TRHANEC S JABLKOVÝM KOMPOTEM
Příprava: 10 minut + 12-15 minut pečení
Pro 4 osoby
* 4 velká vejce * 350 g polohrubé mouky * 500-600 ml mléka * špetka soli * 50 g rozinek * 1 lžíce rumu * 20 g cukru krupice * 80-100 g másla * 2 lžíce cukru moučky * 1/2 lžičky skořice * jablkový kompot a mandlové lupínky k podávání
1. Rozinky propláchneme, spaříme horkou vodou, necháme okapat a zalijeme rumem.
2. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky prošleháme se špetkou soli a mlékem. Postupně přisypeme prosátou mouku a vymícháme hladké těstíčko. Nakonec přidáme namočené rozinky v rumu. Bílky vyšleháme s krupicovým cukrem na tuhý sníh a zlehka ho vmícháme do těstíčka.
3. V pánvi rozehřejeme kousek másla a postupně upečeme po obou stranách čtyři vyšší placky, podobně jako palačinky. Pomocí dvou vidliček je roztrháme na talíři na menší kousky a podáváme přelité jablečným kompotem, poprášené moučkovým cukrem se skořicí a posypané mandlovými lupínky.
Tip
Na domácí kompot poduste doměkka na kostičky nakrájená oloupaná jablka podlitá trochou vody a dochuťte cukrem a citronovou šťávou, hřebíčkem, skořicí nebo badyánem.