PEČENÉ BRAMBORY SE SLANINOU A SÝREM
Příprava: 10 minut + 40-45 minut pečení
Pro 4 osoby
* 1 kg brambor * 1 lžíce oleje na vymazání plechu * 150 g slaniny * 150 g plátkového sýra, např. moravský bochník, gouda apod. * 200 ml kysané smetany * hrst usekané pažitky * sůl
1. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Brambory ve slupce dobře omyjeme, vydrhneme kartáčkem a podélně rozkrojíme na poloviny. Plech potřeme olejem a rozložíme na něj brambory řeznou plochou nahoru. Pečeme v předehřáté troubě asi 40-45 minut, podle velikosti brambor.
2. Chvíli před dopečením na každou bramboru položíme plátek slaniny a pečeme, dokud se slanina nerozpeče dokřupava. Nakonec přes slaninu položíme kousek sýra a dopečeme, dokud se sýr neroztaví.
3. Zakysanou smetanu rozmícháme, dochutíme solí a vmícháme do ní usekanou pažitku. Pečené brambory podáváme jako hlavní chod se zakysanou smetanou nebo jako přílohu.
Tip
Brambory můžete před pečením posypat kmínem nebo obložit lístky bylinek, například šalvěje. Do zakysané smetany můžete přidat brynzu nebo lučinu, popřípadě ji dochutit prolisovaným česnekem.