PEČENÉ RYBÍ FILETY S BRAMBORAMI A ZELENINOU
Příprava: 15 minut + asi 60 minut pečení
Pro 4-6 osob
* 800 g oloupaných brambor * 200 g žampionů * 1 hlavička česneku * 3 lžíce olivového oleje * mletý kmín * 600 g filetů bělomasé ryby (i mražené) * šťáva z 1/2 citronu * sůl a mletý pepř * 2 lžíce čerstvých usekaných bylinek * 1 menší červená paprika * 1 jarní cibulka * 1 malá mladá cuketa * 1 smetana na šlehání * 3 vejce * pažitka a čerstvý kopr k podávání
1. Předehřejeme si troubu na 220-250 stupňů. Brambory nakrájíme na silnější plátky, asi 1 cm silné a poklademe jimi plech potřený trochou oleje. Mezi brambory rozložíme stroužky česneku, přidáme plátky žampionů, lehce poprášíme mletým kmínem, pokapeme lžící oleje. Pečeme asi 20-25 minut.
2. Mezitím si očistíme a nakrájíme na drobné kostičky papriku, cuketu a cibulku. Smetanu promícháme s vejci, solí a pepřem. Bylinky omyjeme a usekáme. Rybí filety omyjeme, osušíme a podle potřeby nakrájíme na porce nebo je překrojíme na menší kusy. Mražené filety necháme povolit. Ryby osolíme a opepříme a zakapeme citronovou šťávou.
3. Brambory na plechu obrátíme, přidáme ochucené porce ryby, posypeme bylinkami, zeleninou, zakapeme zbylým olejem a pečeme, dokud ryba není hotová. Nakonec vše lehce osolíme a přelijeme smetanovou směsí a necháme zapéct. Podáváme posypané usekanou pažitkou a čerstvým koprem.