejte cukr a rýži. Po pěti minutách přidejte šafrán a mandle a nechte směs dále vařit, dokud nebude rýže uvařená na skus. Odstavte hrnec z plotny a nechte ho vychladnout. Kheer můžete při servírování ozdobit ořechy nebo sušeným ovocem.