TVAROHOVÉ NOKY S TŘEŠŇOVOU OMÁČKOU
Příprava: 25 minut + 3-4 minuty vaření
Pro 4 osoby
* 250 g měkkého tvarohu, nejlépe balený * 2 vejce, žloutky a bílky zvlášť * 2 lžíce másla * špetka soli * 100 g polohrubé mouky * 4 lžíce strouhanky * 1 lžíce cukru moučka
Na omáčku
* 400 g třešní nebo višní (mražené) * cukr krupice na dochucení * citronová šťáva na dochucení * 1 lžička maizeny
1. Dáme si vařit vodu do většího hrnce. Tvaroh utřeme se žloutky a jednou lžící změklého másla. Bílky vyšleháme se špetkou soli na tuhý sníh. Do tvarohové směsi vmícháme mouku a lehce zapracujeme sníh. Pomocí dvou lžic tvarujeme noky a vkládáme je do vroucí osolené vody, vodu uvedeme opět do varu a od doby, kdy noky vyplavou na povrch, vaříme asi 3-4 minuty.
2. Strouhanku nasucho opražíme v pánvi, smícháme s druhou lžící másla a lžící moučkového cukru. Uvařené noky vyjmeme děrovanou naběračkou, obalíme v opražené strouhance a podáváme s ovocnou omáčkou.
3. Mražené ovoce vložíme do kastrůlku se silným dnem, přivedeme k varu, podle potřeby můžeme podlít trochou vody a vaříme na mírném ohni asi 8 minut. Nakonec vmícháme maizenu rozmíchanou v troše vody, vaříme 2 minuty do zhoustnutí a doladíme cukrem a citronovou šťávou podle chuti.